ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какви са най-честите причини за стреса и какво може да ви причини това състояние?

Най-честите причини за стреса – знаете ли какви са?

Стресът представлява физическата и психичната реакция на отделния човек спрямо изискванията или натиска, налагани от заобикалящата го среда или от вътрешната му психологическа среда.

Описание

При първоначалното проучване на стреса терминът е бил използван за обозначаване както на причините, така и на преживените ефекти от него. Напоследък обаче думата „стресор“ се използва за възбуждащия фактор, който предизвиква стресова реакция. Едно от постоянните разногласия между учените се отнася за определението за стрес при хората. Дали в края на краищата това е външна реакция, която може да бъде измерена чрез промените в секрецията на жлезите, реакциите на кожата и други физически функции? Дали е вътрешно тълкуване или реакция на даден стресор? Или пък и двете?

стреса
Какви са причините за стреса?

За пръв път състоянието е проучено през 1896 г. от Уолтър Б. Канън (1871-1945). Канън използва рентгенов прибор, наречен флуороскоп, за да проучи храносмилателната система на кучетата. Той забелязва, че храносмилателният процес спира, когато кучетата са под стрес.

Стресът задейства производството на адреналин в тялото и хормоналното равновесие се нарушава. Въз основа на тези наблюдения Канън продължава да експериментира и създава термина хомеостаза. Това е състояние на равновесие в тялото.

Ханс Селие, канадски учен (1907-1982), забелязва, че хората, които страдат от хронично заболяване, показват някои от същите симптоми. Селие свързва това със стреса. Той подлага плъхове на различни физически стресови фактори, като топлина, звук, отрова и шок. При плъховете се наблюдават уголемени жлези, свити тимусни жлези и лимфни възли, както и стомашни язви. Селие разработва тристепенния модел за реакция на стрес. Този модел включва тревога, съпротива и изтощение. Освен това Селие показва, че стресът е причина за отделяне на по-големи количества кортизол. Това е хормон, отделян от надбъбречната кора. По този начин се увеличава количеството глюкоза в организма, когато е под стрес.

кортизол
Стресът е причина за отделяне на по-големи количества кортизол

Стресът при хората произтича от взаимодействия между тях и околната среда, които се възприемат като натоварващи или надхвърлящи техния капацитет за адаптиране. Елементът на възприемане показва, че човешките реакции към стреса отразяват различията в личностите, както и разликите във физическата сила и общото здравословно състояние.

Рисковите фактори за свързаните със стреса заболявания са смесица от личностни, междуличностни и социални променливи. Тези фактори включват липса или загуба на контрол върху физическата среда на човека и липса или загуба на мрежите за социална подкрепа. Хората, които зависят от други хора (например децата или възрастните) или които са в социално неблагоприятно положение (поради расови, полови, образователни или други подобни фактори), са в по-голям риск от развиване на заболяване, свързано със стреса.

Другите рискови фактори включват чувството за безпомощност, безнадеждност, прекомерен страх или гняв, цинизъм или недоверие към другите.

Причини и симптоми:

Причини

Причините за стреса могат да включват всяко събитие или случка, което човек смята за заплаха за неговите стратегии или ресурси за справяне. Изследователите в общи линии са единодушни, че определена степен на стрес е нормална част от реакцията на всеки жив организъм към неизбежните промени в неговата физическа или социална среда. Както положителните, така и отрицателните събития могат да предизвикат стрес.

Свързаните със стреса заболявания (около 80-90% от всички) обаче произтичат от прекомерни и продължителни изисквания към ресурсите за справяне на организма.

Скорошните изследвания показват, че известна част от уязвимостта към стрес е генетично обусловена.

Учените в Усконсинския университет и в Кингс Колидж в Лондон установяват, че при хората, наследили къса или чувствителна на стрес разновидност на гена за пренасяне на серотонин, рискът да изпаднат в депресия след стресиращо събитие е почти три пъти по-висок, отколкото при хората с дългата версия на същия този ген. Вероятно по-нататъшните изследвания ще открият и други гени, които влияят върху стресовата уязвимост.

Една от причините за стрес, която засяга големи части от населението в света от 2001 г. насам, е тероризмът.

По всичко личи, че стресът, свързан с терористичните нападения, засяга не само хората в непосредствена близост до тях. Засяга и онези, които са далеч от мястото на нападението, които само са чели за него или са гледали телевизионни репортажи. Все още е твърде рано, за да се предвиди как стресът, свързан с проявите на тероризъм, ще засегне човешкото здраве в дългосрочен план.

Симптоми

Симптомите на стреса могат да бъдат или физически, или психологически. Свързаните със стреса физически заболявания, като синдрома на раздразнените черва, сърдечните пристъпи и хроничните главоболия, са резултат от продължително свръх-стимулиране на част от нервната система. Става дума за онази част, която регулира сърдечния ритъм, кръвното налягане и храносмилателната система.

стрес
Симптомите на стреса могат да бъдат или физически, или психологически

Емоционалните болести, обусловени от стреса, възникват в резултат на неадекватни или неподходящи реакции на големи промени в житейското положение. Например брак, завършване на образованието, смърт на близък човек, развод, раждане на дете, загуба на работа или пенсиониране.

Понякога психиатрите използват термина „адаптивно разстройство“, за да опишат този тип заболяване. На работното място свързаните със стреса заболявания често приемат формата на „прегаряне“. Става въпрос за загуба на интерес или способност човек да върши работата си в резултат на продължителни високи нива на стреса.

Как се диагностицира?

Когато лекарят има съмнения, че заболяването на пациента е свързано със стреса, той внимателно снема анамнеза. Тя включва стресорите в живота на пациента (проблеми в семейството или свързани с работата му, друго заболяване и т.н.).

Съществуват немалък брой въпросници за определяне на индивидуалността, както и психологични тестове, които лекарите могат да използват. Така те определят степента на стрес, която пациентът изпитва, както и стратегиите за справяне с него.

Свързаното със стрес заболяване може да бъде диагностицирано от общопрактикуващи лекари, както и от специалисти психиатри.

Лекарят трябва да направи разлика между адаптивните разстройства и тревожностните, или разстройствата на настроението, както и между психичните разстройства и физическите заболявания (например промени в тиреоидната активност), които имат психологични странични ефекти.

Източници:  zdorovko.info,wikipedia,u-lekar.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *