ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Доц. Петков: Склеротерапия е класически метод за лечение на болестта на Бюргер

Съдови заболявания – диагностика и лечение. Болестта на Бюргер – диагностика и лечение. Симптоми и имунологични аспекти на заболяването. Иновативни подходи в неговото лечение.  Ендоваскуларните операции. Склеротерапията – лечение на разширени вени. Склерозант.

Болестта на Бюргер
Доц. Петков е специалист по болестта на Бюргер на световно ниво

Доц. д-р Димитър Петков е съдов хирург в МБАЛ „Тракия” в Стара Загора. Доц. Петков е специализирал съдова хирургия при най-големия съдов хирург в света – сър Джон Улф. Доц. Петков гостува в предаването „Общество и здраве“ с  д-р Стефанов по dk-tv.com (Ямбол). Доц. Петков е един от малкото български специалисти, които са отлично запознати с болестта на Бюргер. Интересите на специалиста са толкова големи, че той защитава дисертация с такава разработка. Едната от причините за големия му интерес е малкото познаване на заболяването.

Преди години в медицинската литература е било записано, че болестта на Бюргер се причинява от тютюнопушенето. Днес вече се знае, че това е автоимунно заболяване.   По принцип тютюнопушенето също допринася заболяването да се развива, но не е решаващ фактор, обяснява доц. Петков.

Болестта на Бюргер се развива в момента, в който имунната система започне да разпознава собствените съдове като чужди и започва да ги атакува. Съдовете се запушват. Получава се загуба на кислород и се появява гангрена. Гангрената може да доведе до загуба на крайник на пациента, обяснява доц. Петков.

Болестта на Бюргер
Д-р Стефанов и доц. Петков в студиото на „Общество и здраве“

На 44-я Световен конгрес по ангеология в Ню Йорк доц. Петков и неговият екип изнасят доклад, който предизвиква огромен интерес от страна на чуждите специалисти.  В доклада се обръща внимание на следния факт – изключително е важен подходът към болестта на Бюргер. За да се назначи най-доброто лечение не е достатъчно да се гледа на заболяването само през призмата на съдовата хирургия. Трябва да се разглежда комплексно, за да бъде ефективно самото лечение. Работи се съвместно с терапевти, ангеолози, имунолози и с други специалисти.

Склеротерапия е класически метод, който се прилага от съдовите хирурзи  за лечение на неголеми разширени вени. Терапията може да протича самостоятелно или като съпътстваща на основното лечение. Склеротарията се провежда с помощта на веществото склерозант. Склерозант се използва в медикаменти с различни търговски наименования. Склерозант  позволява стените на оперативно обработената вена да се слепят. С течение на времето се получава срастване, защото организмът има способност да резорбира съединителната тъкан.

*********

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *