Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Тодор Кантарджиев: Добиваме имунитет срещу грипа за 21 дни

21 дни са необходими на човек, за да изгради имунитет срещу грипа при поставяне на ваксина. Това обяснява пред „Телеграф” проф. Тодор Кантарджиев, който е шеф на Националния център по заразни и паразитни болести

Според специалистите още не е късно да се имунизираме. Серумът трябва да се постави 21 дни преди грипът да започне да се разпространява масово. Той предпазва от неговите усложнения, които могат да са животозастрашаващи.

Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев

Дори и да се разболеем от грип, ако сме имунизирани, ще го изкараме по-леко. От три години пикът на грипа настъпва през януари. Миналата година епидемията удари с пълна сила към средата на януари.

Данните показват, че над 4000 души са повалени от вируси и остри респираторни заболявания само за миналата седмица.

Още в края на миналия месец щамът „Хонконг“ или А (НЗ№2) разболя две жени на 31 и 57 години от София и Стара Загора. Той беше очакваният нов грипен вирус, включен във ваксините за сезон 2016/2017 г. заедно с щамовете „Бризбън“ и „Калифорния“.

За този вид грип се знае, че е с остро внезапно начало, висока температура – обикновено над 38 градуса, главоболие, кашлица. За него са характерни още болки в мускулите и ставите и силна отпадналост, обясняват специалистите.

Лекарите са категорични, че трябва да избягваме самолечението, както и лечението с антибиотици, които не могат да се борят с вирусите.

Ако инфекцията стане бактериална, чак тогава на помощ идват антибиотиците. Има антивирусни медикаменти, които трябва да се препоръчат от лекуващия лекар, казват още те. За да имат ефект обаче трябва да се приемат до 48 часа след първите симптоми.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *