Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. д-р Донка Байкова: Комбинирайте правилно храните по време на постите

Кантарът може да покаже няколко килограма отгоре, ако не комбинираме правилно храните по време на постите. За това предупреждава специалистът по хранене и диететика проф. д-р Донка Байкова.

„Би трябвало с повече интелект и информираност да подбираме менюто си. С пържола и наденичка много по-лесно и бързо можем да осигурим обяда или вечерята си. По време на пости обаче ние разчитаме на растителните храни, които са обемни и с по-голямо количество фибри. Те бързо минават през стомашно-чревния тракт и много скоро след като сме ги консумирали се усещаме пак гладни. Затова наблягаме на хляба и растителните мазнини“, обяснява пред в. „Телеграф“ проф. Байкова.

Проф. д-р Донка Байкова
Проф. д-р Донка Байкова

През последните години се забелязва повишен интерес към спазване на християнските традиции. Всеки човек, който се подлага на продължителните пости, може да подобри здравето си. Със сигурност след пречистването нивата на добрия и лошия холестерол ще влязат в норма, кръвната захар и налягане също.

Черният дроб ще бъде приятно повлиян, защото той е биохимичната лаборатория на човешкия организъм и реагира на всички детоксикации, идващи от външната среда. Освен това позитивно се повлияват бъбречната и отделителната система.

Дългите пости могат да доведат до дефицит на качествен белтък от животински произход, защото на трапезата няма мляко и млечни продукти, месо, риба и яйца. В тях се намират жизненоважни аминокиселини, които човешкият организъм не може сам да синтезира и трябва да получи чрез менюто си.

Бобовата и зърнената храна биха могли да заместят животинската храна по време на постите. Могат да се комбинират боб и хляб, леща и ориз или нахут и киноа. Соята е бобова храна, която е много близка по състав до животинските белтъчни храни.

Биоусвоимият калций също би бил дефицитен по време на коледните пости. В растителния свят той се среща в сусамовото, слънчогледовото, тиквеното и лененото семе. Почти всички ядки съдържат високо количество от него.

Поредният минерал, който ще липсва на организма ни, е желязото. То се среща в бобовите и пълнозърнестите зърнени храни, но то също се оказва трудно усвоим. Биоусвоимото желязо се намира в месото, рибата и жълтъка.

Наблягайте на елда, киноа, боб и леща, нахут и ядки. Дефицитен за организма е и витамин В12, който почти отсъства в растителния свят. Тогава на помощ идва зелето, броколите, карфиолът, китайското и брюкселското зеле.

По средата на постите е позволено да хапнем риба. Така именно на Никулден ние ще попълним депата на организма си с ценни съставки, от които сме се лишили, докато спазваме традицията и християнския канон. Ако хапваме мед, със сигурност ще има ползи за здравето ни, тъй като в него има над 400 биологично активни вещества, които са полезни за организма.

В този момент, когато има температурни амплитуди от по 10 градуса в рамките на по-малко от една седмица, природния еликсир помага на организма да се адаптира към тях. Трябва да удвоим зеленчуците и плодовете като количество от 200 на 400 грама на ден.

Консумирайте сезонните, а не парниковите. Джинджифилът и лютивите чушки могат да ни предпазят от инфекции.

Децата, тийнейджърите и хората от златната възраст не бива да се подлагат на пост. Ограничение в диетата могат да си позволят здравите хора в трудоспособна възраст, които нямат специални физиологични потребности като бременните и кърмещите жени и които не са боледували наскоро.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *