Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Гастрит – описание, причини, лечение, добавки, превенция

В статията ще намерите информация за гастрит. Какво представлява. Как да се справим. Причини за гастрит. Лечение на гастрит. Препоръчителни хранителни добавки. Превенция.

Може да ви звучи пресилено, но всъщност да се открие човек, който нито веднъж не е изпитвал атаките на гастрита, е нереалистично. Според статистиката, над 50% от възрастните хора на планетата cmpagam om хроничен гастрит. Тук не е включен възникналият неочаквано пристъп, на който повечето хора не обръщат внимание и отлагат посещението при лекар. Гастритът обаче не е за пренебрегване.

Гастрит
Гастрит

Какво представлява болестта гастрит

Това е възпаление на лигавицата на стомаха, което възниква при колебания в киселинността на стомашния сок. А той се състои основно от солна киселина, слуз и един особен фермент, с чиято помощ се случва разпадането на белтъчините. Следователно, средата в стомаха и без друго е достатъчно агресивна, а при утежняване на страничните фактори става много опасна. С гастрита шега не бива – освен усложняването на това заболяване от други възпалителни процеси в храносмилателната система, той ни застрашава с развитие на язва (вкл. перфорирана), стомашно-чревни кръвотечения, рак на стомаха и други крайно неприятни проблеми.

Да постави и потвърди диагнозата гастрит може само лекар, след като проведе множество изследвания. Важно е да отбележим, че има доста разновидности на гастрита, затова е добре определянето на точния вид да се остави на професионалистите, към които е нужно да се обръщаме при проявление на симптоми на заболяването, към които можем да причислим:

Гастрит симптоми
Гастрит симптоми

Болка в областта на стомаха

Тя може да възникне веднага след хранене или след известно време – това зависи от нивото на киселинност и вида на гастрита. Самата болка може да бъде различна – остра, тъпа, като спазъм или дори да се „маскира“ като усещане за тежест в стомаха.

Оригване

То невинаги свидетелства за наличието на гастрит и може да е сигнал не само за него. Но това не означава да не отчитате и тази симптоматика.

Киселини, гадене, повръщане, диария

Важно е да обърнете особено внимание, ако при повръщане или изхождане се появи кръв. Тогава нещата са спешни и е необходима бърза лекарска намеса. Понякога може да има и повишаване на температурата.

Не бива да се занимавате със самолечение и да си поставяте диагноза. Но е важно да знаете някои от причинителите.

Причини за възпаление на лигавицата на стомаха

Определено палмата на първенството принадлежи на нарушенията 6 храненето – диети; гладуване; нередовно хранене; прекаляване с пикантни, мазни, пържени, солени, сладки храни; фастфуд; смяната на обичайните продукти с нови; прекомерната употреба на газирани напитки и кафе; алкохолът.

Тютюнопушенето се отразява лошо на стомаха, а пушенето на гладно – още повече.

Гастрит и стрес
Гастрит и стрес

Стресът води до отделяне на адреналин, който стимулира изработването на стомашен сок и следва познатата последователност от реакции. Всъщност, ако към стреса се добави и нарушение в храненето, гастритът ни е почти сигурен.

Понижен имунитет – гастритът може да възникне след прием на медикаменти (например антибиотици, които нарушават баланса в микро флората на стомаха, както и други препарати). Така че медикаментозната терапия също попада в тази графа.

Бактерията Helicobacter pylori е виновна за възникването на гастрит, но при определени условия. Тази бактерия живее почти във всеки човешки организъм и не пречи, поне докато в организма всичко е наред.

Накрая (но не по важност) можем да добавим и наследствения фактор, заболя­ванията на храносмилателната система, автоимунните процеси, следоперативни състояния и т.н.

Този списък може да продължава безкрайно. Важно е да имате предвид всичко споменато и при появата на първите симптоми да не отлагате посещението при лекар, пише Здравен журнал.

Как да постъпим, ако получим обостряне на гастрита, а не можем веднага да отидем на лекар?

Можете да приемете медикамент, който неутрализира повишената киселинност на стомаха. Но не е добре да взимате лекарство с ензими в този период на изостряне.

Нужна е диета, при която храната (не само като състав, но и като структура и температура) да щади лигавицата. Идеално решение са топлите (не горещи) каши на водна основа. Някои специалисти допускат и картофено пюре, банани и морковен сок, но всъщност приемът на целулоза в период на криза не е желателен. Същото се касае и за месните бульони – те могат да се отразят тежко на възпалената лигавица.

Пийте повече течности, като не се спирайте в никакъв случай на газирани и млечни напитки, кафе, чай. Пийте вода, по възможност – по-топла.

Хлябът е допустима храна в този момент, като е добре да е бял, без кората, леко поизсъхнал – на сухар. Без подправки, масло, сосове и т.н. Просто – пресен сухар.

Хранителни добавки при гастрит
Хранителни добавки при гастрит

Препоръчителни хранителни добавки за облекчаване на симпомите на гастрит. За повече подробности последвайте линка, който е поставен върху името на продукта.

ГАСТРИНАЛ

Екстрактите от лечебни растения упражняват антисептичното си и противовъзпалително действие, чрез които се потискат болестни процеси в стомаха и червата.

Храносмилателна билкова горчивка, код: 30452

Лечебните растения, от които се прави екстрактът на Sanct Bernhard, са познати в практиките на различни народи със своите полезни качества. Всяка таблетка съдържа 100 mg екстракт от корен на тинтява (3 mg гентиопикрин), 100 mg екстракт от бенедиктински трън ( Centaurea benedicta), 100 mg екстракт от корен на глухарче, 100 mg екстракт от цикория (Cicorium intybus).

ВИРУМИН – най-добрият приятел на храносмилателната система

ПРОБИОТИК КОМПЛЕКС За баланс на чревната микрофлора!

РАСТИТЕЛЕН ВЪГЛЕН За плосък корем без подуване и газове! код30227

Таблетки за киселини, код: 30483

Чесън – капсули, код: 30408

ХРАНОСМИЛАТЕЛНИ ЕНЗИМИ С ВИТАМИН С код 30511

ЯБЪЛКОВИ ФИБРИ таблетки за дъвчене код30488

Когато вече сте овладели гастритната криза

Как да се държите, за да не предизвикате отново гастрита? Хранете се редовно, на малки порции, като добре сдъвквате храната. Като стана дума за дъвчене, грижата за зъбите също е важна, за да се простите с гастрита: здравите зъби са залог за здрав стомах.

Хапвайте полезни, леки супи, каши, както и сложни въглехидрати (ориз, зеленчуци, пълнозърнести продукти), които се отразяват добре на лигавицата. С млечните продукти бъдете по-внимателни – млякото предизвиква ферментация в стомаха. Откажете се от пърженото, лютото и мазното, както и от киселите плодове, консервите и колбасите. Солете храната си минимално. Ограничете кафето, алкохола, мазните меса, цитрусите, бобовите храни.

Профилактиката на рецидивите на гастрита е близка до принципите на здравословното хранене. Пък и здравословният начин на живот се отразява добре не само на стомаха, а и на целия организъм. За съжаление, не можем да влияем на всички опасности, които могат да провокират гастрита, но можем да помогнем на стомаха си поне с правилно хранене.

8 природни средства срещу гастрит!

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *