Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Александрова: Здравето на бебето зависи изцяло от щитовидната жлеза на майката

Щитовидна жлеза – същност и функции. Заболявания на щитовидната жлеза. Изследвания.  Бременност и щитовидна жлеза – малко позната зависимост, но изключително съществена както за бременната, така и за бебето. Изследване на жените преди да забременеят. Изследване на бременната жена в най-ранна фаза от бременността. Изследване за вроден хипотиреоидизъм на новородените бебета. 

В предаването „Здравето в кадър“ на Кабелна телевизия DCTV гостува д-р Ваня Александрова – специалист ендокринолог. Д-р Александрова повдига един изключително важен въпрос, за който се говори прекалено малко в публичното пространство. Това е тясната и важна връзка между щитовидната жлеза и бременността.

щитовидната жлеза
Д-р Александрова за щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е жизненоважен орган, включително и при създаване на бъдещото поколение. Тя играе важна роля за организма на майката по време на бременността, както и за самото бебе в утробата. Щитовидната жлеза играе важна роля, особено много, за умственото развитие на бебето. По тази причина ендокринолозите съветват всички бременни да се изследват за заболявания на щитовидната жлеза. Наличните заболявания са изключително опасни както за майката, така и за плода в утробата. За съжаление, разходите за тях не се поемат от ЗОК в пакета за бременни. По тази причина малко бременни ги правят.

В България от години се прави скрининг на всяко новородено, коментира д-р Александрова. В това отношение страната е на нивото на напредналите държави. Всяко новородено бебе у нас, без значение къде е родено, му се взема капка кръв и се прави изследване дали има вроден хипотиреоидизъм.  Ако този проблем бъде открит при някое дете, вече е късно. Майката е трябвало да се изследва преди да забременее. Тялото на бебето започва да произвежда хормони от щитовидната жлеза след 10-та гестационна седмица. През първите 10 седмици здравето на бебето зависи изцяло от щитовидната жлеза на майката.

Д-р Александрова съветва всяка жена, която все още не е раждала, но има желание в близките месеци да забременее или вече е бременна в начална фаза, да си направи изследване за състоянието на щитовидната жлеза. Тези изследвания се правят във всяка лаборатория. Достатъчно е да бъде изследван само 1 хормон, а цената на изследването е между 15 и 16 лева. Въпреки, че ЗОК не покрива това изследване, то е жизнено важно, защото гарантира не само здравето на жената, но и на нейното бебе.

Ако изследването покаже, че щитовидната жлеза на майката не функционира правилно, има начини тези липсващи хормони да бъдат заменени с други. Това е жизнено важно за психическото здраве и за интелекта на бебето.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Д-р Александрова: Здравето на бебето зависи изцяло от щитовидната жлеза на майката

  1. Августина Чолакова каза:

    Великолепна дама е Д-р Александрова!
    Притежава огромни познания, изключителто изчерпателна е, а и
    при нейните прегледи винаги се усещат емпатия и сърдечност! Препоръчвам!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *