ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Инж. Багдасарян: Опаковките от пластмаса не са опасни, ако се използват правилно

Опаковки за храни и напитки в България – употреба, видове, материали, от които са изработени. Връзка между здравето на българите и опаковките за храни и напитки, в които производителите предлагат своите стоки. Задължителна еднократна употреба на пластмасовите опаковки. Задължително обозначение за вида използвана пластмаса (с латински букви). Задължително обозначение дали пластмасата е годна да се използва за храна (знак чаша и вилица). Маркировки с цифри – 1 – Полиетилен тарафталат; 5 – Полиетилен; 2 – Полиетилен с висока плътност; 3 – Поливенил хлорид. Поражения върху здравето – онкозаболявания и  ендокринни заболявания.

В авторското предаване на проф. Деянов „Здравословно“ по Телевизия СКАТ гостува инж.-химик  Валентина Багдасарян. Много хора се питат дали опаковките за храните и напитките в България крият риск за здравето им. Инж. Багдасарян коментира, че онези опаковки, с които се е сблъсквала в своята практика на експерт отговарят на необходимите стандарти за здраве и на обозначенията, поставени върху тях.

пластмаса
Проф. Деянов и инж. Багдасарян

Всички опаковки, направени от различни видове пластмаси, са безопасни, само ако бъдат използвани за онези храни и напитки, за които са били направени. Не случайно много от опаковките от пластмаса са предназначени за еднократна употреба. Но ние като потребители не ги изхвърляме, а продължаваме да ги използваме и тогава вече има риск за здравето.

Много хора, пипайки различните опаковки, се опитват да преценят от какъв вид пластмаса са изработени. Инж. Багдасарян коментира, че чрез допир и мирис не може да се определи видът пластмаса. По тази причина производителят следва да е поставил маркировка, която да показва използваните материали.

опаковки
Инж. Багдасарян дава ценни съвети

Друга важна маркировка показва дали използваната пластмаса е подходяща за храни и напитки. Това става чрез поставен знак чаша и вилица най-често на дъното на чашите, на кутиите и тарелките и на бутилките, обяснява инж. Багдасарян. Ако няма поставен такъв знак, това не е правилно.

Друга маркировка е под формата на цифри:

опаковки
Този знак е изключително важен
опаковки
Опаковки за храни и напитки с №1
  • 1 – Полиетилен тарафталат – от него се правят бутилките за бира, за напитки и минерална вода, прясно мляко, чаши за бира и опаковки за плодове. Използва се за някои кутийки за храни от топлата витрина. Цветът на пластмасата няма никакво значение.

Тази пластмаса е безвредна само за това, за което е произведена и не се използва втори път. Пластмасата съдържа пори и при нейното измиване с препарат, части от препарата попадат и остават в порите на бутилките. В същите пори могат да останат различни вредни и опасни бактерии, които по-късно хората поемат.

  • 5 – Полиетилен – самият полиетелен не е опасен за здравето, но производителите добавят други химични вещества, чрез които получават различни цветове на пластмасата. Тя може да бъде прозрачна или матирана.  Добавят UV филтър, за да се съхрани по-дълго време напитката в бутилката (кафявите бутилки за бира).
опаковки
Опаковки за храни и напитки с №2
опаковки
Опаковки за храни и напитки с №5
  • 2 – Полиетилен с висока плътност – капачките на бутилките и домакинските пликчета (кесии) за храна, домакинско фолио, пластмасови съдове за домакинството за многократна употреба. Тази пластмаса се приема за безвредна.
  • 3 – Поливенил хлорид – от него се правеха в миналото съдове – купички и чинийки, които имитират порцелан. Днес поливенил хлорид е забранен за храни и напитки. Използва се за опаковка на шампоани, перилни препарати, пасти за зъби. В миналото от него са били изработени тръбите за вода. В последните години тръбите са подменени в повечето населени места, но пък ако някой живее в по-старо жилище със стара водна инсталация, вероятно и неговите тръби са от поливенил хлорид.

Рискове за здравето от употребата на опасните пластмаси:

  1.  Онкозаболявания
  2.  Ендокринни заболявания – при мъжете повишаване нивата на естрогените. Довежда до ранен пубертет и малформации още при раждането.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *