ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Недев: Брахитерапията е щадящ за пациентите начин на лъчелечение

Брахитерапия – същност. Предимствата на брахитерапията пред останалите начини за лъчетерапия. Видове тумори, които могат да бъдат унищожени с помощта на брахитерапия.  Брахитерапията не се прилага при тумори с метастази, а само при пациенти в начален стадий на заболяването (първа, втора и трета фаза). Предимства на брахитерапията – не се увреждат здрави тъкани, пациентите се прибират вкъщи след терапията. Употреба на апликатори при брахитерапия.  Брахитерапия при рак на простата. Брахитерапия при рак на маточната шийка.

Лъчетерапевтът д-р Камен Недев гостува в предаването „Пулс“, от поредицата Здравни предавания на Канал 3, обясни какви са предимствата при брахитерапия пред останалите начини за лъчетерапия.

брахитерапията
Д-р Недев разяснява предимствата и ползите от брахитерапия за пациентите

Брахитерапията е един от двата основни клона от лъчелечението. При брахитерапията се извършва облъчване на тумора, като близо до него се поставя радиоактивен източник. Целта е туморните клетки да бъдат унищожени. При брахитерапия се дава много висока еднократна доза на пациента, която замества външното (перкутанно) облъчване, при което се провеждат много на брой сеанси – над 25.

За да се проведе брахитерапия, туморът трябва да бъде достъпен. Източникът на радиация се поставя посредством апликатори. Апликаторите биват 2 вида. Едните се поставят до самия тумор, а другите се поставят директно в тумора. Това става посредством игли с канал, които се свързват към апарата. Източникът на радиация влиза в канала на иглата, така облъчва тумора отвътре с много висока доза, водеща до излекуване на пациента.

Методът брахитерапия е уникален, защото позволява някои видове рак да бъдат изцяло излекувани, без да се налага тяхното оперативно отстраняване. Такива са рак на шийката или на тялото на матката, рак на простата и други. Добрата новина е, че след прилагане на брахитерапия, болните водят  още по-пълноценен начин на живот.

Брахитерапия не може да се прилага при наличие на метастази. Приложим е при болни в първи, втори и трети стадии на заболяване – в началото на заболяването.

Д-р Недев коментира, че в България диагностицирането на рак на простата е на много високо ниво. Лечението също се провежда успешно. У нас не се спазват разпоредбите на световното законодателство по отношение напреднал рак на маточната шийка. В повечето клиники в страната се правят операции, а след това качеството на живот на жените се влошава. Получава се голяма травма за вътрешните органи, след което жените минават на химио- и лъчетерапия. Правилното лечение е комбинираното, при което се съчетава химио- и лъчетерапия, заедно с брахитерапия – това е златният стандарт в Европа и в Америка.  След такова комбинирано, неоперативно, лечение контролът е същият както след операция, но качеството на живот на пациентите е високо.

Предимството на брахитерапията пред перкутанното облъчване (облъчване през кожата) е огромно. При външно облъчване страдат и здравите тъкани, докато при брахитерапия се атакува директно самият тумор – външно или директно в него, радиацията не достига до здравите тъкани. Няма странични ефекти като кървене.

Брахитерапия при рак на простата – извършват се 3 сеанса през 2 седмици. Интервенцията отнема 1 ден. Болният постъпва в болницата сутринта, консултира се с анестезиолог (дали има алергия към веществата в упойката, дали има съпътстващи заболявания и други) и се пристъпва към процедурата. Самата брахитерапия отнема между 1 час и час и половина. В това време е включено и самото облъчване. Болният подлежи на наблюдение 2 до 3 часа и вечерта се прибира вкъщи. Упойката е спинална – от кръста надолу. По време на самата интервенция пациентите нямат неприятни усещания, а след приключване на сеансите, радиоактивните елементи се изваждат от тялото на пациентите и не им се налага да спазват никакви специални режими на живот.

Брахитерапия при рак на маточната шийка – проблемът в България е, че не се провежда скрининг, за разлика от по-развитите страни в чужбина. При жените първо се прави външно облъчване на матката и на лимфите в малкия таз. Предвиждат се 3 импланта за първичния тумор.  Поставя се апликатор в цервикалния канал и във влагалището. Апликаторите се поставят под краткотрайна венозна анестезия. Облъчването отнема от 10 до 15 минути. След това пациентката се прибира вкъщи, обяснява д-р Недев.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Д-р Недев: Брахитерапията е щадящ за пациентите начин на лъчелечение

  1. Христо Костадинов каза:

    Преминах и трите сеанса с брахитерапия в клиниката в ,която работи д-р Камен Недев.Нямам думи за да изразя своята благодарност към целият екип,всеотдайни професионалисти,лекари и сестри,които безкрайно уважавам и обичам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *