Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Дончев: Аз съм твърдо „За“ поставянето на грипни ваксини

Респираторни инфекции – същност, причини за появата и симптоми. Рискови пациенти по възраст, по здравен статус, начин и естество на работа. Пациенти с хронични заболявания на сливиците; слабост на гълтача – среща се при хора, на които са извадени сливиците; хроничен фарингит; хроничен ларингит; Пациенти с хронични проблеми – гастрит,  рефлукс и други, стават уязвими от различни респираторни инфекции. Имунопрофилактика – същност и видове, поставяне на грипни ваксини. Усложнения – увреждане на сърдечния мускул, на миокарда, тежки неврологични усложнения, пневмонии. Усложнения УНГ – увреден слухов нерв, тежки ангини, ларингити, задушаване – стенозиращи ларинготрахеобронхити.

Д-р Дончо Дончев е специалист УНГ, началник-отделение по аудиология и отоневрология в Клиниката „Уши, нос, гърло” във ВМА.  В интервю за БГНЕС д-р Дончев коментира какви здравословни проблеми причиняват различните респираторни инфекции.  Тези здравословни проблеми се отнасят както за малките деца, така също и за възрастните. Различните респираторни инфекции атакуват следните групи пациенти – рискови групи сред здравите хора и рискови групи сред останалите пациенти, които са с хронични заболявания.

респираторни инфекции
Д-р Дончев подчертава, че различните респираторни инфекции причиняват тежки усложнения

От здравите хора най-уязвими са малките деца, най-вече онези, които посещават детски ясли, детски градини и училищата. В края на есента и в началото на зимата започват да циркулират различните причинители на дихателни – респираторни инфекции. Друга група от здравите хора са онези, които водят заседнал начин на живот, работят в продължение на много часове в затворени, дори запрашени помещения.

От рисковите пациенти на първо място са онези, които страдат от хронични заболявания на горните дихателни пътища – нос и околоносни кухини; хронични заболявания на сливиците; слабост на гълтача – среща се при хора, на които са извадени сливиците; хроничен фарингит; хроничен ларингит; заболяване на гръкляна, когато се засягат и гласните струни.

Съществува една група пациенти, които страдат от хронични проблеми на други органи и системи, които нямат пряка връзка с дихателните пътища, но те също стават уязвими от респираторни инфекции. Пациенти с гастрит или с рефлукс (връщане на стомашен сок през хранопровода). Наличието на рефлукс влияе негативно на качеството на лигавицата на гълтача, която се уврежда от киселинното въздействие. Белите дробове и бронхитите също са съседен орган на горните дихателни пътища.

Имунопрофилактика – имунизации против грип – д-р Дончев е твърдо за поставяне на грипни ваксини. Пациентът ще заплати някаква сума за ваксина, но през зимата ще спести в пъти повече средства за лекарства. В същото време ще си спести последващите усложнения, породени от различните респираторни инфекции. Освен усложнения в областта на УНГ, усложнения от един грип могат да повлияят зле на сърдечния мускул, на миокарда, тежки неврологични усложнения, пневмонии.

Усложненията в областта на Уши, нос и гърло могат да бъдат загуба на слуха. По принцип вирусите на грип атакуват и увреждат най-малките кръвоносни съдове. Такива са кръвоносните съдове, които увреждат слуховия нерв, обяснява д-р Дончев. Друго усложнение са тежките ангини. Ларингитите са изключително опасни за малките деца, защото могат да причинят задушаване – стенозиращи ларинготрахеобронхити (възпаляващо задушаване на гръкляна).

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *