ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Грип или настинка – как да разберем от какво страдаме?

При настинка заболелите са заразни през първите 4 дни

Настинките се причиняват от повече от 200 вида вируси. Най-разпространените са риновирусите и коронавирусите.

През различните сезони от годината различни групи вируси са по-заразни, но видът на причинителя на настинката не е от значение за лечението. Заболелите са заразни през първите четири дни от появата на симптомите.

настинка
Кашлицата, която придружава настинката, обикновено е пресеклива и суха

Настинките се предават от човек на човек по няколко начина. Когато заразен човек кашля, подсмърча или говори, се изхвърлят малки капчици, съдържащи вируса. Ако те бъдат вдишани от други хора, вирусът може да се прехвърли в техния нос по въздушни пътища – въздушно-капков път.

Настинките също може да бъдат предавани чрез директен контакт. Например ако човек с настинка докосне течащия си нос или насълзените си очи, а след това се ръкува с друг, вирусите се предават на здравия събеседник. Ако пък той докосне устата, носа или очите си, вирусът се установява там, за да се размножи и да причини настинка.

Накрая вирусите могат да се разпространят и чрез неживи обекти (дръжка на врата, телефон, играчки), които са заразени с вируса. Друг вектор (механизъм) на предаване е пътуването със самолет поради затворената циркулация на въздуха.

Веднъж приет, вирусът на настинката се прикрепва към стените на носните проходи и синусите, което предизвиква отделянето на вещество от инфектираните клетки, наречено хистамин. Хистаминът увеличава потока на кръвта към инфектираните клетки, причинявайки оток и увеличено произвеждане на секрети. В рамките на един до три дни заразеният започва да проявява признаци на настинка.

В началото се отбелязва дразнене в гърлото, течащ нос и подсмърчане, а секретът от носа е прозрачен и рядък. По-късно той може да се промени на плътен жълт или зеленикав. Повечето възрастни не вдигат висока температура, но малките деца често вдигат до 38.9°С.

Други симптоми са: кашлица, подсмърчане, запушване на носа, главоболие, мускулни болки, усещане за студ. Пациентът се оплаква и от възпалено гърло, пресилване, сълзене на очите, умора, заглъхване на ушите, блокиране на евстахиевите тръби (опасно при летене) и загуба на апетит. Кашлицата, която придружава настинката, обикновено е пресеклива и суха.

Повечето хора започват да се чувстват по-добре четири до пет дни след проявата на първите симптоми. Всички симптоми изчезват в рамките на 10 дни, освен сухата кашлица, която може да продължи до три седмици. Настинките правят хората по-податливи на вторични бактериални инфекции, като стрептококова инфекция в гърлото, инфекции на средното ухо и синусови инфекции.

Болният трябва да се консултира с лекар, ако не започне да се подобрява след седмица. Преглед е необходим и ако човек изпитва болки в гръдния кош, има висока температура за повече от няколко дни, трудности при дишане. Някои се оплакват и от сини устни или нокти, кашлица, която е съпроводена със зеленикавожълти или сивкави храчки, кожен обрив, подути жлези или бели точици по сливиците или гърлото. Това може да са признаци на вторична бактериална инфекция, която трябва да се лекува с антибиотик.

Хора, които имат белодробен емфизем, ХОББ, диабет или отслабена имунна система — от болести като СПИН, левкемия (левкоза) или като резултат от лекарства (кортикостероиди, лекарства за химиотерапия), – трябва да се консултират с лекаря си, ако заболеят от настинка. Такива здравословни проблеми предразполагат към развиване и усложнение на вторична инфекция.

Настинките се диагностицират чрез наблюдение на симптомите на пациента и анамнеза. Няма лабораторни тестове за установяване на вируса на настинката. Все пак лекарят може да направи тест за култури в гърлото или носа или кръвни тестове, за да изключи вторична инфекция.

Грипът понякога се обърква с настинката, но той причинява много по-сериозни симптоми и обикновено е съпроводен с висока температура. Алергиите към мухъл и цветен прашец също могат да доведат до течащ нос и сълзене на очите, но алергиите са по-упорити от обикновената настинка. Алергологът или лекарят може да направи тестове, за да определи от какво са причинени симптомите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *