Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се грижим за здравето си по време на Коледните пости?

Коледните пости, които започват от 15 ноември и траят до 24 декември включително, изискват доста дълъг период на въздържание.

Ето какво трябва да знаем, за да не нарушим балансирания си режим на хранене, независимо от 40-дневното постене.

Коледните пости
Коледните пости започват на 15 ноември

Белтъчините – в центъра на вниманието

Организмът ни има постоянна нужда от белтъчини. Когато от менюто ни са изключени животинските протеини от месото и млечните продукти, има сериозен риск от недостиг на ценната хранителна съставка.

При дефицит на белтъчини намалява работоспособността ни, отслабва мускулната и костната тъкан. Освен това пада имунитетът, започват по-лесно да се натрупват излишни килограми. Затова е нужно да заместим животинските белтъчини с такива от друг произход. На помощ идват растителните храни:

– соя (в 100 г соя се съдържат 36 г белтъчини) и соевите продукти като например тофу, мляко, кайма. Соята съдържа пълен набор от аминокиселини, затова може пълноценно да замести месото и рибата в менюто ни.

Дневната норма от белтъчини за възрастен човек се покрива от 150-200 г соя. Докато за другите семена на зърнени храни е необходим 5-7 пъти по-голям прием.

– други бобови растения: черен боб – 25 г белтъчини на 100 г продукт, сушен грах – 20 г, нахут – 19 г, леща – 17 г, стар фасул – 16 г;

– ядки и семена: бадеми – 21 г на 100 г продукт, орехи – 16 г, тиквени семки – 25 г, ленено семе – 18 г. Имайте предвид обаче, че ядките и семената са с висока калорийност и затова препоръчителната дневна доза е не повече от 30 г;

– зърнени храни: кафяв ориз – 16 г, елда – 13 г, булгур – 12 г, ечемик – 12 г, просо – 11 г, овес – 10 г. Препоръката е да не включвате белия ориз и гриса в менюто си.

По време на постите има дни, в които е разрешено да се консумират риба и морски дарове. А на Никулден (6 декември) традиционно се поднася рибно ястие. Ето някои видове риби, които са с най-високо съдържание на белтъчини: риба тон, херинга, лефер, паламуд, скумрия, сардина, хек, сафрид, бяла риба, пъстърва.

Когато не се спазва строг пост, може да поднесете и октоподи, калмари, миди.

Витамините и минералите – на почит

За да избегнете недостига на важните за организма витамини и минерали и да се чувствате жизнени, независимо от ограниченията в приема на храни по време на дългите пости, е необходимо да хапвате не по-малко от 500 г плодове и зеленчуци на ден (както пресни, така и готвени). Разделете ги на пет хранения и нека във всяко присъстват зеленчуци в различен вид.

Според диетолозите е най-добре да се консумират сезонни зеленчуци и плодове при всички режими на хранене. Коледните пости са в сезона на картофите, зелето, цвеклото, карфиола, броколите, морковите, праза, тиквата, гъбите. Освен това можете да хапвате грах, бамя, брюкселско зеле, царевица, зелен боб, които могат да се намерят замразени. Свежите зимни плодове са ябълките, крушите, кивито, авокадото, бананите, портокалите, мандарините.

Не забравяйте водата (около 2 л на ден) и активния начин на живот. Така дългият коледен пост няма да се превърне в жестоко изпитание за вас, а ще пречисти организма ви от токсините и ще повиши тонуса ви.

Повече фибри, по-малко захар

За да помогнем на организма да се прочисти по време на постенето, е важно да му доставяме дневно 25- 30 г влакнини. Богати на фибри са плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите продукти, бобовите растения, сушените плодове и най-много от всички – триците.

Каква е разликата между строг и обикновен пост?

В дните със строг пост е позволено да се приема само растителна храна и олио (за предпочитане зехтин) и вода. През останалото време на коледните пости са разрешени риба, морски продукти и вино. Изключение правят дните сряда и петък, когато пак се спазва строг пост.

Ето какъв вид пост се спазва по дати:

– 15-22 ноември – строг пост;

– 23 ноември – 19 декември – позволени са риба, морски дарове и вино, с изключение на дните сряда и петък, когато пак се спазва строг пост, пише „Журнал“;

– 20-24 декември – строг пост.

При какви случаи не бива да се пости

От постите са освободени малките деца, бременните, болните и старите хора. Страдащите от остри и хронични заболявания на стомашно-чревния тракт и сърдечносъдовата система са в най-рисковата група и не бива да се подлагат на дългите 40-дневни пости.

При панкреатит (остро или хронично възпаление на задстомашната жлеза) постенето е строго забранено а при увреждане на черния дроб и кръвотворящи органи е необходима консултация със специалист, преди да се пристъпи към ограничителния хранителен режим.

Възможно е лекарят да ви препоръча по-кратък период и пo-щадящ вариант на спазване на постите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *