ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. Наумова: Лечението със стволови клетки е бъдещето на медицината

Стволови клетки – същност и значение за здравето. Заболявания, които се лекуват чрез стволови клетки – пациенти с левкемии; лимфоми; заболявания на кръвта – таласемия;  лечение на тежки вродени имунни заболявания;  лечение на вродени тежки малформации и други заболявания. Трансплантация на стволови клетки. Донорство на стволови клетки. Начини за добиване на стволови клетки за трансплантация.  Етапи на процедурата за донорство. Прием на растежен фактор за активиране отделянето на стволови клетки. Възрастова граница за донорите на стволови клетки. Български национален регистър за донорите на стволови клетки. Автоложна трансплантация на стволови клетки – пациентът става донор на самия себе си.

В „Духът на здравето“ д-р Неделя Щонова покани проф. д-р Елисавета Наумова, доц. Добрин Константинов от ИСУЛ „Царица Йоанна“ и  Марчин Иванов, който е донор на стволови клетки (поляк, който живее в България).

стволови клетки
Д-р Щонова повдига въпроса за донорство на стволови клетки

Лечението със стволови клетки има огромен потенциал. Това е естествено биологично лечение, което е безвредно – няма странични негативни влияния върху организма. Най-добрите донори са фамилно съвместимите – родители, деца, братя и сестри.

Стволовите клетки са родоначалните клетки на всички клетки в човешкия организъм. Добиват се от клинично здрав човек.

Има 3 възможни начина за добиване на стволови клетки:

1 – От костен мозък;

2 – Периферни стволови клетки;

3 – От кръв от пъпната връв при раждане на дете.

Кой се нуждае от трансплантация на стволови клетки?

стволови клетки
Коментар за ползите от стволовите клетки в студиото на „Духът на здравето“

При трансплантацията на стволови клетки, от донор, се извършва подмяна на болния костен мозък със здрав. Това е изключително прецизна и високотехнологична дейност. Трансплантация на стволови клетки се прави на:

1 – Пациентите с левкемия;

2 – Лимфоми;

3 – Заболявания на кръвта – таласемия;

4 – Вродени имунни заболявания;

5 – Други тежки вродени заболявания.

Преди 5 години, докато Марчин Иванов дарявал кръв в полска клиника видял на стената постер, че може да стане донор на стволови клетки. Направил регистрация в базата данни и наскоро получил обаждане от София, че има потенциален пациент, който се нуждае от неговите стволови клетки. Пререгистрирал се в българския регистър, след което му направили нови изследвания.

стволови клетки
Доц. Константинов призовава да се даряват стволови клетки

По време на самата манипулация Марчин лежал на едно легло и гледал телевизия. Трябвало да стиска една топка, докато имал венозен катетър. Няма нищо по-различно като усещане от едно кръводаряване, коментира дарителят на стволови клетки.

Как протича вземането на стволови клетки от донор?

Пациентът взема лекарство за растежен фактор, което активира стволовите клетки да излязат от костния мозък и да циркулират в кръвта. Кръвта от дарителя  минава през машина и след това се връща обратно в тялото, като извлича от донора само стволовите клетки.

стволови клетки
Проф. Наумова говори за българския регистър за стволови клетки
стволови клетки
Полякът Марчин Иванов е донор на стволови клетки

Българският регистър за донорство на стволови клетки е създаден преди повече от 10 години. Около 2 500 човека са регистрирани като донори в българския регистър. Възрастта е от 8 до 45 години.  Добрата новина е, че има млади хора, които желаят да станат донори на стволови клетки.

Ще ви бъде полезно и вие да чуете разговора в студиото на „Духът на здравето“ по Би Ти Ви  ТУК  >>>.

Видеото долу също е полезно. От него научаваме, че  в „Центъра по транслационна медицина и клетъчна терапия“ в град Варна извършват автоложни трансплантации на стволови клетки. При автоложните трансплантации пациентът става сам донор на себе си. Автоложната трансплантация се използва при лечение на злокачествени заболявания. Чрез този метод се лекуват основно  онкохематологичните заболявания, болест на Хочкин, множествен миелом, нехочкинови лимфоми и други видове ракови заболявания.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *