ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Мандова: 4 са видовете стрес, според причините на възникването им

Стрес – същност и причини за неговата поява. Положително и негативно влияние на стреса върху хората. Видове стрес, според причините за неговото възникване. Системи от човешкото тяло, които са уязвими в ситуации на стрес и пораждат заболявания на база стрес. Активиране на симпатикус и отделяне на адреналин.

 стрес
Д-р Иванов обсъжда важния за нашето ежедневие проблем, наречен стрес

В поредицата „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ на TVChernoMore гостува д-р Райна Мандова – психиатър. Д-р Мандова обяснява, че в нашето ежедневие е неминуемо да няма никакъв стрес. Това е типична реакция за всеки жив организъм. Благодарение на него ние сме по-подготвени и по-будни за предизвикателствата на живота. В допустимите норми, стресът е нещо положително. Той ни помага да имаме по-бързи рефлекси и да реагираме с по-добра концентрация.

Без да си дава сметка, човек сам обича да си причинява стрес. Това е скачане с бънджи или с парашут, купуваме си бързи коли, за да се движим скоростно по пътя. Човечеството обича стреса. Но става дума за онзи стрес, който продължава кратко време и върху който ние имаме доза контрол. Ако пътуваме с влакче на ужасите, това отнема няколко минути и стреса е преценен.

Видове стрес, според причините за неговото възникване:

1 – Стресът е свързан с храненето и изхранването – наличие на работа, наличие на редовни доходи, възможност за нормално съществуване.

 стрес
Д-р Мандова е психиатър и обяснява какво представлява стрес

2 – Стресът е свързан със сигурността на живота и на материалните придобивки – сигурност на пътя, криминалната обстановка.

3 – Стресът е свързан с финансовото състояние – възможност да бъдат погасявани взетите кредити и други задължения.

4 – Стресът е свързан със състоянието на околната среда – озонова дупка, магнитни бури, природни катаклизми, пожари и други.

Системи от човешкото тяло, които са уязвими в ситуации на стрес и пораждат заболявания на база стрес:

1 – Всички сърдечно-съдови заболявания;

2 – Всички метаболитни заболявания;

3 – Дегенеративни заболявания като Алцхаймер, съдова деменция и други;

 стрес
Д-р Мандова и д-р Иванов в студиото на „Да бъдем здрави“

По време на стрес се активира една система, която се нарича симпатикус и е част от централната нервна система. При някакъв стрес, например уплаха, зениците на очите се разширяват. Сърцето започва да бие изключително силно и учестено. Пулсът може да бъде 120, 140, 160. Това е естествена реакция, която подготвя тялото за предстояща атака или за бягство. Това е една максимална енергия, която позволява на тялото да реагира светкавично в критичната ситуация.

В състояние на стрес се отделя адреналин. Адреналинът свива кръвоносните съдове. Ако стресът е хроничен, тогава кръвоносните съдове ще бъдат редовно свити, а това е предпоставка за развитие на сърдечно-съдови заболявания. Повишаването на кръвното налягане довежда до завихряне на кръвта – турболенция и причинява увреждания в стените на кръвоносните съдове.

В образувалите се микроувреди в кръвоносните съдове започва да се отлага холестерол и мазнини, които довеждат до образуването на плаки. Те повишават риска от мозъчно-съдова болест и от проблеми със сърдечно-съдовата система.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *