Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Стайков: Нарушенията на съня са поне 100

Сън и проблеми със съня – причини за появата. Оплаквания на пациентите при проблеми със съня. Последици за пациентите от нарушението на съня. Видове изследвания, които се назначават от специалист. Полисомнографско изследване. Видове нарушения на съня. Безсъние – инсомния. Сънна апнея. Здравословен сън.

проблеми със съня
Проф. Стайков изследва пациент, който има проблеми със съня

В здравното предаване „Пулс“ на Канал 3 TV гостува проф. Иван Стайков – невролог.  Според последните статистически данни, 40% от хората имат проблеми със съня. Стотици лаборатории по света ежедневно проследяват съня на хиляди пациенти, за да открият защо хората не могат да спят нормално и се будят сутрин недоспали, изморени и неадекватни. Най-често разпространеното заболяване е сънна апнея. Пациентите даже не си дават сметка, че страдат от нея.

Проф. Стайков обяснява, че към днешна дата, според последната класификация, нарушенията на съня са поне 100. Те са групирани в 8 групи. Някои от тях са често срещани, други са редки. Сънната апнея е класифицирана към групата дихателни заболявания по време на сън. По принцип диагностицирането на заболяванията, които довеждат до проблеми със съня не е никак лесно. Различните заболявания изискват различен подход и различни методи на лечение.

проблеми със съня
Проф. Стайков обяснява от какви проблеми със съня страдат пациентите

Най-честите оплаквания на пациентите са: трудно заспиване; неспокоен сън; накъсан сън с чести събуждания; ранно събуждане, преди да е дошло времето за ставане, а след това не може да заспи отново. Последиците за пациентите са наличие на умора, липса на достатъчна концентрация на вниманието, неспособност да вършат адекватно своите служебни ангажименти, отслабване на паметта.

Ако един пациент страда от инсомния – безсъние, тогава му се назначава полисомнографско изследване. Чрез него се прави цялостна оценка на съня. Започва се от стадиите на съня. Обследва се нарушението в дишането по време на сън. Наличие на двигателна активност по време на сън. Сънят има фаза на повърхностен сън и на дълбок сън. Тези фази се редуват няколко пъти по време на сън и много добре се отчитат от полисомнографското изследване.

проблеми със съня
Проф. Стайков в студиото на „Пулс“

Инсомнията е няколко вида – психофизиологична инсомния; парадоксална инсомния; хронична инсомния; инсомния, свързана с хигиената на съня и други. Младите хора страдат от проблеми със съня, защото заспиването е изместено късно, поради естеството на работа и на живот. Възрастните хора имат обратното изместване на съня – заспиват вечер около 20 часа и се будят сутрин около 4 часа. Нормалният и здравословен сън протича от 22-23 часа до 6-7 часа.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *