Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекар: Смяната на времето удря в сърцето

Местенето на стрелките с час назад тази неделя удря в сърцето. Най-чувствителни към смяната на часовото време са хората, които имат сърдечно-съдови и ендокринни заболявания.

Това обяснява пред „Телеграф,, психиатърът д-р Веселин Герев. Последствията от местенето на стрелките специалистът наблюдава вече 15 години.

Влияние

„На пръв поглед това е едно мърдане на стрелката с един час назад или напред. Оказва се обаче, че колкото и минимална да е тази часова промяна, тя оказва влияние. Хората с хронични заболявания приемат лекарствата си с час по-рано или по-късно, което за някои състояния може да бъде дори фатално”, уточнява още той.

сърцето
Д-р Веселин Герев

Лекарят съветва хората, които вземат лекарства, седмица предварително и постепенно да променят приема им назад или напред, за да нямат проблем със системната си терапия. Най-чувствителни са хората, които се борят с хронични заболявания. При диабета за регулиране не кръвната захар дори 10 минути са много важни. Това важи и за приема на лекарства за регулиране на сърдечния ритъм.

В понеделника след смяната на часовото време се увеличават инфарктите и инсултите с 50%, показва проучване на шведския кралски медицински институт Каролинска.

Според д-р Герев неофициалните данни и на българските кардиолози сочат същото. В понеделника след смяната на часовото време има много катастрофи. Броят на трудовите злополуки също се увеличава, посочва още д-р Герев.

Цикли

При здравите хора страда сънят заради нарушението на мелатониновата секреция. Именно мелатонинът е хормонът, който регулира циклите на сън и бодърстване в човешкия организъм.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *