Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как правилно да приемаме витамин К?

Витамин К не е получил своето име по азбучен ред. Открит е през 1929 г. от датския учен Хенрик Дам във връзка с изследвания, посветени на проблема със съсирването на кръвта. Полученото тогава вещество било наречено Koagulationsvitamin – витамин за коагулация. Именно така се появила буквата К в наименованието на този витамин. Днес вече в изяснено, че не става дума за един витамин, а цяла група мастноразтворими съединения, чиято роля в човешкия организъм не се свежда само до проблемите с кръвта.

Всички знаем, че витамините са полезни, че се съдържат в плодовете и зеленчуците, че през зимата не е лошо да приемаме витамини допълнително. Но въпреки всичко, много хора страдат от недостига им, при това през цялата година.

витамин К
Какви са ползите от витамин К?

За този дефицит от витамини и минерали в организма сигнализира цял набор от симптоми: сънливост, умора, раздразнителност, понижено внимание. Освен това се наблюдава понижаване на имунитета, чести простуди, проблеми с кожата, ноктите и косата. Но е много важно да се обърне специално внимание, ако се появи проблем с кръвосъсирването – чести кръвотечения от носа, при жените – болезнена и необичайно обилна менструация.

Ако при анализа на кръвта се окаже, че има понижение на нивото на протромбин (белтък, неактивен предшественик на тромбин), значи е време да биете тревога. Това са признаци на много рядко, но доста опасно явление – недостиг на витамин К.

Колко са ползите за организма?

Много. Витамин К отговаря за синтеза на белтъчини в организма – по-конкретно протромбин, който е необходим за съсирването на кръвта, и остеокалцин – белтък, който задържа калция в състава на костната тъкан. Това е много важно, защото ако количеството остеокалцин е недостатъчно, то костите стават крехки и се повишава рискът от счупвания. Витамин К осигурява здравината на костите, обмяната на веществата в съединителните тъкани и нормалната работа на бъбреците. Той участва в процесите на усвояване на калция и неговото взаимодействие с витамин D.

Съвременните изследователи са открили и в дробовете и сърцето белтъчни съединения, които се синтезират само с помощта на витамин К. Достатъчното наличие на витамин К възпрепятства отлагането на калций по стените на кръвоносните съдове и така пречи на втвърдяването им (което нарушава работата на сърдечносъдовата система). За мозъка и нервната система в важен синтезът на цяла група сфинголипиди, необходими за формирането на обвивката на нервните влакна. И този синтез не може да мине без участието на витамин К.

Известни са няколко мастноразтворими съединения, сходни по строеж и въздействие върху човешкия организъм – от витамин К1 до витамин К7. Най-изучавани са две основни форми на витамин К, които се срещат най-често: витамин К1 (филохинон) – веществото, което се съдържа в зелените части на растенията и попада в нашия организъм чрез храната; витамин К2 (менахинон) – вещество, което се съдържа в продукти с животински произход, като попада в тялото ни чрез храната. И не само: човешкият организъм синтезира този витамин с помощта на сапрофитните бактерии в тънките черва. Въпреки това количеството вит. К може да се окаже недостатъчно.

Какви са нужните количества?

При здрав човек за получаването на необходимото количество витамин К е достатъчно всеки ден да консумира зеленчуци (най-вече зеленолистни) и мазнини от растителен или животински произход. Зеленчуците е добре да се хапват свежи, защото витамин К не се съхранява при топлинна обработка или замразяване. При това не са нужни чак толкова зеленолистни зеленчуци или подправки – например две супени лъжици нарязан магданоз стигат, за да се приемат 100% от необходимата дневна доза витамин К.

Съдържанието на витамин К1 в зелените листа на растенията е пропорционално на количеството хлорофил в тях. Най-много витамин К1 има в зеленчуци като спанака, всички видове зеле (обикновено, цветно, броколи). Малко по-малко е в плодовете – в гроздето, кивито и авокадото.

За да получи организмът ни този витамин, трябва да ядем и продукти от животински произход – млечни продукти, месо, бобови култури, яйца, пише „Журнал“. Най-богато е съдържанието на вит. К в яйцата и свинския черен дроб. За повишаване на синтеза на витамин К можете да помогнете на чревните бактерии, като похапване кисело мляко – например между храненията.

ВАЖНО: за усвояването на витамин К (от всеки тип – синтезиран в собствения ни организъм или получен с храната) в стомашно-чревния ви тракт трябва да присъства мазнина. Ако сте на строга диета и се откажете от всякакви мазнини (растителни или животински), то знайте, че не усвоявате витамин К, дори и да хапвате много зелени храни. Ако свеждате консумацията на мазнини до тези, които присъстват в готовите месни продукти или пък в сварени от вас храни, то в организма ви постъпва витамин К в незначителни количества.

Дори без топлинна обработка, слънчогледовото олио съдържа незначително количество витамин К, затова пък зехтинът е рекордьор в това отношение.

Как се стига до дефицит?

Фактът е, че наистина е възможно. Колкото и да е странно, една от причините за недостатъчното количество витамин К в организма е развитието на химията. При използването на някои лекарства, особено антибиотици или сулфаниламидни препарати, в червата загиват бактериите, които отговарят за производството на витамин К.

витамин
Витамин К е мастноразтворим

Лекуването на сърдечносъдови заболявания с помощта на различни антикоагуланти (за разреждане на кръвта) води до разрушаването на витамин К в организма. До дефицит на този витамин могат да доведат химиотерапията и използването на антиконвулсанти.

Още една причина за дефицита на витамин К могат да бъдат и проблемите с образуването на жлъчен сок.

Работата е там, че витамин К е мастноразтворим и за усвояването му е необходимо участието на жлъчния сок. Затова жлъчнокаменната болест, различните хепатити, цирозата на черния дроб и жлъчната дискинезия също се явяват причина за недостига на витамин К. Усвояването на витамин К е невъзможно и при някои чревни заболявания – например хроничен ентерит и ентероколит.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *