ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Дерматолози: Сърбежът е симптом на следните 9 заболявания

„Не се чеши, ще ти мине“ е най-честият съвет при това оплакване. Но ако сърбежът по кожата не минава, разберете на какви болести може да е симптом

Има вероятност да не е нищо сериозно – просто кожата ви е много суха и чувствителна. Ако след взимането на душ усещате кожата си обтегната и ви засърбява, но минава след 10-15 минути, не е нужно никакво лечение. Съветът на дерматолозите е да ползвате неутрални сапуни, шампоани, гелове за тяло и други миещи средства, както и лосиони и дезодоранти без алкохол.

сърбежът
Какви са причините за сърбежа?

Възможни са обаче и други причини за сърбежа по кожата, които изискват повече внимание:

1. Контактен дерматит

Силен „натрапчив“ сърбеж, зачервяване на кожата при контакт с определени вещества, например препарати от битовата химия

Проблемът: раздразнена кожа, дерматит

Решението: когато контактът с дразнителя е еднократен и кратък, дерматитът може да мине сам, без никакво лечение. Главното е да отстраните провокиращото вещество, да няма контакт на кожата с дразнителя. При необходимост от терапия се предписват глюкокортикоиден крем срещу възпалението и антихистаминови средства за облекчаване на сърбежа.

2. Алергичен дерматит, екзема.

Сърбежът може да се появи на всяко място по кожата: на лицето, ръцете, врата… Неприятното усещане може да се разпространи и засили. Възниква след миене на съдове, пране на ръка, ползване на ново козметично средство, консумиране на определени храни. Кожата се зачервява, появяват се обриви, мехурчета, корички, отоци, може да се овлажни.

Проблемът: алергичен дерматит, екзема. Причината може да се крие в различни алергени – в продукти на битовата химия, козметиката, храната, козината на животни, пера или перушина на птици, прах…

Решението: тестове за алергия и назначаване на терапия от специалист: отстраняване на алергена (например диета без определени храни), глюкокортикоидни мазила, антихистаминови средства. След острия период се предписват овлажняващи кремове.

3. Недостиг на микроелементи

Сърбежът не е силен, усещането е поносимо, но тенът на кожата е блед, косата и ноктите са чупливи. Наблюдава се бързо настъпване на умора, особено веднага след месечния цикъл при жените. Ако пушите или се храните небалансирано и нередовно, също се проявява недостиг на микроелементи.

Проблемът: нарушено е храненето на кожата, възможен е дефицит на желязо, други видове анемия.
Решението: биохимичен и общ клиничен анализ на кръвта, за да се установят нивата на хемоглобина, еритроцитите. При понижени резултати специалист по кръвни болести (хематолог) назначава препарати с желязо, витамин С или цинк, пише „Журнал“. Недостигът на микроелементите се наваксва след месец терапия.

4. Псориазис

Розови възпалени места по кожата, които могат да бъдат плоски или леко повдигнати и сърбящи. В средата са покрити със сребристобели корички, границите им са ясно очертани. Температурата на тялото може да е леко повишена, около 37,2 градуса.

Проблемът: автоимунно кожно заболяване, псориазис.

Решението: при установяване на диагнозата от дерматолог се предприема комплексен подход към терапията от различни лекари специалисти. Множество изследвания – кръвни, съдови, ендокринни (за обмяната на веществата). Медикаментозно лечение с глюкокортикостероиди и фототерапия.

5. Гъбична инфекция

Силен сърбеж между пръстите на краката или ръцете. Кожата в тези участъци е удебелена, напукана, влажна, подува се, лющи се. В други случаи инфекцията се проявява по шията, зад ушите, по торса, краката.

Появяват се зачервени, ясно очертани петна, които сърбят.

Проблемът: гъбични инфекции, от тях страдат двама на всеки десет души.

Решението: консултация с дерматолог за изследване и установяване на вида гъбична инфекция. Според резултата се назначава съответното лечение под формата на мазила или таблетки.

6. Нарушения на ендокринната система

Външни промени няма, но кожата сърби, особено в областта на половите органи. При тези оплаквания са възможни три варианта на допълнителни симптоми:

– постоянна жажда, по-често уриниране, дори през нощта; промени в теглото – силно отслабване или обратното

– чувствително напълняване; бяло течение (млечница), което не се поддава на лечение

– напълняване, отпуснатост, постоянна сънливост; усещане за студ в топло време; изтръпване на ръцете и краката

– добър апетит, но въпреки това слабеене; раздразнителност, лоша концентрация, постоянна забързаност и припряност, леко изпотяване

Проблемът: ендокринни заболявания – захарен диабет, нарушения на функциите на щитовидната жлеза (хипо- или хипертиреоза).

Решението: пълни кръвни изследвания, анализ на нивата на хормоните на щитовидната жлеза ТЗ и Т4, консултация с ендокринолог за диагноза и лечение.

7. Вирусна инфекция

Силен сърбеж и възпаление на кожата по цялото тяло, обща отпадналост, повишена температура над 38 градуса, болки в гърлото, възможен е обрив по кожата на скалпа и по лигавиците.

Проблемът: Вирусна инфекция (херпес, рубеола, варицела…)

Решението: назначаване на лечение от специалист по инфекциозни болести, отделяне на болния, за да не зарази други хора, задължително изолиране на бременни жени.

8. Себорея

Кожата на главата сърби дори след измиване на косата. При наличие на пърхот кожата на лицето е по-често мазна и лъщяща, отколкото суха и лющеща се. Възможно е оредяване на косата.

Проблемът: себореен дерматит, повишена мастна секреция. Пърхотът и сърбежът са свързани с гъбични инфекции.

Решението: консултация с дерматолог и гинеколог (себореята съпътства хормоналните нарушения). Специални противогъбични (антимикозни) шампоани и диета с изключване на мазни и сладки храни успокояват сърбежа.

9. Краста

Сърбеж по дланите, китките, пръстите, подмишниците, слабините, който се усилва вечер и нощем. Вероятност същите оплаквания да имат и други хора в семейството и от близкото обкръжение.

Проблемът: заразяване с някакъв вид паразитен акар, причинител на краста

Решението: консултация с дерматолог за установяване на диагноза и лечение с подходящи препарати.

Вероятност да се наложи лечение и на останалите членове на семейството и домашните животни, дезинфекция на дома.

Ин дерма псориазис
ИН ДЕРМА помага при псориазис

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 3 до “Дерматолози: Сърбежът е симптом на следните 9 заболявания

  1. Любомир Велев каза:

    Здравейте! За мое голямо съжаление не сте споменали за „невро дерматит“ какъвто имам от 2 години. След посещение на 5 дерматолози и изпробване по предназначение от тях на множество илачи и хапчета, резутатът е нулев и сърбежът по главата и тялото най-ралични места продължава! Моля информирайте ме за вашето мнение за решениео в случая. Много се надявам да извлека нещо положително което трайно да ми помогне да се излекувам!
    Благодаря Ви!

    • Натали каза:

      Здравейте, открихте ли причината за Вашия сърбеж? При мен е по глезените и интимните части и перинеума. Никой лекар не можа да установи причината, а се мъча вече 3 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *