Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хранителните добавки от хрущял могат да ви спасят живота! Има случаи на излекувани от рак с тяхна помощ!

В статията ще намерите информация какво представляват хранителните добавки от хрущял – говежди или от акула. Какво представлява хондроитинов сулфат. Видове хранителни добавки от хрущял. Препоръчителни хранителни добавки. Противопоказания и съвети.

Хрущялът представлява вид плътна съединителна тъкан, която се открива при хората и животните. Синкавобяла или сива на цвят, тази полупрозрачна тъкан няма самостоятелни нерви и в нея не проникват кръвоносни съдове. Хранителните добавки от хрущял идват от животински източници като едър рогат добитък, овце, акули и пилета. Хранителните добавки от говежди хрущял се извличат от трахеята на крави, а за добавките от акули се използва хрущялът от главите и перките.

Обща употреба

Както хранителните добавки от говежди хрущял, така и тези от хрущял на акула се предлагат за лечение на рака. Освен това широка популярност при лечението на остеоартрит (артроза) е спечелило едно съединение, извличано от хрущяла, което се нарича хондроитин. Препаратите от хрущял могат да бъдат под формата на таблетки, прахчета или течности за перорална употреба. Те могат да бъдат предписвани под формата на клизми, за локално приложение или инжекции – венозни или мускулни.

Засегнат хрущял
При засегнат хрущял ползвайте добавки от хрущял

Хранителни добавки от хрущял – говежди

В началото на 50-те години на миналия век лекарят Джон Ф. Прудън забелязва, че говеждият хрущял може да ускори зарастването на раните при животни. След това Прудън инжектира екстракт от говежди хрущял на пациентка с рак на гърдата, чийто тумор е образувал язва по кожата й. След време туморът на пациентката изчезва, а самата тя живее още 12 години, преди да почине по други причини. През 1985 г. Прудън публикува първия от няколко научни доклада по този въпрос.

Прудън твърди, че противораковите съставки в говеждия хрущял са мукополизахаридите, които представляват сложни захарни молекули, помагащи да се пребори ракът, като стимулират имунната система на пациента. Освен това Прудън заявява, че тези големи захарни молекули действат върху мембраните на туморните клетки, като блокират митозата (делението на клетките). Други обяснения за ефикасността на говеждия хрущял включват спирането на протеазата – ензим, който помага за разлагането на протеините, както и блокирането на образуването на ензими, които разграждат колагеновите протеини. Съобщава се още, че говеждият хрущял намалява скоростта на образуване на нови кръвоносни съдове в туморите, което се нарича ангиогенеза. Макар че са налични множество хранителни добавки от говежди хрущял за стимулиране на имунната система при борбата с рака, официалните доказателства за тяхната ефикасност са малко. Към днешна дата са извършени твърде малко изследвания за използването на говежди колаген при хора, като резултатите им не са показали ефикасност при подобно лечение.

Добавките от хрущял помагат за възстановяване на износени стави
Добавките от хрущял помагат за възстановяване на износени стави

Хранителни добавки от хрущял на акула

Използването на хрущял от акула при лечение на рак се основава на твърдението, че той блокира ангиогенезата, или образуването на нови кръвоносни съдове, от които туморите се нуждаят, за да продължат да се развиват. Джуда Фолкман, изследовател от Харвардското медицинско училище през 70-те години на миналия век, разработва теорията за ангиогенезата. Предположението на д-р Фолкман, че туморите, по подобие на нормален орган или клетъчна маса, се нуждаят от снабдяване с кръв, която да осигурява хранителни вещества за растежа им, по-късно започва тясно да се свързва с лечението на рака чрез хрущял от акула.

През 1983 г. Уилям Лейн, мотивиран от изследванията на Фолкман, започва да проучва възможната връзка между хрущяла от акула и неговата способност да унищожава туморите чрез антиангиогенен механизъм. През 1993 г. Лейн публикува своята книга „Акулите не боледуват от рак“, като по този начин превръща хрущяла от акула в една от водещите алтернативни терапии за ракови заболявания. Оттогава по-голяма част от хранителните хрущялни добавки на пазара са приготвени именно от акула.

Еколозите и екобиолозите се противопоставят на използването на такава съставка като алтернативно лечение, защото това би заплашило популацията на акулите. Преценките за броя на убиваните в рамките на една година животни с цел приготвяне на препарати от техния хрущял варира, но повечето специалисти смятат, че този брой надхвърля 100 000. Освен това, по-нататъшните изследвания разбиват мита, че морските хищници не боледуват от рак. Голям брой изследвания документират, че всъщност акулите боледуват от рак, като дори са открити случаи на рак, засегнал именно хрущяла.

Както говеждият хрущял, така и хрущялът от акула се използват за лечение на широк спектър от онкологични заболявания. Това включва тумори на гърдата, на яйчниците, на маточната шийка, на простатата, на ректума, на дебелото черво, на стомаха, на бъбреците и на мозъка. Федералната агенция по храните и лекарствата (ФАХЛ) на Съединените щати настоява, че и двата типа хрущял могат да бъдат тествани като потенциална терапия против рак в клинични изследвания, но трябва да бъдат продавани единствено като хранителни добавки. Производителите на хранителни добавки не се контролират по същия начин като производителите на медикаменти, което означава, че продуктите могат доста да варират по отношение на вложеното в тях количество и чистота на хрущяла. Затова купувайте само от проверени фирми, които са доказали качествата на продуктите си с дългогодишно съществуване на пазара.

При все че някои лабораторни изследвания потвърждават положителните резултати както от говеждите, така и от акуловите добавки при лечение на онкологични заболявания, към 2008 г. все още продължава провеждането на допълнителни анализи, за да се определи степента на тяхната ефикасност. Някои проучвания посочват, че предполагаемият антиангиогенен ефект от хрущяла на акула се унищожава от храносмилането. Поради това съществува малка вероятност веществото да действа ефективно, ако се взема перорално. Съществуват определени доказателства, че течен екстракт от хрущял на акула, наречен АЕ-941 (Neovastat), може да забавя образуването на кръвоносни съдове в туморните формации.

Билкови добавки за възстановяване на стави
Билкови добавки за възстановяване на стави

Хондроитинов сулфат

Хондроитинът е най-известен на широката общественост като лекарство за остеоартрит (форма на артрит или артроза, причинена от износване или дегенерация на ставния хрущял). Счита се, че изсъхването на хрущялната тъкан вследствие на остеоартрита е главната причина за разрушаване на тъканта.

Хондроитиновият сулфат се предписва заедно с глюкозамин, съединение, което представлява съставна част на хрущяла. Хондроитинът помага за привличане и задържане на течност в хрущялната тъкан. Тя поддържа хрущяла здрав, действайки като амортисьор в ставите. По този начин се предпазва хрущяла от износване при триенето на костите. Освен това пренася хранителни вещества към хрущяла.

Доказателствата за ефекта от употребата на хондроитина не са еднозначни. Макар много от ранните изследвания да показват съществени положителни резултати по отношение на остеоартрита, по-късните проучвания — по-широкомащабни и с пациенти в по-напреднала фаза на остеоартрит — показват малък или никакъв ефект.

Един метаанализ, публикуван през 2007 г. в Бюлетин за международна медицина, разглежда 20 предишни изследвания и стига до заключение, че има много малко или пък липсват доказателства, че хондроитинът въздейства положително върху остеоартрита. Авторите обаче не вземат под внимание изследванията, при които хондроитинът се комбинира с глюкозамин. Според някои твърдения това може да проработи по-добре, отколкото прилагането само на хондроитин.

Хранителните добавки от хрущял

Хранителните добавки от говежди хрущял и хрущял от акула се продават под формата на капсули, като хрущялът от акула се продава и като прахчета, както и в течна форма. Хранителните добавки от акула се приготвят от смлени акулови скелети (главно перките и главата). Докато говеждите добавки се приготвят от хрущял, взет от костите и трахеите на крави.

Хондроитиновият сулфат може да се приема перорално като таблетка, прахче или течност, както и да се поставя инжекционно. Препаратите за перорална употреба от хондроитин, сам или в комбинация с глюкозамин, се продават свободно в Съединените щати като хранителни добавки. Те могат да бъдат закупени по интернет, в аптеките, в магазините за диетични храни, както и в големите магазини за хранителни стоки.

Препоръчителната дозировка на говежди хрущял и хрущял от акула варира в зависимост от индивидуалната нужда и общото състояние на пациента. Принципното правило гласи, че препоръчителната доза хрущял от акула е 1 г дневно на 1 кг телесно тегло – което възлиза на 70 г за човек, който тежи 70 кг. Ако последва свиване на тумора, дозировката може да се намали.

Препоръчваното количество говежди хрущял е около 9 г на ден. И при двете добавки пациентите трябва да продължат да вземат същата доза и да ги включат в своя хранителен режим до края на живота си. Хората, които обмислят да започнат да вземат добавки с хрущял, трябва да преценят в дългосрочен план разходите, с които това е свързано.

Хранителни добавки от хрущял
Хранителни добавки от хрущял

Препоръчваме ви следните хранителни добавки за здрави стави, сухожилия и хрущяли

За повече подробности отворете линка, който е поставен върху името на продукта!

НЕОФЛЕКСИН При проблеми със ставите, сухожилията и хрущялите!

ЗЕЛЕНОУСТА МИДА, код: 30416

ЗЕЛЕНОУСТА МИДА ПЛЮС За здрави стави! код30496

КОЛАГЕН ПЛЮС с колагенов хидролизат

КОЛАГЕН ПЛЮС НА ПРАХ – обогатен, лесно разтворим

КОЛАГЕН ГОЛД ЕКСТРА

МАТСАН ДОЙЧ ЗА СТАВИ със змийска отрова

НЕОСТАВИТ За здрави стави!

Флекс ойл – Омега 3 – 6 – 9 ленено масло

ДЖОЙНТ ПРОТЕКТ За здрави стави и кости! код30819

Прочетете и статията за още полезни съвети!

Научете как трябва да се храните за здрави кости, мускули и стави!

Противопоказания

Макар по всичко да личи, че добавките с хрущял са безвредни, хората, които обмислят да ги използват при лечението на рака, никога не трябва да се спират на тях като на единствена форма на терапия и трябва да се консултират с лекар, преди да започнат да ги вземат. Онези, които възнамеряват да се възползват от хондроитина като лечение при болки в ставите, в никакъв случай не трябва сами да диагностицират заболяването си. Те трябва да се консултират със своя лекар, за да бъдат сигурни, че именно остеоартритът е причина за болката.

Макар че хондроитинът може да помогне за лечението на остеоартрита, той не е полезен при други болестни състояния, които също могат да причинят болка в ставите – лаймска болест, подагра, бурсит, ревматоиден артрит и др. Използването на хондроитин при деца или при бременни и кърмачки не е проучено.

Хранителните добавки от хрущял помагат за възстановяване на ставите
Хранителните добавки от хрущял помагат за възстановяване на ставите

Странични ефекти

И двата вида хрущялни добавки не показват никакви или почти никакви странични ефекти, когато се вземат според препоръчваната дозировка. Хората, които са алергични към морски храни или миди, не трябва да приемат хранителни добавки от хрущял от акула. Някои пациенти съобщават за алергична реакция от говеждия протеин или други странични ефекти, които включват лош вкус в устата, отмалялост и гадене.

Хрущялът от акула може да причини хиперкалциемия (прекомерни количества калций в тялото), когато се приема в максималната доза от 50-100 г дневно – такова количество е над 10 пъти по-голямо от необходимото за организма количество калций според препоръчителните дневни дози в САЩ. Някои пациенти, които приемат хондроитин, страдат от гадене, газове или подуване на корема.

Взаимодействия

Не е известно хондроитин сулфатът да причинява каквито и да са съществени взаимодействия с други лечебни препарати. Един изследовател обаче е изказал предположение, че хондроитинът може да увеличи ефекта от антикоагулантите и не би трябвало да се използва в комбинация с тях. Към 2008 г. все още не са проведени научни изследвания, които да проучат възможните взаимодействия на хранителните добавки на хрущяла с медикаменти и с други добавки. Всеки човек винаги трябва да се консултира с лекар или фармацевт, преди да започне да взема каквото и да е лекарство или хранителна добавка.

Някои термини, използвани в статията

Ангиогенеза – образуването на нови кръвоносни съдове, по-конкретно на онези, които снабдяват туморите с кръв и хранителни вещества, необходими за нарастването им.

Хондроитин – сложен въглехидрат, който се открива в човешкия и животинския хрущял. Използва се за лечение на няколко здравни смущения, най-вече при артрит.

Глюкозамин – сложен въглехидрат, който е съставен от глюкоза и аминокиселина, наречена глутамин. Той е важен за изграждането на хрущяла и често се приема заедно с хондроитина при лечение на остеоартрит (артроза).

Мукополизахарид – по-стар термин за клас големи въглехидратни молекули, които се срещат в хрущяла и други форми на съединителна тъкан. Мукополизахаридите сега се наричат гликозаминогликани.

Източници: webmd.com; healthline.com; justlady.ru; vashaibolit.ru

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *