ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

В кои случаи трябва да посетим подолог?

Да си го признаем – ходилата не са сред приоритетите ни, когато се грижим за здравето и красотата си. А много от нас ги усещат болезнени. Подологът е специалистът, който може да се погрижи за тях.

При аномалия на кожата или болка

Кожата около някой нокът или другаде по стъпалото ви е зачервена и болезнена, но вие не обръщате внимание на това? Грешка! Ходилата са подложени на много изпитания – топлина, влага, притискане в обувките – и всеки малък проблем с тях рискува да стане голям.

подолог
Понякога е задължително да посетим подолог

Подологът може да премахне мазол или кокоши трън, да ви препоръча употребата на предпазни лепенки, които биха облекчили стъпалата ви при ходене. При начало на халукс валгус (издадено кокалче) се използват специални стелки, омекотяващи натиска в обувките. Подологът ще помогне и ако изпитвате болка в петата поради наличието на костен израстък, който възпалява сухожилието.

И за деца, но над 5 години

Преди тази възраст е рано да се прави профилактична консултация с подолог. Но от 5 години нагоре прегледът може да открие проблеми като плоско стъпало, недостатъчно добро равновесие поради нестабилни глезени и други. При децата корекциите протичат много по-лесно отколкото при възрастните, при това с дълготраен или окончателен ефект.

Подологът може да препоръча най-подходящи обувки и да осведоми родителите, че постоянното носене на маратонки нерядко води до прекомерно изпотяване на ходилата и смъкване на глезена, което е риск за тендинит на свода.

Ако страдате от диабет

Тази болест изисква специално внимание към състоянието на ходилата. Защото може да доведе до усложнения и дори ампутации в най-тежките случаи.

Още с поставянето на диагнозата посетете подолога, който ще ви посъветва как да поддържате ходилата си, за да не се стигне до проблем. Влошеното кръвообращение води до по-трудно зарастване на рани, така че и най-дребното нарушаване на целостта на кожата заплашва да прерасне във възпаление и инфекция. С течение на времето консултациите с подолога стават все по-необходими.

Излишъкът от кръвна захар предизвиква намаляване или загуба на чувствителност в ходилата. Това означава, че някой банален проблем може да остане незабелязан и да прерасне в опасна рана. Всяка вечер преглеждайте стъпалата си за наранявания или промяна на цвета на кожата.

Специални грижи за спортистите

Ходилата ви са подложени на допълнителни изпитания, ако спортувате активно, пише „Здравен журнал“. Неправилно подрязаните нокти, недостатъчно добре подсушената кожа между пръстите или наличието на мазоли могат да доведат до болки и зачервявания на кожата.

Удебелените нокти представляват риск от образуване на хематом под тях, а цепнатините по петите могат да се превърнат в рани. Подологът ще се погрижи за здравето на ходилата ви. Той ще ви посъветва как да ги поддържате добре хидратирани и да избегнете удебеляванията и пришките.

Когато гъбичките обхващат и ноктите

Дори вече да сте започнали лечение на гъбичките с подходящ продукт, посъветвайте се и с подолог, който внимателно ще премахне частите от ноктите, засегнати от гъбичките. Тази инфекция увеличава риска от врастване на ноктите – ако това е вече факт, имате още една причина да не отлагате консултацията.

С възрастта

С годините проблеми със зрението и гъвкавостта на тялото превръщат подрязването на ноктите в сложно и дори рисково упражнение. Освен това те стават по-плътни, а кожата на ходилата се изсушава, нерядко се появяват болезнени цепнатини. За възрастните хора посещенията при подолога са най-добрият начин да се погрижат за стъпалата си.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *