ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Савов дава съвети как да се справим при световъртеж

Световъртеж – същност и причини за възникването на това отоневрологично заболяване. Преглед при отоневролог.  Отоневрология – изследвания и лечение на болестите на вътрешното ухо. Упражнения за преодоляване на световъртеж. Вестибуларна адаптация и вестибуларна рехабилитация. Лекарствени средства  – вестибулодепресанти.

Световъртеж
Д-р Савов коментира проблема световъртеж

Д-р Георги Савов е отоневролог. Той гостува в здравната поредица „Пулс“ на Канал 3, за да коментира сериозния проблем световъртеж.

Медицинската специалност, която е свързана с изследванията и лечението  на болестите при вътрешното ухо се нарича отоневрология. Специалистите са отоневролози. Посещение при отоневролог се налага, когато пациентът страда от проблеми с органа, отговарящ за равновесието. Тези проблеми се изразяват като наличие на световъртеж  в състояние на покой или при движение, както и нарушено равновесие, което не е придружено от световъртеж. Вторият тип заболявания, които специалистът отоневролог лекува, са свързани със слуховия апарат – намален слух, шум в ушите или комбинация от двата симптома.

Световъртежът не е заболяване, а е симптом. Заболяването може да бъде безобидно (функционално), но може да бъде и сериозно. Мозъкът получава сигнали за световъртеж, когато има дисбаланс в различните системи. Като пример може да бъде посочена разликата в движението на тялото и на зрението. Най-често се наблюдава, когато малък автомобил е спрял на кръстовище, а пред него голям автобус бавно се предвижва напред. Тялото на водача не се движи, но предвижването на автобуса през погледа на водача създава илюзия за световъртеж.

Световъртеж
Най-честата причина за световъртеж е свързана с вътрешното ухо

Друго усещане за световъртеж е, когато човек се покачи на прекалено висока сграда и погледне надолу. Човекът започва да изпитва замайване или силен световъртеж.  Същото се отнася и за хора, които живеят на високи етажи, а им се налага да тупат през терасата или да простират. Тези примери не са свързани със заболявания на хората, коментира д-р  Савов.

С помощта на тренировки човек може да се освободи от това неприятно състояние на световъртеж. Когато световъртеж се появи при гледане от висока тераса, може да се изпълнява следното упражнение.  Заставате спокойно и се хващате за парапета на терасата. Убеждавате се, че стоите стабилно и няма никакъв риск да паднете през терасата. Започвате да гледате надолу. Правите това упражнение толкова пъти, колкото ви е необходимо. Така вие тренирате вашето зрение и мозък. След няколко подобни тренировки ще свикнете с обстановката и няма да изпитвате повече усещането за световъртеж.

Световъртеж
Д-р Савов в студиото на здравното предаване „Пулс“

По-сериозно е положението при хора, на които им става лошо по време на пътуване с лек автомобил или с автобус. Медицината все още не може да даде отговор защо някои хора имат по-чувствителен вестибуларен апарат от други. Това също не е заболяване, а е състояние, при което вестибуларният апарат реагира.  Едно от нещата, които хора в подобно състояние могат да направят, е да пият медикамент за потискане на вестибуларния апарат по време на пътуването. Тези медикаменти са голяма група и се наричат вестибулодепресанти.

По-трудният вариант е да се правят тренировки, чрез които вестибуларният апарат да привикне към подобни пътувания и да не бъде толкова чувствителен. Това са специални упражнения за вестибуларна адаптация и вестибуларна рехабилитация. Назначават се от специалист и са строго индивидуални за отделните пациенти.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *