Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Внимание: Вижте какви са най-честите причини за анорексията!

Анорексия невроза е официално класифицирана като психично разстройство едва през 1980 година. Тя обаче представлява все по-нарастващ проблем при младите жени.

Нарастването на броя на случаите отразява действително увеличение на броя на лицата, засегнати от този проблем, а не просто поставяне на по-ранна или по-точна диагноза. Към 1998 г. над 90% от пациентите с тази диагноза са били жени.

анорексията
Анорексията засяга предимно млади жени

Първоначално се смята, че само 5% от анорексиците са мъже, но от 2008 г. се отчита нарастване на този процент.

Най-често проблемът започва във възрастта между 14 и 18 години, макар че има пациенти, които развиват анорексия и към четиридесетата си година. В края на 70-те и през 80-те години на миналия век анорексията се счита за разстройство, типично за жените от висшата и средната класа, но това обобщение също претърпява промяна. Последвалите проучвания показват, че анорексията става все по-често срещано явление сред жените от всички раси и социални слоеве.

Анорексия невроза е сериозен обществен проблем, свързан със здравето, не само заради нарастващия брой на случаите, а и заради факта, че има една от най-високите степени на смъртност в сравнение с което и да е друго психично разстройство.

Нещо повече, тя може да доведе до сериозни дълготрайни усложнения, включително сърдечна недостатъчност, внезапна смърт, забавяне на растежа, проблеми със зъбите, запек, перфорация на стомаха, подуване на слюнчените жлези, бъбречна недостатъчност, остеопороза, анемия и други проблеми с кръвта.

Причини и симптоми

Анорексията е разстройство, предизвикано от взаимодействието на културни обстоятелства, междуличностни отношения, както и биологични особености. Въпреки че точната причина за заболяването не е известна, то се свързва със следните фактори:

Влияние на обществото

Счита се, че нарастващият брой на случаи на анорексия отразява идеализирането на слабата фигура като символ на принадлежност към висшите слоеве на обществото и като идеал за женска красота. В допълнение към това се наблюдава и така нареченото подражателско поведение – някои пациентки развиват това разстройство, докато се опитват да имитират други момичета.

Появата на заболяването в пубертета се отдава на криза на развитието, причинена от промените в тялото на момичетата, в съчетание с твърде голямото значение, което се отдава на външния вид в съвременната култура. Отбелязва се и увеличеното влияние на средствата за масова информация в налагането и утвърждаването на стереотипи, свързани с пола.

Професионални цели

Рискът от развиване на анорексия е по-висок сред подрастващите, които се подготвят за кариера, изискваща внимание по отношение на теглото и/или външния вид. Тези високорискови групи включват танцьорки, манекенки, професионални спортистки (в това число гимнастички, кънкьорки, бегачки на дълги разстояния, жокеи) и актриси.

Генетични и биологични влияния

При жени, чиито майки или сестри страдат от това заболяване, се наблюдава повишен риск.

Психологически фактори

Съществуват няколко теории, които се опитват да обяснят психологическите аспекти на анорексията. Няма едно-единствено обяснение, което да обхване всички случаи. Според тълкуванията разстройството е свързано с:

– Отказ от женското полово съзряване. Този отказ се тълкува различно – като желание жената да остане дете или желание да прилича във възможно най-голяма степен на мъжете.

– Реакция към сексуална злоупотреба или насилие.

– Желание да изглежда колкото е възможно по-крехка и безопасна. Тази хипотеза отразява идеята, че женската пасивност и слабост привлича мъжете.

– Отдаване на прекалено голямо значение на контрола, самостоятелността и независимостта. Някои анорексици произхождат от свръх-амбициозни семейства, които издигат в култ добрата физическа форма и здравословния хранителен режим. Много анорексици са перфекционисти, вманиачени са на тема учение и други аспекти от живота си освен контрола над теглото.

– Криза в семейството. Понякога хранителното разстройство на дъщерята служи за отвличане на вниманието от брачните разногласия между родителите или друго напрежение в семейството.

– Неспособност точно да се тълкуват сигналите за глад, подавани от тялото, поради случай на неправилно хранене в ранно детство.

Мъже анорексици

Макар все още да се счита, че анорексия невроза е разстройство, което засяга основно жените, броят на мъжете анорексици нараства. Малко се знае за причините, пораждащи анорексия сред мъжете, но някои от рисковите фактори са същите както при жените. Те включват определени професионални цели и нарастващото значение, което обществото отдава на външния вид на мъжете.

Източници:wikipedia,u-lekar.ru,balkans.kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *