ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Най-големите лъжи за хранителните алергии!

Имате непоносимост към дадена храна, алергичен сте или просто сте чувствителен към нея? Объркахте ли се? Нека разделим фактите от митовете, за да си изясните за какво става дума.

хранителните алергии
Най-важните неща за хранителните алергии

Мит

Непоносимостта е алергия

Не е така, обясняват специалистите. Ако имате алергия към някой продукт, дори малка хапка от него би могла да предизвика сериозна алергична реакция. Обикновено симптомите се проявяват до няколко минути след приема или след контакт с алергена (например пипате, мажете и т.н.), но понякога могат да се забавят няколко часа.

Хранителните алергии са значим проблем за страдащите от тях, но в същото време се срещат твърде рядко – при около 2,5% от диагностицираните с алергии. При тях се налага организмът да води борба за отстраняване на хранителния алерген. Имунната система реагира с антитела, докато при непоносимост няма такъв отговор, реакцията се проявява по-късно, пише „Журнал“. Симптомите не са животозастрашаващи и статистиката сочи, че 45% от хората са засегнати.

Факт

Хранителните алергии и непоносимостта към храни се увеличават

Цифрите го доказват, но лекарите нямат обяснение за този факт. Някои специалисти смятат, че вероятно приемът на прекалено много фабрично обработени продукти и вредни храни от типа на джънк фудс, които са основни в менюто на съвременния човек, увреждат храносмилателната система. Това се случва поради високото съдържание на консерванти, изкуствени оцветители, химически съставки и подобни Е-та.

Увлечението ни по антибактериални и пречистени продукти, от друга страна, не създава в подрастващия детски организъм необходимия естествен имунитет. Това също е обяснение за растящия брой на деца с алергии.

Мит

Хранителната непоносимост засяга само стомаха

Това важи за синдрома на раздразнените черва – сигнал, че стомахът ви не харесва някаква храна и се опитва да я върне. При непоносимост може да се засегнат най-различни органи и системи. Например при непоносимост към глутен се проявява депресия, тревожност, неуравновесеност в настроенията, усещане, че съзнанието ви се е замъглило. Има данни, че хранителната непоносимост се свързва и с някои автоимунни заболявания. Става дума за хашимото, ревматоиден артрит, витилиго, мултипленна склероза, болестта на Крон и диабет тип 1.

Факт

Хранителната алергия и непоносимост могат да се предават по наследство

Ако член на семейството ви (родители, братя, сестри) има някаква алергия – астматична, кожна, хранителна, то рискът и вие да развиете алергия или непоносимост към същия вид продукт е по-висок. Хранителните алергии се наблюдават по-често в детството, но могат да се проявят за първи път във всяка възраст.

Мит

Хранителната непоносимост е за цял живот

Невинаги. При правилна диета и начин на живот, може да се отървете от някои видове хранителна непоносимост. Факт е, че има различни типове – например непоносимостта към лактоза наистина е за цял живот, но към други продукти може да се преодолее.

При някои случаи непоносимостта може да се дължи на раздразнени черва, провокирани от замърсяването на околната среда, стрес, прием на антибиотици, фабрично обработени храни, изкуствени добавки, които повишават нивото на определени антитела в организма. Те, от своя страна, могат да доведат до възпалителни процеси и болестни състояния като синдром на раздразнените черва, подуване на стомаха, мигрена, униние, главоболие, умора.

За да се избавите от хранителната непоносимост, трябва да се открие причината. Да се изключат продуктите, които организмът ви отхвърля. Да се заменят с подходящи, да приемате пробиотици.

Специално за децата е доказано, че понякога с израстването си те преодоляват алергията си към яйца, мляко, жито и соя, но алергиите към фъстъци, морски дарове, риба за жалост обикновено остават за цял живот.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *