ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Халукс валгус – как да разпознаем лесно това заболяване?

Причина за това заболяване може да бъдат наследствена обремененост или неудобни обувки.

Обувките на високи тънки токчета са секси, спор няма. Освен това с тях краката изглеждат по-дълги, по-стройни, по-елегантни. И походката дори се променя. Но обувките с токчета имат и едно неудобство. В повечето случаи натоварването на крака се концентрира в предната му част, което води до един неприятен момент – халукс валгус. Тази деформация, по-известна като изпъкнало кокалче на палеца на крака, е доста често срещан и за съжаление твърде болезнен проблем.

Халукс валгус
Халукс валгус – този проблем засяга основно жените

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА?

Халукс валгус засяга основно жени. Представлява деформация на ставата, която е в основата на големия пръст (палеца) на крака. Оста му се отклонява и той се изкривява в посока към останалите пръсти, притискайки ги болезнено, което води до още по-голямо изпъкване (изхвръкване) на ставата.

В същото време кожата в тази област изтънява, зачервява се и е болезнена при допир. Причина за това заболяване е именно неправилното разпределение на тежестта на тялото върху стъпалата. Когато обувките са неудобни или неточен размер, те притискат палеца. А високият ток поставя свода в неестествено положение, скъсявайки ахилесовото сухожилие. Така цялата тежест се разпределя на малка площ, което принуждава тази част от крака да се нагоди, за да поеме теглото. Това променя позицията на стъпалото и води до изменение на баланса.

Така се увеличава напрежението върху големия пръст на крака, правейки го нестабилен. В доста случаи и генетичните фактори оказват влияние (при близо 68% от заболелите е по наследство).

При някои хора ставата на този пръст е по-податлива към изменения, което съответно увеличава риска от халукс валгус. До такава деформация могат да доведат и определени заболявания като ревматоиден артрит, остеоартрит, подагра.

СИМПТОМИ НА ХАЛУКС ВАЛГУС

Най-очевидният симптом е силната болка, локализирана в ставата. Тя не отминава с времето. Напротив – постепенно започват да се появяват и други проблеми. Докато се стигне до невъзможност за носене на определени модели обувки.

Характерна за халукс валгус е видимата подутина в основата на палеца на крака, придружена с болка и зачервяване на кожата. Забелязва се понижена подвижност на големия пръст и постепенна деформация на втория пръст, удебеляване на кожата в областта на ставата и болка при ходене.

За да се установи заболяването, е нужно да се направи и рентгенова снимка, освен задължителния преглед при специалист. В някои случаи се забелязва и видима промяна на походката. Все по-труден е изборът на подходящи обувки или засегнатите се ориентират към специални модели, които да облекчават болката им при ходене.

КАК ДА ГО ЛЕКУВАТЕ?

На първо място се налага да преосмислите избора си на обувки. Това спада към т.нар. консервативни лечения. Ако няма нарушение на подвижността на големия пръст и освен болката не се регистрират други оплаквания, би могло да се помисли и над някои косвени промени.

Първата мярка е именно смяната на обувките с такива, които не притискат палеца, разпределят правилно тежестта на тялото и не са на много висок ток. Когато купувате обувки е важно да изберете такива, които оставят достатъчно място за движение на пръстите, а не ги стягат като в менгеме (моделите с остри носове се считат за едни от най-предразполагащите към появата на халукс валгус точно заради притискането и събирането на пръстите).

Халукс валгус лечение
Лечение на Халукс валгус

Ортопедичните стелки също облекчават болката, тъй като добре разпределят тежестта на тялото върху свода. Най-удобни при такъв проблем са обувките с гъвкава подметка и мека горна част. Такива са повечето спортни. Ако все пак се налага да носите токчета, нека не бъдат по-високи от 4-5 см. Джапанките не са подходящи при наличие на халукс валгус, тъй като са твърде плоски и не осигуряват стабилност на стъпалото.

Възпалението в областта на ставата би могло да се облекчи и с помощта на лед, увит в кърпа. Но това е временна мярка. Употреба на медикаменти от групата на нестероидните противовъзпалителни средства също помага, но само след задължителна консултация със специалист, който да назначи най-подходящите за конкретния случай, пише сп. „Здравен журнал“. Същото важи и за кортизоновите препарати, които се използват само след лекарска препоръка.

Ако нищо не помогне и болката е твърде голяма, ако деформацията пречи на нормалното ежедневие, би могло да се прибегне до хирургическа интервенция. В този случай се прави корекция, като се премахва подутата и изпъкнала тъкан, изправя се палеца чрез остеотомия (отстраняване на част/и от костта) или се съединяват костите на засегнатата става.

Прохождането след това е доста бързо. Но за да не се стигне до рецидив, е нужно пациентът да продължи да носи подходящи обувки и след операцията.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *