ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кои храни включва макробиотичната диета?

Основната храна в стандартната макробиотична диета са цели зърна от зърнени култури, включително и кафяв ориз, ечемик, просо, валцуван овес, пшеница, царевица, ръж и елда.

Малки количества пълнозърнест хляб и тестени изделия също са позволени. Зърнените култури трябва да са около 50% от консумираните храни.

Пресните зеленчуци са 20-30% от хранителния прием. Най-силно се препоръчват следните зеленчуци: зеле, савойско зеле, броколи, карфиол, главесто зеле, моркови, пащърнак, зимни тикви, китайско зеле, лук, магданоз, бяла ряпа и кресон.

макробиотичната диета
Полезното просо

Зеленчуците, които се ядат само от време на време, са: краставици, целина, зелена салата и повечето билки, а онези, които трябва да се избягват: домати, чушки, картофи, патладжани, спанак, цвекло, а през лятото – тикви.

Около 10% от диетата се състои от бобови култури и морски водорасли. Най-подходящи са боб, адзуки (ситен червен фасул), нахут и леща.

Други бобови култури могат да се ядат няколко пъти седмично. Морските водорасли са нори, вакаме, комбу, хидзики, араме и агар-агар. 10% от диетата трябва да са супи от зеленчуци или морски водорасли.

Други разрешени продукти са: подсладители като ечемичен малц, оризов сироп и сок от ябълки; подправки като мисо (приготвена чрез ферментацията на ориз, ечемик или соя, накиснати във вода, сол и гъби).

Също от разрешените продукти са соев сос тамари, оризов или ябълков оцет, сусамово олио, тахан и морска сол; позволяват се и малки количества семки и ядки (тиква, сусам, слънчоглед и бадеми) и бяла риба веднъж или два пъти седмично.

Позволените напитки са: чай от дръжки на плодове, от кафяв ориз, корени на глухарче, ябълков сок и вода без лед.

Забранените храни са: месо, млечни продукти, плодове, рафинирани зърнени храни. Не са позволени и продукти, съдържащи консерванти, изкуствени ароматизатори, оцветители и химикали, всички консервирани, замразени, преработени и лишени от енергия храни. Забранени са и лютивите подправки, кофеин, алкохол, рафинирана захар, мед, меласа и шоколад.

Редица изследвания доказват, че тази уникална диета намалява риска от диабет, сърдечни заболявания, инсулт и рак.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Кои храни включва макробиотичната диета?

  1. Мирослава Иванчева каза:

    В макробиотичното хранене нищо не е забранено, стига да може да се поддържа баланс. Просто животинските продукти в повечето случаи са много силна ян – енергия, което води до консумиране за баланса на много силна ин-енергия – тестени продукти, захарни изделия, алкохол. Организмът се нуждае, когато отиде в едната крайност, след това да балансира и за това отива в другата крайност. Храните, които се препоръчват в макробиотичното хранене са много балансирани и са да речем леко ин или леко ян храни, което води до значително по балансиран организъм, хормони …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *