Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Детоксикацията е съществен елемент от процеса на лечение!

В статията ще намерите подробна информация за детоксикацията. Произход. Ползи. Описание. Изследване за токсични вещества. Терапии за детоксикация. Хранителни добавки за детоксикация. Подготовка. Странични ефекти.

Детоксикацията
Детоксикацията

Детоксикацията представлява едно от по-широко използваните лечения и концепции в алтернативната медицина. Тя се основава на принципа, че причина за болестите може да е натрупването на отровни вещества (токсини) в тялото. Отстраняването на съществуващите токсини и избягването на нови токсини са съществени елементи от процеса на лечение. При детоксикацията се използват най-различни тестове и техники.

Произход на детоксикацията

Методите за детоксикация е цел лечение се използват от хиляди години. Постенето, метод, който често се използва в лечението с детоксикация, е една от най-старите лечебни практики в медицината. Хипократ, древният грък, познат като баща на Западната медицина, препоръчвал постенето като средство за подобряване на здравето. Аюрведическата медицина, традиционна система за лечение, развивала се в продължение на хиляди години, използва методите на детоксикацията за лечение на много хронични състояния, както и за предотвратяване на заболявания.

Лечебната детоксикация се е превърнала в крайъгълен камък на алтернативната медицина. Традиционната западна медицина приема, че факторите, свързани с околната среда, могат да играят значителна роля при много заболявания. Медицината на околната среда е клон, който изучава как точно тези фактори влияят върху заболяванията. Заболявания като астма, рак, синдром на хроничната умора и състояния като чувствителност към множество химикали се влияят силно от излагане на токсични или предизвикващи алергия вещества в околната среда. Според преценката на Центровете за контрол на заболяванията в Съединените щати над 80% от всички болести имат причини, свързани с околната среда и начина на живот.

Детоксикацията започва да се налага като често практикувано лечение, след като хората започват все повече да си дават сметка за замърсяването на околната среда. Тежките метали от рода на оловото, живака, кадмия и арсена са сред страничните продукти на промишлеността. Химикалите, използвани в земеделието, за много от които се знае, че създават здравословни проблеми, също могат да бъдат открити в храната, във въздуха и във водата. Всяка година американското земеделие използва почти 4,5 kg пестициди при производството на храна за един човек. Тези токсини са станали почти неизбежни. Пестициди, които се използват за земеделски култури само в южната част на Съединените щати, се откриват в тъканите на животни в далечната северна част на Канада. ДДТ, канцерогенен пестицид, забранен от десетилетия, все още се открива в мастната тъкан на животни, птици и риби – дори в изключително отдалечени райони, като Северния полюс.

Проблемът с токсините в околната среда се утежнява от факта, че хората са на върха на хранителната верига и вероятността да бъдат изложени на натрупване на токсични вещества в храната е твърде голяма. Например зърнените култури се пръскат с пестициди и хербициди, а после животните се хранят с тях. Токсичните вещества се натрупват в мастната тъкан на тези животни. Освен това те често се инжектират със синтетични хормони, антибиотици и други химикали. При консумацията на месни продукти хората са изложени на пълния диапазон химикали и прибавки, които се използват по цялата земеделска верига. Специалистите по детоксикация наричат това бионатрупване. Те твърдят, че бионатрупването на токсични вещества във времето е причина за много физически и психични разстройства, особено бързо нарастващите астма, рак и психични заболявания. Макар че за много от твърденията им липсват научни доказателства, популярността на терапиите за детоксикация се увеличава.

Детоксикацията - ползи
Детоксикацията – ползи

Ползи от детоксикацията

Практикуващите алтернативна медицина твърдят, че детоксикацията помага на онези, които страдат от множество хронични заболявания и състояния, в това число алергии, тревожност, артрит, астма, хронични инфекции, депресия, диабет, главоболие, сърдечни заболявания, висок холестерол, ниски нива на кръвната за­хар, храносмилателни разстройства, психични заболявания и наднормено тегло. Тя е полезна за хора със заболявания като рак, които се влияят от факторите на околната среда, и за онези, които са били изложени на високи нива на токсични материали в резултат на злополука или по професионални причини.

Хората, които имат алергии или проблеми с имунната система, които традиционната медицина не е в състояние да диагностицира или лекува, включително синдром на хроничната умора, заболявания, свързани с околната среда (чувствителност към множество химикали и фибромиалгия), често се насочват към терапията с детоксикация за облекчение. Симптомите на хората с такива заболявания могат да включват необяснима умора, увеличени алергии, свръхчувствителност към обикновени материали, непоносимост към храни, хронична диспепсия, болки, леко повишена температура, главоболие, безсъние, депресия, възпалено гърло, внезапно отслабване или напълняване, понижена устойчивост спрямо инфекции, общо физическо неразположение и немощ. Освен това детоксикацията може да се използва като благотворна превантивна мярка и като средство за подобряване на общото здравословно състояние, жизненост и устойчивост към заболявания.

Сокове за детоксикация
Сокове за детоксикация

Описание на детоксикацията

Токсините в тялото включват тежки метали и различни химикали, като пестициди, промишлени замърсители и добавки, които се използват при производството на хранителни продукти. Наркотиците и алкохолът също имат токсични ефекти върху тялото. Токсични отпадъци се получават и като нормален съпътстващ продукт на клетъчния метаболизъм и от бактериите, които живеят в червата.

Тялото има естествени методи на детоксикация. Черният дроб е главният орган на детоксикацията, подпомаган от бъбреците и червата. Токсините могат да бъдат изхвърлени от тялото, също от кожата и белите дробове. Лечението с детоксикация става необходимо, когато естествените системи за детоксикация на тялото не могат да се справят с нея. По принцип това може да се дължи на продължителен неправилен режим на хранене. Също така се получава при стрес, преяждане, заседнал начин на живот, болести и лоши здравословни навици.

Когато натрупването на токсични вещества в тялото причини заболяване, то се нарича токсемия (отравяне на кръвта). При някои хора могат да настъпят смущения в храносмилателния тракт в резултат на години преяждане. Хранителен режим, в който преобладават богати на мазнини и обработени храни с ниско съдържание на фибри, също е опасен. Затрудненото преминаване на храната през дебелото черво може да доведе до развитието на болестотворни микроорганизми. Това състояние се нарича синдром на токсичното дебело черво, или чревна токсемия.

Терапиите за детоксикация имат за цел да активират и помогнат на собствените процеси за детоксикация на тялото. Освен това те се стремят да елиминират по-нататъшното излагане на токсини и да укрепят тялото и имунната система, така че да се избегнат проблеми за в бъдеще.

Токсични вещества
Токсични вещества

Изследване за токсични вещества

Специалистите по детоксикация използват най-различни тестове, за да определят причините, довели до заболявания и смущения в резултат на токсини. Тези причини включват инфекции, алергии, пристрастявания, токсични химикали и нарушени функции на храносмилането и органите. Резултатите от анализ на кръвта, урината, изпражненията, косата, както и тестовете за алергия могат да насочат към проблеми, които терапията с детоксикация е в състояние да реши.

Хората с токсемия често са податливи на инфекции, защото имунната им система е отслабнала. Паразитите, бактериите, вирусите и гъбичките могат да причинят инфекции. Специалистите, които се занимават с детоксикация, внимателно преглеждат пациентите си за скрити заболявания, които могат да утежнят проблемите.

Внимателно се проверява функционирането на черния дроб, като се използват изследвания на кръвта и урината, защото черният дроб е основният орган, който отговаря за изхвърлянето на токсичните съединения. Резултатите от изследванията могат да посочат вида на токсините и къде възникват проблемите. Изследванията на кръв и урина могат да се използват и за откриване на токсични химикали. Това могат да бъдат отрови в околната среда (PCBs), формалдехид (често срещан консервант), пестициди и тежки метали. Кръвта се изследва за недостиг на цинк, което може да насочи към отравяне с тежки метали. Изследването на косата се използва за проверка на нивата на тежки метали в тялото.

Изследванията на кръв и урина, при които се проверява дейността на имунната система и нивата на хормоните, също могат да насочат към определени токсични съединения. Двадесет и четири часовият анализ на урината, при който пробите се вземат непрекъснато, позволява на лекарите да определят ефективността на храносмилателния тракт и бъбреците. Заедно с анализа на изпражненията тези изследвания могат да установят токсични смущения в храносмилателната система. При някои изслед­вания на кръв и урина се открива не достиг на хранителни вещества, така че за пациентите да бъде съставен и подходящ хранителен режим.

Лекарите, които се занимават с детоксикация, могат да извършат и задълбочени изследвания за алергия и свръхчувствителност. Кожните междуслоеви (между слоевете на кожата) и подезичните (под езика) тестове за алергии се използват за определяне на чувствителността на пациента спрямо различни често срещани вещества. Това са  формалдехид, отработени автомобилни газове, парфюми, тютюн, хлор, реактивно гориво и други химикали.

Хранителните алергии изискват допълнителни изследвания, тъй като те често причиняват реакции, които се появяват няколко дни след консумиране на храната. Радиоалергосорбентният тест (RAST) представлява изследване на кръвта, което определя нивото на антитела (имуноглобулини) в кръвта след консумацията на определени храни.

Цитотоксичният тест пък е изследване на кръвта, при което се определя дали определени вещества, в това число храни и химикали, засягат кръвните клетки. Едно от най-точните изследвания за алергии и свръхчувствителност към храни, химикали и други агенти е така нареченият ELISA-ACT тест. Други изследвания за хранителни алергии са хранителните режими с елиминиране и ротация, при които храните системно се преценяват, за да се определят онези, които причиняват проблеми.

Лекарите, които се занимават с детоксикация, обикновено внимателно разпитват и задълбочено разговарят с пациентите, за да определят и коригират факторите, свързани с начина на живот, професионалните, психичните и емоционални фактори, които могат да допринасят за болестта.

Детоксикацията изисква диета
Детоксикацията изисква диета

Терапии за детоксикация

След поставянето на диагноза лекарите, занимаващи се с детоксикация, използват различни лечебни техники. Първата стъпка е да се преустанови излагането на пациента на определените токсични или причиняващи алергия вещества. Те могат да включват тежки метали, химикали, радиация (например рентгенови лъчи), електромагнитни вълни (като клетъчни телефони, компютърни екрани, микровълни уреди и др.). Също така смог, замърсена вода, храни, наркотици, кофеин, алкохол, парфюми, прекомерен шум и стрес. Ако е открито живачно отравяне при пациент, който има пломби с живачен пълнеж, той трябва да ги смени, за предпочитане от зъболекар холистик.

За стимулиране и подпомагане на процеса на детоксикация на тялото се използват специфични методи. Незабавно влиза в сила промяна на хранителния режим, при който се елиминират нездравословните и причиняващи алергия храни и се набляга на храните, които помагат за детоксикацията на организма и поддържат лечението.

Диетите за детоксикация са обикновено вегетариански с ниско съдържание на мазнини, високо съдържание на фибри, като се набляга на суровите храни. Избягват се обработени храни, алкохол и кофеин. Често се предписват хранителни добавки, като витамини, минерали, антиоксиданти, аминокиселини и незаменими мастни киселини. За елиминиране на тежките метали често се предписва спирулина, която представлява морско водорасло. Липотропните агенти са определени витамини и хранителни вещества, които подсилват отделянето на жлъчка и мастната обмяна в черния дроб.

При терапиите за детоксикация се използват и много билкови добавки. Екстрактът от бял трън е една от по-силните билки за детоксикация на черния дроб. Натуропатията, аюрведическата медицина и китайската традиционна медицина препоръчват множество билкови рецепти за детоксикация и подсилване на имуни­тета. Ако са установени инвазии, те се лекуват с билкови рецепти, а при тежките случаи – с антибиотици или химиотерапевтици.

При смущения в храносмилателния тракт се предписват билкови разслабителни и храни с високо съдържание на фибри, като семена от испагула за прочистване на храносмилателния тракт и подобряване на изхвърлянето. Предписват се и препарати за пречистване на червата. Използват се храносмилателни ензими за подобряване на храносмилането, като в системата с хранителни добавки се въвеждат ацидофилус и други полезни бактерии.

Друга широко използвана терапия при детоксикацията е постенето. То е един от най-старите и бързи начини да се подпомогне отстраняването на натрупаните в тялото токсини и да се ускори процесът на излекуване. Хората с тежки токсични състояния следва да са под постоянно наблюдение при постене, тъй като броят на токсините в тялото временно се увеличава, докато се изхвърлят.

Специалистите по детоксикация използват хелатотерапия, за да освободят тялото от тежките метали. Хелаторите са специални вещества, които се свързват с тежките метали и ускоряват тяхното отстраняване. Хомеопатичната медицина също предлага лекарствени средства за отстраняване на тежките метали.

Терапиите с изпотяване могат да помогнат за изхвърляне на токсините от тялото, тъй като кожата е един от главните органи, чрез който това се осъществява. Изпотяването помага да се освободят онези токсини, натрупани в подкожните мастни клетки. Някои от методите, които се използват, са сауната, терапевтичните бани и физическите упражнения. Могат да бъдат предписани терапии за тялото, включително масаж, акупресура, шиацу, ръчно източване на лимфа и терапия с поляризация. Тези терапии целят отстраняването на проблеми, свързани с кръвообращението и структурата, да намалят стреса и да подпомогнат оздравителните реакции на тялото.

За лечение на психологичните компоненти на заболяванията и за да се помогне на пациента да преодолее негативните привички, които допринасят за заболяванията, могат да се използват терапии за съзнание и тяло, като психотерапия, консултации с психолог и техники за управление на стреса.

Хранителни добавки за детоксикация
Хранителни добавки за детоксикация

Хранителни добавки

За повече подробности последвайте линка!

Спирулина Актив 3, код: 30433

Антиоксидант, чийто прием подобрява обмяната на веществата и работата на кръвоносната и нервната система. Стимулира растежа на клетките във всички важни органи, обновява тъканите, подпомага възстановяването на организма след тежки заболявания, физическа и умствена преумора. Подобрява имунната защита.

БЯЛ ТРЪН, код: 30431

Екстрактът от плодовете на белия трън съдържа биологически активното вещество силимарин – то блокира проникването на отровни вещества в клетките на черния дроб, предотвратява токсичното им действие.

ДАЙДЖЕСТИВ КОМПЛЕКС ПЛЮС За идеално изчистване! код30803

Дайджестив комплекс е специално разработена формула предназначена за изцялостно вътрешно изчистване на организма. Съдържа – папая, органично алое вера, органично ленено семе, фибри (псилиум хуск), юка шидигера, пребиотик (фруктоолигозахариди).

ДРЕНА ЛИНЕА За детоксикация и дренаж! код30225

Дрена Линеа активира изхвърлянето на токсини и тежки метали, цялостно детоксикира и пречиства човешкия организъм. Пречиства храносмилателната система, бъбреците и черния дроб от токсини. Има диуретичен ефект. Не позволява натрупването на шлаки и лош холестерол, заздравява еластичността на съдовете и гладката мускулатура.

ЗЕЛЕН ЧАЙ Мощно антиоксидантно действие! код30210

В зеления чай се съдържат голямо количество антиоксиданти (полифеноли). Те засилват метаболизма и спомагат за по-голямото количество изгорени калории.

КОПРИВА ПЛЮС При камъни, възпаления в бъбреците!код30521

Копривата се използва от векове и е позната със своите пречистващи свойства. Има диуретично действие, пречиства кръвта и намалява риска от образуване на камъни в бъбреците.

ПСИЛИУМ ФИБРИ За детоксикация! код30230

Фибрите от псилиум (живовляк) улесняват и подобряват ефикасността на преминаване на храната през стомашно-чревния тракт. Значително подобряват перисталтиката на червата, като попаднат във водна среда , набъбнат и се преобразуват под формата на гел. Улесняват изхвърлянето на отпадните и токсични продукти, натрупани в микрогънките на червата, преди да са преминали в тъканите.

ТОП ФЕГАТО течна формула от Equilibra, код 30266

Билковите екстракти от глухарче, куркума, артишок и бял трън създават мощна антиоксидантна защита на организма, като насърчават бързото извеждане на токсини и шлаки и подкрепят възстановяването на функциите в черния дроб и храносмилателния тракт.

Ябълков оцет, код: 30481

Ябълковият оцет освобождава организма от излишните мазнини, подобрява функциите на бъбреците, пикочния мехур и черния дроб. Подпомага отделянето на токсини, нормализира храносмилането.

ХЛОРОФИЛ За здраве, сила и енергия! код30813

Мощното биологично действие на течния хлорофил стимулира имунната система на организма, активира и поддържа кръвоносната система, действа детоксикиращо, помага за по-бързото зарастване на раните и регенерирането на тъканите.

Лепенки за детоксикация
Лепенки за детоксикация

Практикуващи детоксикация и разходи за лечението

Разходите, свързани с терапиите за детоксикация, могат да варират в широки граници и зависят от броя на изследванията и необходимото лечение. Лечението може да бъде продължително и сложно, тъй като заболяванията, свързани с токсичните състояния, обикновено се развиват в продължение на много години. То често се стреми към холистично излекуване на тялото, съзнанието и емоциите, което е дълъг процес.

Практикуващите детоксикация могат да бъдат лекари с конвенционално обучение със специализации в медицината, свързана с околната среда, или интереси в алтернативните лечения – натуропатия, хомеопатия, аюрведа или традиционна китайска медицина.

Подготовка

Пациентите могат да помогнат на диагностицирането и лечението, като си водят подробен дневник за извършваните от тях дейности. Също за симптомите и контакт с фактори на околната среда, които могат да влияят неблагоприятно на тяхното здраве. Процесът на детоксикация може да се ускори чрез намаляване на излагането на токсини в околната среда и незабавни промени в хранителния режим и начина на живот.

Странични ефекти

По време на процеса на детоксикация е възможно пациентите да почувстват странични ефекти, като умора, общо неразположение, болки, емоционална възбуда, да им се появят акне, главоболия, алергии и симптоми на простуда и грип. Специалистите по детоксикация твърдят, че тези отрицателни странични ефекти са част от оздравителния процес. Понякога тези реакции се наричат „кризи на лечението“. Те се причиняват от временно увеличените нива на токсини в тялото поради изхвърлянето им и прочистването на организма.

Научни изследвания и одобрение

Макар медицината, свързана с околната среда, да печели все повече уважение в рамките на конвенционалната медицина, детоксикацията като лечение почти не се споменава. Съществуващите изследвания, свързани с детоксикацията, разчитат до голяма степен на свидетелства, представляващи индивидуални разкази за излекуване без статистика или контролирани научни експерименти. За алтернативната медицина обаче детоксикацията е важно и широко възприето лечение на много заболявания и хронични състояния.

Основни термини, използвани в статията

Алерген – чуждо вещество, като дребните прашинки в домашния прах или животинския пърхот, което при вдишване води до стеснение на дихателните пътища и предизвиква симптоми на астма и други признаци.

Антитяло – протеин, наричан още имуноглобулин, произвеждан от клетките на имунната система за отстраняване на антигени (чуждите вещества, които предизвикват имунна реакция).

Аюрведическа медицина – система за холистична медицина, създадена в Индия преди 5000 години. Аюрведическата медицина се основава на идеята, че болестите възникват в резултат на нарушено равновесие в личността или липса на физическа, духовна, социална или умствена хармония.

Фибромиалгия – хроничен проблем, който причинява болка в мускулите, сухожилията и ставите, както и силна умора.

Свръхчувствителност – състояние, при което дори малко количество от някое вещество може да причини силни алергични реакции.

Чувствителност към множество химикали – състояние, характеризиращо се със силни и трудно поносими алергични реакции към широко използвани вещества, в частност химикали.

Токсемия – наличие на токсични вещества в кръвта.

Източници: globalhealingcenter.com; modernherbalmedicine.com; otravlen.ru; nutrinews.ru

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *