ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Синдром на Зудек – как се лекува?

Този синдром се появява след травма или хирургична интервенция и може сериозно да влоши качеството на живота на пострадалия.

Понякога всичко започва с обикновено навяхване, друг път след хирургична операция. Алгодистрофията е известна още като синдром на Зудек или локална петниста остеопороза.

Симптомите й са доста разнообразни, а изследванията невинаги водят до безспорна диагноза, поради което често се смята, че заболяването е едва ли не въображаемо. Но оплакванията на пострадалите са напълно реални.

синдром на зудек
Синдром на зудек – жените са по-засегнати от мъжете

Парене и намалена мобилност

Алгодистрофията се характеризира със силни болки, наподобяващи усещане за парене. Обикновено засяга крайниците или някои техни части (ходило, длан, китка, лакът…).

Болките се придружават от оток, кожата се зачервява, затопля, изтънява, блести и се поти. Тази фаза на остро възпаление може да продължи няколко месеца. След нея настъпва втората фаза, която се характеризира с намалена мобилност и декалцификация на костите на засегнатата част.

Бързи терапевтични мерки

Всеки може да стане жертва на алгодистрофията, включително и децата, но средната възраст на заболелите е 42 години. Не са познати никакви рискови фактори.

Все пак жените са по-засегнати от мъжете. Без лечение трябва да изминат години, преди да отминат симптомите на болестта, пише „Здравен журнал“. Но дори когато вече не съществуват оплаквания, не може да се говори за окончателно, а само за временно излекуване.

Колкото по-рано започне подходяща терапия, толкова по-големи са шансовете да бъдат избегнати евентуалните усложнения.

Лечението се състои в съчетаване на различни терапевтични методи. Понякога комбинираният прием на противовъзпалителни и съдоразширяващи лекарства с антидепресанти дава много добри резултати.

Необходима е и намесата на кинезитерапевта, а сеансите по релаксация допринасят за успокояването на пациентите.

Ако това се окаже недостатъчно, специалистите могат да препоръчат мускулно инжектиране на ботокс или невростимулация на костния мозък.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Синдром на Зудек – как се лекува?

  1. Лилия Антонова каза:

    Дайте ми съвет за медикаментозно лечение на зудек,два месеца съм след счупванене на лъчева кост,но болките ми са адски в ръката .Правя магнит,който ми свали отока,раздвижвам я но е слабо и болезнено по целия ход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *