ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Катранджиев: Зимата обостря различните сърдечно-съдови заболявания

Сърдечно-съдови заболявания – същност и видове. Сърдечно-съдови заболявания и тяхната особена проява през есенно-зимния период. Фактори, които оказват негативно влияние върху сърдечно-съдовите заболявания през зимата – грип и други простудни заболявания; слаба имунна система; депресии; неправилното хранене; резките промени в температурите през есенно-зимния период. Липсата на слънчева светлина довежда до остър дефицит от витамин D и обостря сърдечно-съдовите заболявания.

В поредицата на TV Cherno More  „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ гостува кардиологът д-р Илия Катранджиев. Той коментира, че в световен план страдащите от сърдечно-съдови заболявания са 30% от населението, което съвсем не е малък процент.

сърдечно-съдови заболявания
Д-р Иванов поставя изключително важния въпрос за сърдечно-съдови заболявания през зимата

Терминът сърдечно-съдови заболявания обединява както болестите на сърцето, така също и всички други, свързани с кръвоносните съдове. Кръвоносните съдове могат да създават големи проблеми на мозъка, а оттам и появата на инсулти. В последно време броят на исхемичните инсулти рязко се е повишил. Това са инсулти, предизвикани от запушени с тромб кръвоносни съдове в мозъка.

Направено е изследване от лекари от Финландия. Те стигат до заключение, което публикуват в реномирани медицински издания. Заключението на финландските медици е следното: Има съществена зависимост между кратките дни през зимата и активирането на сърдечно-съдовите заболявания. Д-р Катранджиев е напълно съгласен с финландските си колеги. Там денят през зимата е най-краткият в цяла Европа и не само, но значително по-кратките дни оказват негативно влияние и върху българите.

Липсата на слънчева светлина довежда до остър дефицит от витамин D. Неговата липса довежда до повишаване на сърдечно-съдовата заболеваемост. Медицински е установено, че най-ниските нива на витамин D в човешкия организъм се наблюдават точно през зимата.

сърдечно-съдови заболявания
Д-р Катранджиев обяснява кои фактори през зимата обострят сърдечно-съдовите заболявания

Други фактори през зимата, които оказват негативно влияние върху различните сърдечно-съдови заболявания:

1 – Грип и други простудни заболявания;

2 – Слаба имунна система;

3 – Депресии;

4 – Неправилното хранене;

5 – Резките промени в температурите през есенно-зимния период, на които ставаме свидетели ежедневно – един ден с отрицателни температури и студ,  на следващия ден с много високи, а на третия отново рязко ниски температури.

Наблюдава се следната медицинска зависимост. Различните сърдечно-съдови заболявания се проявяват най-често сутрин. Това са повишено кръвно, инсулти, инфаркти и други. Рано сутрин тялото се подготвя за предстоящия ден. Активно се отделят различни биологични субстанции като адреналин, кортикостероиди и други.

сърдечно-съдови заболявания
В студиото на ТВ „Черно море“ коментар  за сърдечно-съдовите заболявания

Друг фактор е телесната температура. През следобедните и вечерните часове тя се повишава, а през сутрините е значително по-ниска. Тези две естествени зависимости в тялото причиняват по-чести хипертонични кризи, по-голямо обременяване на съдовите стени, образуването на плака и инсулти.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *