Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Грудева: 8 от най-характерните симптоми при хронична миелоидна левкемия

Хематология – същност. Промените в кръвната картина – отклонения в еритроцитите, левкоцитите и хемоглобина сигнализират за наличие и на сериозни  заболявания. Хронична миелоидна левкемия. Допълнителни изследвания – стенална пункция и молекулярно-генетичен анализ. Анализ на рисковия фактор на пациентите. Употреба на свръх модерни медикаменти, които гарантират ремисия.

В поредицата „Пулс“ по Канал 3 гостува проф. д-р Жанет Грудева. Тя коментира иновациите в хематологията и рядкото заболяване хронична миелоидна левкемия.

хронична миелоидна левкемия
Днес Христофор Христов застава зад всеки български пациент с хронична миелоидна левкемия

Христофор Христов е председател на Национално сдружение „Хора, страдащи от хронична миелоидна левкемия“ от 2010 г. Той наследява сдружението от неговата съпруга. Тя страдала от левкемия от 2000 г. Проведено й е лечение в Германия, но за съжаление краят е фатален. Днес Христофор осъзнава, че този фатален край е можел да бъде избегнат, ако не са били допуснати грешки още в първата линия на лечението.

Всичко започва с лоши резултати от кръвните изследвания. Решават, че причината е в кистата на яйчника, която младата жена имала. Направена е гинекологична операция, но разширените изследвания показват съвсем друга диагноза. Последната надежда за спасение на семейството е трансплантация в Германия. Семейството събира 129 450 лева, без никакви средства от държавата, като е направен втори опит за трансплантация, но тя довежда до фаталния край.

Днес Христофор, като председател на сдружението, подкрепя всичките 450 българи, които страдат от рядкото заболяване.

хронична миелоидна левкемия
Проф. Грудева изтъква признаците за появата на хронична миелоидна левкемия

Проф.  д-р Жанет Грудева коментира симптомите, които са най-характерни при  хронична миелоидна левкемия:

1 – Човек лесно се изморява.

2 – Загуба на тегло – неясната загуба на тегло при непроменен апетит винаги трябва да бъде подозрителна. Първото подозрение пада върху злокачествено заболяване.

3 – Нощни изпотявания.

4 – Вдигане на температура без видима причина.

5 – Усещане за тежест в дясното подребрие – причината е в увеличението на далака.

6 – Нарастване на левкоцитите и на еритроцитите с или без анемия – зависи от фазата на болестта. Тази информация показва на специалиста да направи следващи още по-задълбочени изследвания като стенална пункция и молекулярно-генетичен анализ, за да докаже състоянието на онкопротеина.

7 – Фактори, касаещи рисковия фактор на пациента –  техният анализ показва колко бързо ще бъде постигната ремисия. Днес медицината разполага с модерни медикаменти, които гарантират ремисия, обяснява проф. Грудева.

8 – Възраст на пациента, фазата на заболяването, количеството на бластните клетки в кръвта и в костния мозък, размера на слезката, анализ на придружаващите заболявания.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *