ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. Гроздински: Успешен метод за ранно диагностициране на атеросклероза е чрез ултразвук

Атеросклероза – същност и причини за нейната поява. Признаци и симптоми за появата на атеросклероза. Видове тежки усложнения, породени от появата на атеросклероза – инфаркти, инсулти или периферна гангрена. Пациенти, които са податливи на атеросклероза – рискови групи пациенти и рискови съпътстващи заболявания. Съвременни методи за диагностициране на атеросклероза – съдов скрининг с ултразвук. Нови и модерни методи за лечение на атеросклероза и на усложненията от атеросклерозата. Медикаментозно и ендоваскуларно лечение. Съдова хирургия.

Проф. Лъчезар Гроздински обяснява какви са най-съвременните методи за диагностициране и лечение на атеросклероза в здравната поредица на CredoWeb.bg.

атеросклероза
Проф. Гроздински съветва да се прави профилактика на кръвоносните съдове за ранно диагностициране на атеросклероза

Атеросклероза е най-тежкото увреждане на артериалната система. Получава се стесняване или запушване на кръвоносния съд. Ако се получи запушване на съда, на важен орган като мозък, сърце или крайник, се получават изключително тежки усложнения. Такива усложнения са инфаркти, инсулти или периферна гангрена. Лечението на атеросклерозата в късната клинична фаза е доста трудно, тежко, скъпо и нерядко недостатъчно ефективно.

Проблемът е, че заболяването протича безсимптомно. Пациентите не подозират за него, докато не настъпят симптомите на усложненията, а проблемът е, че те настъпват изведнъж. Кръвоносните съдове могат да се стесняват до 80% без това да оказва влияние върху жизнените функции на пациентите. В съвременната медицинска практика се лекуват тежките усложнения от атеросклерозата, а не самата атеросклероза, коментира проф. Гроздински.

Успешен метод за ранно и асимптомно диагностициране на атеросклероза е ултразвук – съдов скрининг с ултразвук. Модерният ултразвук позволява да се изследва съдовата стена на мозъчните, периферните, коремните артерии с точност до 1/10 от милиметъра. С голяма точност се откриват стесненията на съда. Единствено сърдечните артерии не могат да бъдат диагностицирани с този метод. За тях се прилагат доста по-сложни изследвания.

Съдов скрининг с ултразвук се прилага задължително на пациенти от следните  рискови групи:

Хора на възраст над 50 години;

Страдащи от високо кръвно налягане – хипертония;

Страдащи от диабет;

Пациенти с висок холестерол;

Тютюнопушачи;

Хора с тежки атеросклеротични заболявания.

Висококвалифициран специалист е в състояние да направи цялостен съдов скрининг с ултразвук за около 10 до 15 минути, обяснява проф. Гроздински. Той ще установи или ще отхвърли наличието на атеросклероза. Ако установи атеросклероза на сънна артерия или на периферна артерия, която храни стомах или черва на 70%, трябва да се предприеме ендоваскуларно лечение. При него се разширява артерията с катетър и се поставя стент. Това модерно лечение се прилага на много места в България. Проф. Гроздински работи в Сити Клиник и споделя, че годишно в клиниката поставят по 5000 стента. Ако атеросклерозата не е напреднала, се прилага само медикаментозно лечение, но ако заболяването е в прекалено напреднал стадий, тогава се прилага съдова хирургия.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *