ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Йълдъръм: 4 симптома издават за неврологични заболявания при децата

Детска неврология – заболявания, които изследва и лекува детският невролог. Симптоми, които подсказват, че детето страда от неврологични заболявания. Неврогенетика и неврогенетични тестове. Тумори при децата. Изследване на малкия мозък с ядрено-магнитен резонанс. Оперативни интервенции. Епилепсия. Фебрилни гърчове. Хроничното недоспиване при децата – вредни последствия за детския организъм и за развитието на мозъка. Забрана за употреба на мобилни устройства и интернет за децата.

В поредицата „Духът на здравето“ гостува д-р  Дженан Йълдъръм от Турция, която е детски невролог – колежка на д-р Щонова. Според д-р Йълдъръм родителите трябва да обръщат внимание на следните оплаквания при децата, защото могат да се превърнат един ден в сериозни неврологични заболявания.

неврологични заболявания
Д-р Йълдъръм обяснява какви са възможностите на модерната детска неврология

Такива симптоми са:

1 – ГлавоболиеДецата казват, че когато ги боли главата изпитват чувство сякаш някой стяга главата им в менгеме или ги удря с чук.

2 – Проблеми със зрението.

3 – Промяна във вътречерепното налягане.

4 – Нервните тикове са признак за начало на епилепсия.  Такива тикове са: играещо или премигващо око; трепереща ръка; треперещи устни; гледане в празното пространство; загуба на памет; липса на концентрация. Вследствие на тях детето понижава своя успех в училище и влошава комуникацията му с останалите.

В такива случаи трябва родителите да запишат нетипичното поведение на децата си на видео и така лекарят нагледно да добие представа какъв е здравословният проблем. Много по-лесно и по-точно се поставя правилната диагноза, коментира д-р Йълдъръм.

Фебрилните гърчове – предизвикват драматично положение за семейството. Детето трябва да бъде наведено вдясно, за да се отворят дихателните пътища. Погрешни реакции са: да го удрят по лицето или по тялото; да отварят устата и да пъхнат нещо в нея; да му дадат да помирише нещо, за да се свести.  При децата тези гърчове отминава до 5-ата година, а след 6-ата година вече се превръща в епилепсия.

Детска неврология
Д-р Щонова поставя въпроса за детската неврология в „Духът на здравето“

Неврогенетика и неврогенетични тестове – те са изключително важни, защото дават голям обем информация за наследствените болести, включително и за епилепсия. Провеждането на тестовете отнема продължителен период от време  –  от една година до година и половина.

Тумори при децата –  най-често е уязвим малкият мозък. Това се проявява чрез  проблеми при вървенето, загуба на равновесие, главоболие, гърчове, проблеми със зрението. Детето по-слабо усеща едната част от тялото си, за разлика от другата. Прави се ядрено-магнитен резонанс. След това се извършва необходимата незабавна интервенция от детски хирурзи.

Влияние на компютрите върху детския мозък – Стив Джобс не е позволявал на своите деца да играят на компютъра, обясни д-р Щонова. В Турция за децата от 0 до 3-годишна възраст екранът е напълно забранен за по-голяма част от семействата. През това време мозъкът на децата се развива.  Децата трябва да играят, да се движат, за да може мозъкът също да се развива правилно. Екраните на мобилните устройства са вредни дразнители. В рамките на 1 минута се сменят по 60 различни картинки. Децата не могат да се концентрират и не могат да фокусират своето внимание върху една точка. Мозъкът им не може да се приучи към концентрация.

Хроничното недоспиване е вредно за децата –  сънят е важен, за да могат децата да се развиват правилно. Един час преди лягане детето трябва да се отдалечи от екрана на телевизора или на компютъра, защото тази възбуда не му позволява да заспи нормално. Къпането преди сън в съчетание с тиха и спокойна музика осигурява на детската нервна система да релаксира, с което се подпомага заспиването на детето.

Ще ви бъде полезно да изгледате репортажа на Би Ти Ви  ТУК  >>>. 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *