Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ето как да разпознаем невралгията!

Невралгичните пристъпи са циклични, като често се появяват и изчезват без предупреждение. Те могат да траят минути, часове, дни или по-дълго време в зависимост от пациента, а болката варира от умерена до изтощителна. Често не се открива физическа причина, макар че някои форми на невралгия могат да бъдат предизвикани от притискане на нерв при нараняване, от разширени артерии, тумори или, в редки случаи, в резултат на увреждане на нерв от множествена склероза.

невралгията
Невралгичните пристъпи са циклични, като често се появяват и изчезват без предупреждение

Невралгията е сравнително рядко заболяване, като най-често срещана е невралгията на троичния нерв. Други видове са тилната, глософарингеалната и постхерпетичната невралгия. Повечето пациенти с невралгия са на 50 и повече години, макар че състоянието може да засегне и по-млади пациенти.

Причини и симптоми

Повечето невралгии се появяват внезапно, без явна физическа причина за болката, която често е силна. Други възникват вследствие на нараняване, като се проявяват с болка, парене, смъдене или изтръпване в онази част на тялото, инервирана от засегнатите нерви.

Невралгията на троичния нерв, наричана също „болезнен тик“ (фр. tic douloureux), представлява разстройство на петия черепно-мозъчен нерв, чиито три разклонения инервират лицето. (Човешката глава се инервира от 12 чифта черепномозъчни нерва.) Повечето пациенти с невралгия на троичния нерв са над 50-годишна възраст, като са засегнати повече жени, отколкото мъже.

Ранните пристъпи са краткотрайни – с продължителност една-две минути, но изключително мъчителни. Съпроводени са от пронизваща, стрелкаща болка от едната страна на лицето. Мястото зависи от това кое разклонение на нерва е засегнато. Първоначално между пристъпите могат да минат седмици или месеци, но с прогресиране на състоянието времето между тях намалява.

невралгия симптоми
Ранните пристъпи са краткотрайни – с продължителност една-две минути, но изключително мъчителни

Накрая областта става свръхчувствителна и пристъпите на болка могат да бъдат предизвикани от хранене, пиене, говорене, настинка или дори от докосване на лицето. Глософарингеалната невралгия се среща сравнително рядко и се характеризира с повтарящи се пристъпи на силна болка. Тя възниква без очевидна причина в гърлото, ушите и врата.

Пациентите с глософарингеална невралгия също в повечето случаи клонят към средна възраст, но по-често са мъже, отколкото жени. Пристъпите могат да започнат без предупреждение. Както и при другите лицеви невралгии, могат да бъдат предизвикани и от кихане, преглъщане, говорене, прозяване или прочистване на гърлото.

Тилната невралгия се причинява от болка в един от двата тилни нерва. За разлика от невралгията на троичния нерв или глософарингеалната невралгия, тилната невралгия може да възникне при напрягане на мускул или при мигренни главоболия, съчетани с почти непрестанна еластична болезненост.

Макар причината за повечето невралгии да не е известна, постхерпетичната невралгия се появява единствено след пристъп на херпес зостер. Болезнен обрив, придружен с мехури, причинен от вируса Herpes zoster — същия вирус, който причинява и варицелата.

Херпес зостер живее в нервните тъкани (ганглии) и никога не изчезва след отминаване на първоначалната поява на варицелата. По-възрастните хора, особено такива със слаба имунна система, могат да се разболеят отново. Обривът се появява по дължината на нерва (кожния дерматом), който е засегнат. Това води до силна невралгична болка, която може да се влоши още повече при допира до дрехи, спално бельо или друг човек. Постхерпетичната невралгия и тази на троичния нерв са най-често срещаните видове невралгия.

Как се диагностицира?

Определянето на диагнозата започва с щателен преглед и често включва компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс. В някои случаи с тях се открива артерия или тумор, който притиска нерва и причинява симптомите, но много често липсва очевиден медицински проблем.

Невралгията на троичния нерв може да бъде идентифицирана по няколко отличителни признака, част от които важат и за останалите видове невралгии:

– Пристъпи на болка в лицето, които траят по-малко от две минути.

– Болката следва пътя на троичния (или друг) нерв.

– Болката се описва като внезапна, остра, пронизваща или пареща и силна.

– Болката може да бъде предизвикана от определени действия.

– Липсват симптоми между пристъпите.

– При много пациенти невралгията на троичния нерв може да бъде положително диагностицирана, ако лекарството карбамазепин (Tegretol) намалява болката при пристъпите.

Глософарингеалната невралгия се идентифицира по същия начин като невралгията на троичния нерв, т.е. пациентът се оплаква от пронизваща, спазматична болка, която следва глософарингеалния нерв. Диагнозата се потвърждава с положителност, ако болката спре, когато нервът се блокира с местна упойка.

Тилната невралгия се причинява от болка от един от двата тилови нерва, които инервират задната част на главата (тила). За разлика от невралгията на троичния нерв или глософарингеалната невралгия, тилната невралгия може да възникне при напрягане на мускул или мигренни главоболия, със спазми на болка в нерва, съчетани с почти непрестанна болезненост. Компютърната томография и рентгеновият преглед могат да помогнат да се установи дали нервът е притиснат, а обработката на нерва с болкоуспокояващи лекарства – да укаже по-точно причината.

невралгия диагностика
Определянето на диагнозата започва с щателен преглед

Основни термини, свързани с този проблем

Десенсибилизация (поведенческа терапия) – лечение при фобии, което включва подлагане на пациента на ситуация, от която изпитва страх. Често се съчетава с техники за релаксация. Терминът се използва също така за описване на вид техника за намаляване на болката, при която болезнената област се стимулира именно с онова, което причинява болката.

Прекъсване на зоната на влизане през задните коренчета на гръбначния мозък – вид неврохирургична операция при постхерпетична невралгия, която понякога се използва, в случай че пациентът не може да получи облекчение на болката по друг начин. При интервенцията се унищожава зоната, в която увредените нерви се съединяват с централната нервна система, като по този начин се преустановяват неподходящите сигнали за болка от нервите към мозъка.

Глософарингеална невралгия – остра повтаряща се болка дълбоко в гърлото, която се простира до областта около сливиците и понякога до ухото. Възниква при преглъщане или дъвчене.

Тилна невралгия – болка от едната страна на тилната област, причинена от притискане или прищипване на тилен нерв.

Постхерпетична невралгия – упорита болка, която възниква като усложнение на херпесзостерна инфекция.

Макар че болката може да се лекува, резултатите са променливи.

Херпес зостер – заболяване, причинено от инфекция с вируса Herpes zoster – същия вирус, който причинява варицела. Симптомите на херпес зостер включват болка и мехури по протежението на един нерв, обикновено по лицето, гърдите, корема или гърба.

Транскутанна електрическа стимулация на нервите (TENS) – техника, която се използва за контролиране на хроничната болка. Електроди, поставени върху болезнената област, подават слаб електрически импулс към близките нервни пътища, като по този начин се блокира подаването на сигнали за болка към мозъка.

Невралгия на троичния нерв (болезнен тик) – болестно разстройство на петия черепно-мозъчен нерв, известен още като троичен нерв. Състоянието се характеризира с пристъпи на стрелкаща, пронизваща болка в едната страна на лицето, която възниква при докосване на засегнатата област.

Източници: healthline.com; wikipedia, medportal.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *