ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Специалисти съветват: 6 лесни начина да опазите сърцето си здраво

Болестите на сърдечносъдовата система поразяват все по-млади хора според последните статистики на кардиолозите. Ето 6 основни мерки, които можете лесно да превърнете в навици, за да опазите сърцето си здраво.

1. Ходете пеша поне 45 минути на ден. Тези разходки намаляват съществено опасността от инфаркт.

Допълнителен плюс е, че редовните пешеходни походи предпазват от доста други заболявания освен сърдечносъдовите. Как да свикнем да не ги пропускаме?

сърцето
Навици, които пазят сърцето здраво

Психолозите съветват след всяка разходка да се обаждате на някой приятел, който също се грижи за здравето си, за да рапортувате, че сте я направили. Още по-лесно е, ако ходите пеша заедно.

2. Контролирайте кръвното си налягане.

Приетите за норма стойности варират – 110-139/70-89, ако стигнат 140/90 и повече, са повишени.

Посъветвайте се с лекаря си как да ги свалите, преди да сте развили артериална хипертония. Добре се отразяват аеробни физически упражнения като плуване например. Непременно вземете мерки да отслабнете, ако сте качили някой излишен килограм.

2. Следете нивото на “добрия“ холестерол в кръвта си. Стойностите му трябва да са около 2 ммол/л.

Изследването се извършва в клинична лаборатория и колкото по-високо е съдържанието на „добрия“ холестерол в кръвта, толкова е по-добре за сърдечносъдовата система.

Според лекарите е по-важно да се стремите към повишаване нивата на „добрия“, а не понижаване на „лошия“ холестерол. Отличен резултат дават физическата активност и правилното хранене. Правете гимнастика и яжте по 30 г ядки всеки ден, използвайте зехтин или рапично олио, ограничете количеството наситени мазнини.

4. Не консумирайте храни, в които захарта е сред първите пет съставки.

Преди да купите някой хранителен продукт, винаги четете какво съдържа. Захарта може да провокира възпаление на стените на кръвоносните съдове, натрупване на мазнини в коремната кухина и повишаване на артериалното налягане.

5. Пийте чаша червено вино всяка вечер.

Доказано е, че сухото червено вино има противовъзпалително действие върху кръвоносните съдове.

Статистиката показва, че опасността от исхемична болест на сърцето е по-ниска при хората, които редовно пият по чаша вино на вечеря, в сравнение с тези, които са пълни въздържатели.

6. Няколко пъти на ден яжте по 100 г различни пресни плодове и зеленчуци.

Те са богати на целулоза и пектин, витамини и минерални вещества, пише „Журнал“. Освен това фруктозата (плодова захар), която съдържат, е по-безвредна от рафинираната бяла захар – не повишава нивото на кръвната захар и по този начин пази от диабет тип 2 и високо кръвно.

Диетолозите съветват да привикнете постепенно към посоченото дневно количество плодове и зеленчуци, защото рязкото увеличаване на целулозата в менюто ви може да причини стомашни проблеми.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *