ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какви са най-честите причини за кашлицата?

Кашлицата представлява шумно освобождаване на въздух от дробовете с напън. Тя предпазва дихателната система, като я прочиства от дразнители и секрети.

Макар че хората могат да кашлят когато поискат, кашлицата обикновено е рефлекс, задействан от дразнител, стимулиращ един или повече от рецепторите за кашлица, разположени в различни точки в дихателната система. Рецепторите изпращат сигнал до центъра за кашлица в мозъка, който на свой ред сигнализира организма да се изкашля.

кашлицата
Знаете ли какви са най-честите причини за кашлицата?

Кашлицата започва с дълбоко поемане на дъх. В този момент отворът между гласните струни в горната част на ларинкса (горният отвор на ларинкса) се затваря, улавяйки по този начин въздуха в дробовете. Когато диафрагмата и другите мускули, участващи в дишането, притиснат дробовете, горният отвор на ларинкса внезапно се отваря. Освобождава шумно въздуха със скорост, по-голяма от 160 км/ч.

В нормални ситуации повечето хора кашлят един или два пъти на час през деня, за да прочистят дихателните пътища от дразнители. Когато нивото на дразнители във въздуха обаче е високо или когато дихателната система се инфектира, кашлянето може да се учести и да стане продължително. То може да попречи на физическата активност или на съня, като може да доведе и до изтощение, ако е придружено със замайване, болки в гърдите или задъхване.

В повечето случаи учестеното кашляне продължава от една до две седмици и отшумява с изчезването на дразнителя или отминаването на инфекцията. Ако кашлицата продължи повече от три седмици, тя се приема за хронична. Тогава лекарите се опитват да определят причина, различна от остра инфекция или наличие на механичен дразнител.

Кашлиците обикновено се описват като сухи или влажни. Сухата кашлица не изкарва смес от слуз, дразнители и други вещества от дробовете (храчки) за разлика от продуктивната (влажната) кашлица. В случай на бактериална инфекция храчката, изкарана от продуктивната кашлица, може да бъде зеленикава, сива или кафява. При алергия или вирусна инфекция тя може да бъде бистра или бяла. При най-сериозните състояния в нея може да има кръв.

Причини и симптоми

В повечето случаи причината за кашлиците са дихателни инфекции, в това число:

– Настинки или грип – най-честите причини за кашлица

– Бронхит – възпаление на лигавицата на бронхиалните тръби

– Круп (спазъм на ларинкса и въздухоносните пътища) – най-често поради вирусно възпаление на ларинкса, трахеята и бронхиалните пътища. Кашлицата при децата е подобна на кучешки лай

– Коклюш (магарешка кашлица) – бактериална инфекция, придружена с подобна на рев кашлица, откъдето идва и името на заболяването

– Пневмония – потенциално сериозна бактериална инфекция, при която слузта може да е безцветна или кървава

– Туберкулоза – друга сериозна бактериална инфекция, при която храчката може да бъде кървава

– Гъбични инфекции – като аспергилоза, хистоплазмоза и криптококоза

Замърсителите на околната среда – като цигарен дим, прах или смог, също могат да причинят кашлица. При пушачите никотинът в дима парализира ресничките, които редовно изхвърлят слуз от дихателната система.

Слузта се натрупва и кара организма да я изхвърля чрез кашлица. Постназалното оттичане (дразнещото оттичане на слуз от носните канали в гърлото), причинено от алергии или синуит, също може да доведе до кашлица. Някои хронични състояния, като астма, хроничен бронхит, емфизема и муковисцидоза, се характеризират отчасти с кашлица.

Състоянието, при което стомашната киселина се връща в хранопровода (гастроезофагиален рефлукс), може да причини кашлица, особено ако човек е в легнало положение. Кашлицата може да бъде и страничен ефект от лекарствени препарати, които се приемат през инхалатор. Тя може да бъде и страничен ефект от бета-блокери и АСЕ инхибитори, които са лекарства, използвани за лечение на високо кръвно налягане.

Източници:wikipedia,zdr.ru,1tv.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *