Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво трябва да знаете за различните типове диабет?

Диабетът от тип I започва най-често през детските или младежките години. При този тип диабет панкреасът произвежда малко или изобщо не произвежда инсулин. Диабетът от тип I се характеризира с внезапна поява. Той се среща по-често при хора от Северна Европа и по-рядко в страните в Южна Европа, Близкия изток или Азия. Тази форма на диабет се нарича още инсулинозависим диабет. Хората, които развиват диабет от тип I, се нуждаят от инжекции с инсулин веднъж или повече пъти дневно.

Чувствителните диабетици, наричани понякога лабилни диабетици, представляват подгрупа на страдащите от диабет от тип I. При тях дори когато прилежно спазват своя инсулинов и хранителен режим, възникват чести и резки колебания в нивата на кръвната захар. Те се движат между хипергликемия (състояние, при което в кръвта има твърде голямо количество глюкоза или захар) и хипогликемия (състояние, при което нивата на захар или глюкоза в кръвта са ненормално ниски). При тези диабетици може да са необходими няколко инжекции от различен вид на ден. Това се прави, за да се поддържа нивото на кръвната захар в сравнително нормален диапазон.

типове диабет
Типове диабет – какво трябва да знаете?

Симптомите на диабета от тип II са по-леки от онези при диабет от тип I. В резултат на това много хора (до 80% в някои развиващи се страни) с диабет от тип II остават недиагностицирани. Тази форма на диабет се среща по-често при хора с наднормено тегло и при които липсва достатъчно физическа активност.

Освен това той се среща по-често при хора от индиански, латиноамерикански и афроамерикански произход. По всичко личи, че диабетът от тип II е свързан с хранителния режим. При хора, емигрирали в западни страни от Източна Индия, Япония и Австралия, съществува по-голяма вероятност да развият диабет от тип II, отколкото при хората, останали в родните си страни.

Първоначално диабетът от тип II е по-лека форма на диабет, защото се развива по-бавно (понякога в продължение на няколко години). Често може да бъде контролиран с хранителния режим, физически упражнения и перорално приемани медикаменти вместо с инжекции.

Последствията от неконтролирания и нелекуван диабет от тип II обаче са също така сериозни, както при тип I. Този тип диабет се нарича още инсулинонезависим, термин, който е донякъде подвеждащ. Много хора, страдащи от диабет от тип II, могат да контролират състоянието чрез хранителния си режим и лекарства, които приемат перорално. Когато това обаче стане невъзможно, са необходими инжекции с инсулин.

Друга форма на диабета, известна като гестационен диабет, може да се развие по време на бременност. Тя обикновено изчезва след раждането на бебето. Това диабетично състояние се получава по време на второто или третото тримесечие на бременността при около 2% от жените и обикновено се лекува с диета.

Понякога обаче може да се наложи поставянето на инсулинови инжекции. При жените, които имат диабет по време на бременността, съществува по-голям риск да развият диабет от тип II в следващите 5 до 10 години.

Диабет може да се развие още в резултат на заболявания на панкреаса, алкохолизъм, недохранване или други тежки заболявания, които подлагат организма на стрес и увреждат панкреаса.

Източници:healthline.com,wikipedia

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *