ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Менюто на дълголетниците включва ето тези храни!

Диабетът, болестта на Алцхаймер, сърдечносъдовите имунните заболявания са хронични патологии. Всички те имат една обща характеристика – хронично възпаление в клетките на мастната тъкан, мозъка, кръвоносните съдове…

Възпалителните процеси са естествени за организма, те му позволяват да се бори с различни „нападатели“.

Хроничното възпаление е същото нещо, но в постоянно състояние, нещо като шумов фон. А храненето е нашият начин да се справяме с него. Но няма чудотворна храна – храненето е цялостна система! Най-здравословният хранителен режим е средиземноморският. Той води до намаляване на възпаленията и на смъртността, каквато и да е причината за нея.

Типичните продукти на средиземноморския режим са зехтинът, пресните домати и листни зеленчуци.

Какво да сложим на масата?

– Риба – сьомга, херинга, скумрия, ципура.

– Месо – по-малко червено, повече пилешко, пуешко и заешко.

– Зеленчуци – спанак, грах, всички видове зеле, моркови, чушки, гъби… Те са еднакво ефикасни, благодарение на антиоксидантните си свойства и фибрите, които имат важно значение за храносмилането.

– Плодове – малини, къпини, ябълки, ананас, портокали… Техните съставки участват в защитата на организма. Все пак не надхвърляйте 2-3 плода дневно, за да не натрупате в края на деня прекалено много захар и калории.

– Ориз (кафяв или басмати), киноа, нахут, леща, овесени ядки, пълнозърнест или многозърнест хляб.

– Зехтин, рапично олио – по 2 с.л. дневно за подправяне на салата или за готвене.

– Орехи

– Сушени плодове без добавена захар, черен шоколад (70% какао).

– Червено вино – най-много 1-2 чаши дневно.

– Зелени подправки, къри, канела, чесън, лук – колкото ви се иска!

Сърце и артерии във форма

Сърдечносъдовите заболявания са първата причина за смъртност в света и изпреварват дори рака. Затова е добре да се погрижим за превенцията.

Сърцето и артериите съставляват една перфектна система, която обаче е и слабото място на организма – когато нещо с нея не е наред, страдат всички органи. За щастие, можем да я защитим.

– Няма „добър“ холестерол

Това доказват последните медицински проучвания. „Лошият“ си е лош, а изкуственото повишаване на „добрия“ не носи желания резултат, пише „Журнал“. Общият холестерол е ценен показател за състоянието на здравето и е важно да се следи редовно. С възрастта количеството му нараства, а освен това зависи от гените и от начина на хранене.

– Едно удивително оръжие

Най-големите врагове на сърцето и артериите са тютюнът и затлъстяването. А най-сериозното оръжие в тяхна защита е движението – благодарение на него се нормализира кръвното налягане, артериите са по-гъвкави. Няма нужда от усилени тренировки. Просто ходете пеша.

Освен благотворния ефект върху работата на сърцето, движението предпазва от диабет, остеопороза, рак… То може да бъде смятано за пълноценно лекарство срещу появата и рецидивите на сериозни заболявания.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *