Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Приемането на незаменимите мастни киселини под формата на добавки се препоръчва при повече от 60 болести! Кои са те?

В статията ще намерите подробна информация за незаменимите мастни киселини. Видове. Предназначение. Използване. Препоръчителни добавки. Предпазване. Странични ефекти. Взаимодействия.

Незаменимите мастни киселини (известни още като есенциални мастни киселини) са от изключително голямо значение за организма, тъй като той не може сам да ги произвежда.

Незаменимите мастни киселини
Незаменимите мастни киселини

Незаменимите мастни киселини са много важни хранителни вещества, които присъстват във всяка здрава клетка в тялото. Те играят съществена роля за нормалния растеж и функциониране на клетките, мускулите, нервите и органите. Освен това организмът ги използва за производство на клас хормоноподобни вещества, наречени простагландини, които са ключови за множество важни процеси. Недостигът на незаменими мастни киселини е свързан с редица здравословни проблеми, в това число и доста сериозни, като например сърдечни заболявания, рак и диабет. Според последните данни около 80% от американците не консумират достатъчно незаменими мастни киселини.

Малко са здравните въпроси, получили такова внимание през по-следните трийсетина години на двадесети век, както този за мазнините в хранителния режим. С консумацията на мазнини и други аспекти на храненето са свързани 68% от смъртните случаи в Съединените щати, в това число сърдечни заболявания (44%), рак (22%) и диабет (2%).

Съществуват няколко вида мазнини. Наситените мазнини присъстват най-вече в животинските продукти (месо и млечни продукти), в авокадото и в някои ядки. Холестеролът, който също е вид мазнина, се съдържа единствено в животинските продукти. Освен това организмът също произвежда малки количества холестерол от наситените мазнини. Повишената консумация на наситени мазнини и холестерол се свързва със сърдечни заболявания и рак. Ненаситените мазнини обикновено се намират в маслата от семена и ядки и в някои риби. Те се считат за най-здравословните хранителни мазнини. Незаменимите мастни киселини са предимно някои от ненаситените мазнини. Те са единствените мазнини, чието присъствие в хранителния режим следва да се увеличи.

Учените разделят незаменимите мастни киселини на два вида: омега-3 мастни киселини и омега-6 мастни киселини, в зависимост от техния химически състав. Технически погледнато, омега3 мастните киселини са алфалиноленова кисе-лина, докозапентаенова киселина и две други, наречени ЕРА и DHA. Алфа-линоленовата киселина се съдържа главно в лененото масло, рапич- ното масло, соята, орехите, конопеното семе и тъмнозелените листни зеленчуци. Докозапентаеновата киселина се съдържа в по-редките видове семена и орехи, в това число семената на черното френско грозде (касис). ЕРА и DHA се съдържат в рибите, обитаващи студени води, като например сьомга, пъстърва, селдови риби, скумрия и треска. Чернодробното масло на треската е попу- лярна хранителна добавка, осигуряваща омега-3 мастни киселини.

Омега-6 мастните киселини са по-често срещани в обичайния хранителен режим в сравнение с омега-3. Те включват линолова киселина, която се съдържа в маслата на шафрана, маслините, бадема, слънчогледа, конопа, соята, ореха, тиквата, сусама и лена. Гама-линоловата киселина (GLA) се съдържа в някои семена и в маслото на едроцветната пупалка. Арахидоновата киселина (АА) се съдържа в месото и животинските продукти.

Незаменимите мастни киселини
Незаменимите мастни киселини

И двата вида незаменими мастни киселини (омега-3 и омега-6) са необходими за здравословния хранителен режим. Недостигът на незаменими мастни киселини се дължи на промени в начина на хранене, както и на модерната обработка на храните и маслата. Много диетолози считат, че един от най-големите проблеми в храненето на съвременния човек е употребата на хидрогенирани мазнини, които присъстват в маргарина и в множество преработени храни. Хидрогенираните мазнини са високорафинирани посредством промишлени процеси и съдържат токсични вторични продукти и трансмастни киселини.

Трансмастните киселини представляват мастни молекули с химически изменен строеж, за които се смята, че оказват различни вредни ефекти върху организма. Те пречат на усвояването на здравословните незаменими мастни киселини и могат да допринесат за ате­росклероза (увреждане на артериите). Дълбоко пържените храни, които се приготвят в масло, променено от високата температура, също съдържат трансмастни киселини. Много професионалисти от областта на здравеопазването, включително Световната здравна организация, отдавна протестират срещу използването на хидрогенирани мазнини в храните и консумацията на трансмастни киселини. Проблемите, свързани с консумацията на трансмастни киселини и хидрогенирани мазнини, включват рак, сърдечни заболявания, висок холестерол, диабет, наднормено тегло, разстройства на имунната система, намален брой на сперматозоидите и нарушения на развитието в ранната детска възраст.

Сред промените в хранителния режим, допринасящи за недостиг или нарушен баланс на незаменимите мастни киселини, са нарасналата употреба на масла, които не съдържат или съдържат много малко омега-3 мастни киселини; промишлената обработка на брашното, при която се унищожават кълновете и намиращите се в тях незаменими мастни киселини; увеличаването на захар­ните и пържените храни, което пречи на усвояването на незаменимите мастни киселини; намалената консумация на риба.

Незаменимите мастни киселини
Незаменимите мастни киселини

Специалистите препоръчват в хранителния режим да има баланс на омега-3 и омега-6 незаменими мастни киселини. Средностатистическият американец консумира повече омега-6 незаменими мастни киселини, тъй като те се съдържат в месото, животинските продукти и често употребяваните масла за готвене. Изследванията показват, че твърде голямото количество омега-6 мастни киселини може да доведе до небалансирано производство на простагландини, което на свой ред да създаде здравословни проблеми. Специалистите препоръчват съотношението между омега-3 и омега-6 мастните киселини в хранителния режим да бъде около едно към три. В САЩ обаче това съотношение достига до едно към четиридесет. Оттук и нарасналата необходимост от по-големи количества омега-3 незаменими мастни киселини в хранителния режим.

Симптомите на недостиг или дисбаланс на незаменими мастни киселини включват:

Суха или лющеща се кожа, изключително суха коса, напукани нокти, умора, слабост, чести инфекции, алергии, разстройства на настроението, хиперактивност, депресия, проблеми с ученето и запаметяването, бавно зарастване на раните, болки в ставите, лошо храносмилане, високо кръвно налягане, наднормено тегло и висок холестерол.

Незаменимите мастни киселини
Незаменимите мастни киселини

Обща употреба

Приемането на незаменимите мастни киселини под формата на добавки се препоръчва при повече от 60 болестни състояния. Незаменимите мастни киселини се използват терапевтично за лечение и превенция на сърдечно-съдови проблеми, в това число сърдечни заболявания, висок холестерол, инсулт и високо кръвно налягане. Освен това незаменимите мастни киселини имат противовъзпалително действие и се използват при хранителното лечение на артрит, астма, алергии и кожни заболявания (например екзема). Незаменимите мастни киселини се прилагат като помощни средства при разстройства на имунната система, включително при СПИН, множествена склероза и кожна туберкулоза.

Счита се, че намаляват риска от рак, но това твърдение беше поставено под въпрос през 2006 п, когато при метаанализ (анализ на предишни изследвания) бяха установени противоречиви резултати. Изследването заключава, че липсват достатьчно доказателства в подкрепа на сигурната връзка между консумирането на омега-3 мастни киселини и намаления риск от рак. В края на XX век метаанализите се превърнаха в мода сред медицинските списания, главно защото са лесни за извършване, не изискват нови изследвания и са сравнително евтини.

Много изследователи обаче считат, че фактите, установени при тях, могат да бъдат пристрастни, в зависимост от критериите при избора на предишни изследвания, които да се включат в метаанализа. Тези критики са насочени към едно изследване от 2006 г. за връзката между омега-3 и злокачествените заболявания.

В броя на „Таунсенд Летър: преглед на алтернативната медицина“ от августсептември същата година Мелвин Р. Уербах пише: „Не само че съществуват множество проблеми по отношение на избора на изследвания за метаанализа, но липсата на последователни положителни доказателства не може да послужи като база за достигане на такова отрицателно заключение.“ Уербах добавя, че са необходими допълнителни изследвания, за да се докажат ефектите на незаменимите мастни киселини в борбата с рака, както и за установяване на правилните необходими дозировки. При положение че съотношението между омега-3 и омега-6 мастните киселини нараства, Уербах допуска, че този дисбаланс може да допринася за повишаването на процента на туморните заболявания, както и че увеличаването на приема на омега-3 мастни киселини би следвало да намали риска от рак.

Посредством приемане на незаменими мастни киселини под формата на добавки може да бъде постигнато подобрение и при редица други състояния, включително акне и кожни проблеми, депресия, проблеми при менопаузата, различни невроло­гични състояния, наднормено тегло, проблеми с паметта и ученето, проблеми с очите и храносмилателни смущения. Проучване, проведено от Колорадския университет през 2007 г., установява, че богатият на омега-3 хранителен режим може дапомогне при лечението на някои психични разстройства.

Изследване, проведено в Австралия, показва, че при деца с ранни признаци на психоза, на които са давани добавки с омега-3, вероятността да развият психично разстройство е шест пъти по- малка, отколкото при деца, които не са приемали такава добавка. Второ изследване, метаанализ, извършен от американски изследователи, съобщава, че добавките с омега-3 мастни киселини са се оказали ефикасни при лечението на гранични личностни разстройства. Граничните личностни разстройства възникват предимно при жените, като симптомите включ­ват липса на чувство за самоопределение, хаотични връзки с други хора, депресия, импулсивна агресия и нестабилни черти на характера.

Незаменимите мастни киселини
Незаменимите мастни киселини

Препоръчителни хранителни добавки

За повече подробности последвайте линка, който е поставен на името на продукта.

Масло от черен кимион + витамини и мастни киселини, код: 30409

Продуктът е с доказано антибактериално, противотуморно и имуностимулиращо действие. Той е добър регулатор на мастната обмяна, балансира артериалното налягане и подобрява функциите на тимусната жлеза. Благодарение на приема му костният мозък се активира, наблюдава се подобряване на кръвоснабдяването.

ОБЛЕПИХА ОМЕГА 3-6-7-9 Със силата на облепиха! код30814

ОМЕГА 3 РИБЕНО МАСЛО 1000 Doctor Nature код30064

ОМЕГА–3 Рибено масло (опаковка за 40 дни), код: 30412

ОМЕГА–3 Рибено масло, код: 30466

ОМЕГА-7 Масло от облепиха

ОМЕГА-3 PЕRILLA OIL, код: 30480

Флекс ойл – Омега 3 – 6 – 9 Ленено масло, код: 30437

МАСЛО ОТ КОНОПЕНО СЕМЕ С бърз противовъзпалителен ефект! 30268

МАСЛО ОТ ВЕЧЕРНА РОЗА, код: 30429

МАСЛО ОТ ТИКВЕНИ СЕМКИ, код: 30446

Продуктът съдържа богат набор от растителни оксиданти и е деен агент с изразен противовъзпалителен ефект. В по-ново време е установено, че L-триптофанът от тиквените семки е добро профилактично средство срещу депресии.

Най-често използваните

Най-често използваните добавки с незаменими мастни киселини са лененото масло, маслото от едроцветната пупалка, масло от пореч, масло от семки на черно френско грозде, масло от конопено семе и чернодробно масло от треска. Потребителите трябва да търсят добавки, които съдържат едновременно омега-3 и омега-6 незаменими мастни киселини, тъй като може да се стигне до дисбаланс между тях, ако коя да е от двете се взима в по-големи количества продължително време. Препоръчвана добавка е лененото масло, тъй като съдържа най-голям процент омега-3 мастни киселини, както и известно количество омега-6. Освен това лененото масло е най-евтиният източник на омега-3 незаменими мастни киселини, значително по-евтино от добавките под форма на рибено масло.

Маслото от едроцветна пупалка също е доста популярна добавка, тъй като гама-линоленовата киселина, която съдържа, се оказва полезна при лечението на предменструален синдром и други проблемни състояния. Трябва да се има предвид обаче, че това масло не съдържа омега-3 незаменими мастни киселини. Маслото от конопено семе е добре балансиран източник и на двата вида незаменими мастни киселини.

Препоръчителната дневна доза обикновено е от една до две супени лъжици, които се приемат по време на хранене (при капсулите приемът зависи от продукта). Незаменимите мастни киселини могат да бъдат набавени и чрез хранителен режим, който включва риба от студени води два пъти седмично, пълнозърнести продукти, тъмнозелени листни зеленчуци, орехи, тиквено семе, пшеничени кълнове, соеви продукти, рапично масло и други храни. Лененото семе също е отличен източник на незаменими мастни киселини и може да се смели и да се добавя към салати и други блюда. Добавките, които съдържат ензима липаза, помагат на организма по-ефикасно да смила маслата.

През 2007 г. „Ю Ес Ей Тудей“ обяви омега-3 мастните киселини за една от най-търсените хранителни добавки на годината, тъй като все по-голям брой производители на храни добавят омега-3 киселини към широк спектър хранителни продукти, в това число прясно мляко, соево мляко, кисело мляко, ленено масло, рапично масло, трапезни масла, майонеза и дори в пуканките за микровълнова печка. Причината е, че десетки изследвания, извършени в Съединените щати, Великобритания, Австралия, Италия и на други места в периода 2000-2007 година, показват, че богатият на омега-3 мастни киселини хранителен режим значително намалява риска от сърдечни заболявания.

Незаменимите мастни киселини
Незаменимите мастни киселини

Противопоказания

Добавките, съдържащи незаменими мастни киселини, са чувствителни продукти и е необходимо да бъдат грижливо произвеждани, пакетирани и транспортирани. Потребителите трябва да търсят качествени добавки с незаменими мастни киселини, разпространявани от надеждни и доказани производители. Препоръчват се екологично чистите и независимо сертифицирани продукти. Продуктите с незаменими мастни киселини трябва да бъдат произведени чрез студено или еднократно пресоване, което означава, без да се използват високи температури или налягане, които биха могли да ги увредят. Те трябва да се опаковат в светлонепропускливи контейнери, тъй като слънчевата светлина уврежда незаменимите мастни киселини. На пакетите трябва да бъде указана датата на производство и срокът на годност.

Както магазините, така и потребителите трябва да съхраняват продуктите, съдържащи незаменими мастни киселини, в хладилник, тъй като топлината ги уврежда. Вкусът им също може да бъде показател за качеството на незаменимите мастни киселини: онези, които нямат никакъв вкус, обикновено са прекалено рафинирани; а онези, които имат горчив вкус, са стари или развалени. Поради ниския им температурен праг на разлагане почти всички масла, използвани като добавки с незаменими мастни киселини, не са подходящи за употреба като готварски масла.

Федералната агенция по храните и лекарствата (ФАХЛ) предупреждава бременните и кърмещите жени, както и родителите на бебета и малки деца за потенциалните опасности от отравяне с живак при рибите, богати на омега-3 мастни киселини, и от капсулите с рибено масло. Високите нива на живак могат да засегнат развитието на мозъка при зародишите и малките деца. ФАХЛ препоръчва тези хора да използват по-млади видове риба, като например консервирана риба тон или риба, развъждана в рибарници, и да не прибягват към капсули с рибено масло. Вегетарианците могат да допълват хранителния си режим с храни, богати на алфа-линоленови киселини, каквито са някои масла, лененото семе и орехите.

Странични ефекти

Страничните ефекти при повечето добавки, съдържащи незаменими мастни киселини, са редки. Незаменимите мастни киселини не са токсични и дори да бъдат консумирани в прекомерно количество, организмът ги преработва в енергия. Изключение правят маслото от черния дроб от треска и добавките с рибено масло, които, приети в твърде големи дози, могат да причинят претоварва­не на организма с витамините А и D. Симптомите на натравяне с витамин А и D включват главоболие, промяна в цвета на кожата, умора, гадене и стомашно-чревни проблеми. В магазините се предлагат и рибни масла с отстранени витамини А и D.

Незаменимите мастни киселини
Незаменимите мастни киселини

Взаимодействия

За да се увеличат в максимална степен ползите от добавките с незаменими мастни киселини, добре е да се спазват следните препоръки. Като цяло трябва да се намали количеството на мазнините в хранителния режим, особено на наситените мазнини от животински произход. Американска­та сърдечна асоциация препоръчва като здравословен онзи хранителен режим, в който 30% или по-малко от общото количество калории са от мазнини.

При 2000 калории общо на ден най-много 600 калории трябва да бъдат от мазнини, в това число добавки, съдържащи незаменими мастни киселини. Освен това от хранителния режим трябва напълно да отпаднат хидрогенираните или частично хидрогенираните мазнини. Включително всички обработени храни, които ги съдържат, като например повечето маргарини и много от пакетираните храни. Крайно нездравословни са и изделията, съдържащи трансмастни киселини, като например дълбоко пържените храни. Препоръчителните масла за готвене са зехтин, шафраново масло, рапично и сусамово масло.

Ефективността на незаменимите мастни киселини може да се повиши, като се намали приемът на захар и алкохол. Хранителните вещества, които спомагат за по-доброто усвояване на незаменимите мастни киселини, са витамините В-комплекс, витамин С, цинк и магнезий. Както при всички добавки, ефикасността на незаменимите мастни киселини може да бъде подсилена чрез хранителен режим. Той трябва да бъде богат на фибри, пресни и естествени храни и консумация на риба два пъти седмично.

Основни термини, използвани в статията

Атеросклероза – втвърдяване на артериите.

Холестерол – стероидна маслена съставка, която се съдържа в храните от животински произход. Също така се произвежда в организма за няколко важни функции. Повишеният прием на холестерол се свързва с редица заболявания.

Хидрогенирана мазнина – ненаситена мазнина, най-често растително масло, която се обработва с топлина и водород, за да не се разтапя на стайна температура. Типичен пример за хидрогенирана мазнина е маргаринът.

Трансмастни киселини – токсичен тип мазнини, които се създават при хидрогенирането на маслата и при дълбокото пържене на храните.

Източници: nutrition-and-you.com; medicinenet.com; zdorovyda.ru;

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *