Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Майкъл Колган: Витамин А защитава от рак!

За ползите от витамин А и другите антиоксиданти

Антиоксидантите са голяма група съединения, които разрушават свободните радикали в тялото. Тук ще изброим едни от най-често използваните антиоксиданти:

Витамин А

Според д-р Майкъл Колган в неговата книга „Новото хранене“, проучване на Аризонския университет е установило, че витамин А има защитно въздействие срещу много видове рак.

Витамин А представлява разтворим в мазнини антиоксидант, който се открива в животинските продукти, но може да бъде произведен от неговия прекурсор, бета-каротин.

витамин А
Д-р Майкъл Колган

Храни, богати на витамин А, са черният дроб, яйцата и обогатените млечни продукти. Витамин А подпомага развитието на костите и зъбите и подсилва зрението. Кaто антиоксидант той предпазва клетъчните мембрани и мастната тъкан, помага за неутрализиране на пораженията, нанесени от замърсителите на въздуха, и подсилва имунната система. Недостигът на този витамин може да доведе до суха кожа, накъсване на косата, проблеми със зрението и повишена възприемчивост към инфекции на дихателните пътища.

Витамин С

Може би най-широко използваната от всички витаминна добавка – витамин С, е мощен антиоксидант, който има неизброими функции и помага за подсилване на имунната система. Той става известен през седемдесетте години на миналия век. Тогава носителят на Нобелова награда, ученият Линус Полинг препоръчва ежедневното приемане на мегадози (8-10 грама) витамин С за предотвратяване и облекчаване на симптомите на обикновената настинка.

витамин С
Витамин С е мощен антиоксидант

Много клинични проучвания показват, че витамин С превъзхожда продаваните в пазарната мрежа лекарства, що се отнася до намаляването на симптомите, продължителността и тежестта на настинките. Като антиоксидант витамин С може да помогне в борбата със сърдечно-съдовите заболявания, като предпазва стените на артериите от пораженията в резултат на оксидацията.

Едно от проучванията показва, че витамините С и Е помагат за намаляване на артериосклерозата (втвърдяване на артериите) след сърдечни трансплантации. Според друго проучване терапията е витамини не оказва въздействие върху предотвратяването на сърдечни заболявания. Съществуват известни доказателства, че витамин С може да подпомогне предотвратяването на рак.

Изследванията показват, че той оказва благотворно въздействие и при предпазване на тялото от въздействието на тютюнопушенето и замърсителите на въздуха и по принцип подсилва имунната система.

Витамин Е

Сам по себе си витамин Е представлява мощен антиоксидант. Неговата ефективност обаче се увеличава многократно, когато се приема е други антиоксиданти, особено е витамин С, селен и бета-каротин. Някои научни доказателства сочат, че витамин Е подобрява здравословното състояние на сърдечно-съдовата система.

Проучвания в миналото доказват, че повишеното приемане на витамин Е е свързано с намаляване на случаите на сърдечни заболявания както при мъжете, така и при жените. Комбинацията от витамин С и Е може да забави развитието на сърдечно-съдовите заболявания след сърдечна трансплантация.

витамин Е
Ефективността на витамин Е се увеличава, когато се приема с други антиоксиданти

През 2002 г. учените заявяват, че комбинацията от витамини може да бъде полезна и при трансплантациите на други органи. В допълнение към това през същата година от Харвардския медицински факултет съобщават, че витамин Е може да подпомогне удължаването на човешкия живот. Те се основават на ролята му за подсилване на имунната система.

Каротиноиди

Този клас антиоксиданти, включващ бета-каротин, лутеин и ликопен, се открива в множество плодове и зеленчуци, като например моркови, тиква, къдраво зеле, спанак, домати и розов грейпфрут.

Доказателственият материал от изследванията сочи, че каротиноидите намаляват риска от сърдечни заболявания и някои видове рак, както и че подсилват имунната система.

Счита се, че ликопенът, който е концентриран в простатната жлеза, предпазва простатата от рак. За лутеина се смята, че предотвратява макулната дегенерация (увреждане на централната част на ретината, една от основните причини за слепота) или спира нейното развитие. Бета-каротинът подобрява защитната система на белите дробове на пушачите или на хората, изложени на въздействието на други замърсители на въздуха. Използван е също и като стимулатор на имунната система на заболели от СПИН.

лутеин
Лутеинът предотвратява макулна дегенерация

В един доклад от 2002 г. са изнесени данни, че повече от 90% от участвалите в изследването офталмолози и оптици смятат, че лутеинът предотвратява ред очни заболявания.

Биофлавоноиди

Биофлавоноидите представляват група от около 5000 съединения, които действат като антиоксиданти. Те се срещат в плодовете, зеленчуците, зеления чай, соевите продукти, билките и подправките. Комбинация от биофлавоноиди има по-голям ефект, когато се приема с витамин С.

Доказано е, че те имат благотворно въздействие при лекуването на различни болестни състояния. Става дума за алергии, артрити, диабет, хипертензия и вирусни инфекции.

Една от групите биофлавоноиди, за която е установено, че представлява мощен антиоксидант, е тази на олигомерните проантоцианиди (ОРС), известни още и като пикногенол. Изключително големи концентрации на ОРС могат да се открият в екстракт от кората на морския бор, в екстракт от гроздови семки, както и в люспите на гроздето и фъстъка. Поради много по-ниската му цена най-често използваният ОРС е екстрактът от гроздови семки. Счита се, че процианидините, група съединения, които се съдържат в екстракта, повишават ефективността на другите антиоксиданти. Особено на витамин С и витамин Е, като помагат за регенерацията на тъканите след неутрализирането на свободните радикали в кръвта…

Други антиоксиданти

Други широко използвани антиоксиданти са селенът, цинкът, коензим Q10 и определени аминокиселини.

Селенът, особено в комбинация с витамин Е, може да помогне за предпазване от рак на белите дробове, на дебелото черво, на простатата и на ректума. Ползата от употребата на коензим Q10 като антиоксидант се изразява в забавяне на процеса на стареене и подсилване на имунната система. Освен това предотвратява неблагоприятните последици от оксидацията на мозъка.

Някои хора препоръчват употребата му за лечение на различни сърдечно-съдови заболявания. Аминокиселините със силно изразено действие на антиоксиданти включват алфа липоева киселина, цистеин, глутатион и N-ацетил цистеин (NAC).

Препарати

Предлаганите в търговската мрежа антиоксиданти са под формата на единични таблетки или като част от мултивитамин. Обичайните дозировки на антиоксидантите за индивидуален прием варират в широки граници.

Някои доктори препоръчват по 60 mg витамин С на ден. Но тези, които практикуват природна медицина, обикновено препоръчват 500 mg на ден или повече.

Дозировката може да зависи и от това дали се приема за лечение или за предотвратяване на определено болестно състояние.

Като се има предвид това, общоприетите дневни дози за определени антиоксиданти са:

– витамин А – 5000-15 000 IU

– витамин С – 250-1500 mg

– витамин Е – 30-400IU

– селен – 50 400 микрограма

– биофлавоноиди – 100-500 mg

– екстракт от гроздови семки – 150-200 mg

– коензим Q10 – 90-150 mg

– алфа липоева киселина – 20-50 mg или 300-600 mg

– глутатион – 100 mg

– N-ацетил цистеин – 600 mg

– цинк – 40-60 mg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *