ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво показва, че страдате от ХОББ и как се лекува?

Между 4 и 10% от възрастните хора в Европа страдат от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). А най-тревожното е, че голяма час от засегнатите дори не подозират за болестта и не се лекуват.

Много от хората не биват диагностицирани с това заболяване, защото то често се бърка с хрема, бронхит или т.нар. „пушаческа кашлица“. ХОББ предизвиква прогресиращо възпаление на дихателните пътища и белите дробове. Това води до затрудняване на процеса на усвояване на кислород и изхвърляне на въглеродния диоксид.

ХОББ
Знаете ли какви са симптомите на ХОББ?

Основната причина за заболяването е тютюнопушенето и излагането на замърсен въздух, прах, химикали и вредни изпарения. Дефицитът на алфа-1-антитрипсин в кръвта (нарушение, което се предава наследствено) може да предизвика ранна поява на ХОББ дори и у непушачи.

Заболяването е еднакво разпространено и сред жените, и сред мъжете, тъй като в развитите страни пушенето отдавна не е привилегия единствено на господата. За съжаление, вероятността за фатален изход при него е по-висока от тази при рака на гърдата. ХОББ нерядко започва в средата на трийсетте, но много често не се диагностицира преди петдесетте, когато симптомите стават все пo-изявени и притеснителни. Колкото по-рано обаче се открие болестта, толкова повече може да се направи, за да се забави процесът на увреждане на дихателните пътища и белите дробове.

Симптоми

Основният признак на ХОББ е упоритата кашлица, отделянето на храчки, затрудненото дишане, хрипове и чести инфекции в гръдната област. Всички тези симптоми обаче са характерни и за редица други белодробни проблеми, за да се установи дали имате ХОББ, се назначават тестове от специалист пулмолог.

Тежките случаи на болестта постепенно намаляват възможностите ви да ходите пеш определено разстояние. Влошават качеството на живот до такава степен, че да не можете да се обслужвате сами, водят до загуба на тегло, посиняване на устните (заради ниските нива на кислород в кръвта). Също така деформират и сърцето, което води до подуване на глезените и лесна уморяемост.

Диагностициране

При съмнение за ХОББ е добре да се направи консултация със специалист по белодробни болести. Изследванията, които обикновено се назначават, са рентгенография на гръдния кош, спирометрия (изследване на дихателния обем) или по-сложното изследване – плетизмография (метод за функционално изследване на състоянието на дихателната система) и лабораторно изследване за алфа1-антитрипсинов недостиг.

Обикновено рентгенологичното изследване на гръдния кош служи за изключване на заболявания като пневмония, пневмоторакс, тумори и туберкулоза. В ранните стадии на ХОББ не се регистрират рентгенологични белези, но в по-късните се установяват промени.

Как се лекува?

То се назначава от пулмолог и е в зависимост от тежестта на случая, пише „Журнал“. Най-често се предписват бронходилататори. Те спомагат за разширяването на дихателните пътища, като така подобряват дишането и облекчават симптомите на ХОББ. Понякога се назначават и инхалаторни кортикостероиди (като тези за лечение на астма), които не забавят прогреса на болестта, но намаляват честотата на кризите.

Самопомощ

Ако пушите, спрете! Това е най-важното условие за удължаване на живота, ако имате ХОББ. Не пропускайте редовните прегледи при специалист пулмолог и спазвайте съветите за здравословно хранене и движение.

Избягвайте замърсени райони и дразнещи фактори като прах, дим от печки с дърва и др. Физиотерапията може да е от помощ за облекчаване на затрудненото дишане и отделянето на храчки. Техники за правилно дишане също могат да са от полза.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *