ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Това е най-ефективната диета с цитруси – вижте какво представлява!

Когато навън е зима, значи във въздуха вече се е понесъл изкусителният аромат на цитрусови плодове.

Този сезон е и най-подходящ за прочистваща диета преди стреса, който празничните угощения ще нанесат на организма ни. Има много и различни варианти на цитрусова диета. Някои от тях са моно и наблягат на консумацията на един конкретен плод.

Други продължават само 48 часа, а трети – една седмица. Независимо кой от тях ще изберете обаче, важно е да знаете, че подобен хранителен режим се спазва най-много 7 дни в рамките на месеца и не е добре да се прави често.

Както при всички други диети, така и тук най-важно е, преди да започнете, да се консултирате с вашия лекар, който да ви насочи към предварителни изследвания, за да установите дали конкретното меню е подходящо за вас.

цитруси
Как да отслабнем с цитруси?

Цитрусите като лайм, лимон, портокал, мандарина, грейпфрут са изключително полезни. Не само техните плодове, но и соковете им. Те съдържат много витамини, които укрепват организма и засилват така важния за този период имунитет. Заедно с това полезните свойства на плодовете включват подсилване на кръвоносните съдове, костите и тъканите.

Важно е да знаете, че при подобна диета може да се появят различни странични ефекти като киселини или диария. Ако те продължават повече от 2-3 дни, спрете режима. Впрочем той не се препоръчва за хора, които има високо или ниско кръвно налягане, за бременни и кърмещи жени, както и за хора, страдащи от каквито и да било стомашно-чревни проблеми. Ако имате любим цитрусов плод, може да се спрете на едно- или двудневните менюта, включващи единствено лимони, мандарини или др.

Любимият на диетолозите е грейпфрутът. Монодиетата с този плод има невероятен ефект в топенето на мазнини, но менюто е еднообразно и при по-продължително спазване може да се стигне до изтощаване на организма. Основната й идея е съчетаване на белтъчини със специфичната киселина на грейпфрута, която според мнозина атакува натрупаните мазнини. За да се извеждат те бързо от организма, е нужно и да пиете повече вода по време на диетата. Средно се свалят около 4-5 кг.

При всички цитрусови диети е добре храненията да са 4 – закуска, обяд, вечеря и едно хапване по избор – като късна закуска, като следобедна закуска или преди лягане. За предпочитане е салатите да се овкусяват с лимон и зехтин, а храните да са предимно варени, задушени или печени.

Една от основните идеи на почти всяка диета е да се приемат и естествени мазнини, колкото да се „подлъже“ организмът да гори от своите резерви, вместо да премине в режим на съхранение и да започне да трупа още повече заради ограничените порции, пише „Телеграф“. Така че е добре да хапвате и ядки и маслини. Най-важното обаче е как ще продължите да се храните след края на диетата.

Подобни режими, с които лесно и бързо сваляме натрупаните мазнини и излишните килограми, често водят до йо-йо ефект. Рязкото отслабване предразполага към връщане на стопените килца, че и отгоре. Ето защо е изключително важно правилното захранване. То се прави с постепенно увеличаване на порциите, включването на междинни хранения и добавянето на един нов продукт всеки ден. Въглехидратите пък трябва да се върнат обратно на масата поне седмица след края на диетата и да се приемат по 1-2 пъти седмично.

Примерно меню

Понеделник
Закуска: 250 мл доматен или цитрусов сок (без лимонов)
Обяд: 2 броя киви и 1 голям грейпфрут
Вечеря: 150 г черен хляб, 2 яйчени белтъка и чаша вода
Преди сън: Чаша горещ чай без захар, но задължително с лимон

Вторник
Закуска: чаша ментов чай (без захар)
Обяд: Салата от цитрусови плодове (може да добавите малко мед за дресинг)
Следобедна закуска: 250 мл прясно изцеден портокалов сок
Вечеря: 2 варени яйца и един грейпфрут

Сряда
Закуска: Чаша топла вода със сок от 1 лимон
Късна закуска: 4-5 мандарини
Обяд: 300 г задушени в зеленчуков бульон моркови, подправени с 2 суп.лъжици лимонов сок и 60 г варен ориз
Вечеря: Салата от зеле и цвекло

Четвъртък
Закуска: 2 портокала
Обяд: Зеленчукова яхния с картофи
Вечеря: 200 г риба с гарнитура от броколи
Преди сън: Топло мляко с малко мед

Петък
Закуска: Чаша айрян
Обяд: Пилешко филе на скара с маслини
Следобедна закуска: Филия пълнозърнест хляб, намазана с извара, и чаша чай
Вечеря: Зелена салата с лимонов сок

Събота
Закуска: Сок от грейпфрут или плодът
Късна закуска: Плодова салата с ябълка и портокал
Обяд: Печени домати с 200 г сирене
Вечеря: 1 голям печен или варен картоф и чаша зеленчуков бульон

Неделя
Закуска: 1 варено яйце и чаша фреш
Обяд: Парче шунка и салата по избор
Вечеря: 200 г нетлъсто месо с печени тиквички за гарнитура
Преди сън: Портокал или 2-3 мандарини

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *