Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

В ТОП форма за Коледа и Нова година – вижте как!

15 идеи как да съчетаете работата и приготвянето на лакомства с поддържането на фигурата и красотата си.

Предлагаме ви кратък план, който ще ви помогне да посрещнете Коледа и Нова година без стрес и в бляскав вид.

Не е нужно да следвате стъпка по стъпка всичко от списъка. Спокойно може да размествате реда на точките, за да ги нагодите към вашия работен график и домакински задължения. Важното е да изпълните всички до една.

Ако продължите в този дух и след празниците, със сигурност ще успеете трайно да промените себе си.

Точките от това „мое по-съвършено Аз“ са изготвени от италиански специалисти след обстойни проучвания и имат доказан както бърз, така и дълготраен ефект.

Топ форма
В ТОП форма за празниците

1. Моля, не на диета.

Ако имате няколко килограма над нормата, не бързайте с диетите. Периодът преди Коледа е известен с коледните си партита и събирания – с колеги, с приятели, с роднини… Така че няма как да останете встрани от тази суматоха.

А и да се борите постоянно с изкушенията, не е полезно от психологическа гледна точка. На финала, когато вече сте освободени от ограничения, нищо чудно да прекалите с храната и напитките. И йо-йо ефектът е гарантиран. Ето какъв е по-разумният избор.

В зависимост от периода, който имате на разположение (но все пак поне 2-3 седмици преди празника) започнете през ден да елиминирате по един вреден елемент в своето меню.

Например: първо откажете солта или намалете до минимум количествата й, след това забравете хляба, после сладкишите. Така постепенно ще започнете да се храните здравословно. Ако продължите в този дух и след празниците, гарантирано ще влезете и ще поддържате добрата си форма, без да се налага да пазите диети.

2. Едно лакомство? Може

За да не се дразните прекалено, изправени пред вкусните коледни изкушения, изберете един или два дни от седмицата, в които да хапнете от забранените неща,  пише „Здравен журнал“. Италианските учени казват, че това е хитрост, с която залъгваме организма си, че всъщност нищо не му е забранено.

А на практика хапваме от лакомствата съвсем малко. Но пък това ни гарантира спокойствие и липса на стрес и не ни подтиква към нарушаване на хранителния режим.

3. Научете се да спирате мига

Това ще ви е особено полезно, когато виждате как времето ви се изплъзва, а има още толкова за свършване.

Ако продължите да го мислите, най-много да си докарате главоболие и да изпаднете в характерния за предпразничното време стрес. По-добрият вариант е да затворите за миг очи, да стиснете ръце в юмруци и… да се пренесете на самотен морски бряг.

Представете си как се разхождате по пясъка, а морската вода гали глезените ви. Чуйте шума на вълните и усетете бриза по кожата на лицето си. След това отворете очи и вече с усмивка и нови сили продължете напред. Това упражнение може да правите всеки ден, когато усетите как напрежението опитва да ви победи.

4. Повече енергия

Много е важно да съхраните енергията си по време на голямото предколедно обикаляне. Започвайте деня винаги с контрастни душове – те активират кръвообращението.

След това намажете цялото тяло с ароматен лосион, който не само подхранва кожата и я прави по-красива, но също така ви вдъхновява и влива енергия във всяка ваша клетка.

5. Ароматна пауза

Не пазарувайте в последния момент всичко – това гарантирано ще ви докара стрес и главоболие, а и ще е причина да изоставите обичайните занимания, с които поддържате формата си, защото просто нямате време за тях. Подгответе всичко отрано.

Така ще избегнете тълпите. Наградете се за идеята с ароматно кафе с джинджифил и седнете край прозореца, за да злорадствате тайно на онези, оставили тичането за последния момент. Това е своеобразна ароматна пауза за мозъка, твърдят италианците, която помага да останете встрани от суматохата.

6. Време за движение

Сега е моментът да включите ново занимание, което да тренира и извае тялото ви. Щом целта е да бъдете във форма за Коледа, предполага се, че ще проявите повече постоянство, отколкото ако го направите в друг период от годината, твърдят експертите.

А и много лесно избраното сега може да ви остане като хоби и след Нова година, което пък ще има дълготраен ефект. Важно е само да го съчетаете умело с работното си време. Не с почивните дни! Тогава е по-вероятно да ви домързи в буквалния смисъл на думата.

Използвайте обедната си почивка или отделете час преди работа за тренировки. Бихте могли да плувате, тренирате водна аеробика, или да танцувате салса. Това ще ви освежи приятно и в същото време ще бъде полезно за фигурата ви.

7. Един път в седмицата – пълен релакс

Определено имате нужда от него, особено в края на работната седмица. Отделете няколко часа от съботния ден за релаксиращи занимания. Ако имате вана, не се колебайте да я напълните с вода и ароматна пяна и да се отпуснете в нея. После намажете добре цялото си тяло с масло или подхранващ лосион, направете си топла напитка, завийте се с меко одеяло и почетете нещо разпускащо. Така ще възстановите силите си.

8. Веднъж в седмицата – детокс

Но не на вода, а на плодове, които ще ви дадат ценни витамини, ще изчистят токсините от тялото, ще ви заредят с енергия и ще помогнат на организма да си даде пауза от тежката храна. Само за ден ще изхвърлите задържаните течности и коремът ви ще се прибере. Освен това кожата става по-бляскава.

9. Време за забавления

Нека да е поне веднъж в седмицата. Но проявете творческо вдъхновение и изберете нещо, което не сте правили отдавна или пък никога. Това е много по-добър избор от обичайните събирания, които знаете как ще протекат и които има опасност да ви станат досадни.

Нека забавленията бъдат по- различни този път. Бихте могли например да покарате кънки на зимната пързалка (освен интересно, това е полезно за фигурата) или да опитате да изкачите стена в зала за катерене (отново полезно за силуета).

10. Намалете кафетата

Около Коледа има толкова приятни напитки, които бихте могли да изпробвате, и които със сигурност ще ви спестят прекаляването с кофеин. Мляко с какао, канела и джинджифил например сгрява, има коледен дух и е полезно за организма.

11. Танци у дома

Докато приготвяте сладкиши или нещо друго за хапване, си пуснете музика, каквато харесвате и използвайте времето, за да правите малки стъпки и движения на място. Това стяга мускулите на прасците и бедрата и има силен позитивен ефект.

Може да ви се струва, че ползата за силуета е малка, но всъщност се натрупва неусетно и ще забележите добрите резултати, когато облечете дреха, която преди ви е била тясна.

12. Леки крака

Преди Коледа най-честите потърпевши са стъпалата. Вечер вместо да се оплаквате от натрупаната в тях умора, по-добре вземете мерки и поправете стореното зло. В банята облейте краката си със студена вода от долу нагоре и с кръгови движения. Веднага ще почувствате облекчение.

След това легнете на пода и ги вдигнете на стената за 5 минути, не повече. Затворете очи и се отпуснете. Когато гледате телевизия или четете книга, избягвайте да сгъвате краката си под вас – така се нарушава кръвообращението. Старайте се да бъдат изпънати.

13. Ходете на сауна

Освен, че ще помогне на тялото ви да се освободи от натрупаните токсини, сауната има още две много полезни свойства. Тя релаксира, а през зимата има и каляващ ефект. Със сигурност ще отдалечите настинките и грипа, ако я посещавате един път седмично. Но първо се консултирайте с лекар дали е подходяща за вас.

14. Излизайте сред природата

Преди Коледа нямате време за разходки в близкия парк? Опитайте да не ги пропускате! Може да ги използвате, за да съберете интересни клони, шишарки и жълъди за коледна украса.

Тези разходки ще изтрият като с вълшебна гумичка натрупаното нервно напрежение и ще ви предпазят от стрес. А и са раздвижване все пак.

15. Забавлявайте се у дома

Празниците не са повод за преяждане и препиване. Така че измислете и някои интересни семейни игри, с които да се веселите край елхата. Освен че създават позитивни емоции, те действат обединяващо и са много полезни за взаимоотношенията.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *