ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Задължително четиво за жени: Вижте кога дамската чанта е опасна за здравето! (+ценни съвети)

За какво мислим, когато избираме нова чанта? Обикновено – дали формата ще е подходяща за някой тоалет по стил, дали е от качествен материал, какъв цвят е. Но рядко се замисляме как би се отразила на здравето ни. А това е доста по-важно. Да разберем тогава какво е необходимо да съобразяваме при избора на чанта.

Размерът

Големите чанти продължават да са в топ тенденциите на модните марки. Те са ефектни и привличат внимание. Но според лекарите именно заради тези чанти се е увеличил броят на жените, които страдат от главоболие и дискомфорт в областта на шията. Голямата чанта не е опасна – риск има, когато в нея се трупат много и тежки предмети.

дамската чанта
Дамската чанта може да повлияе негативно върху здравето ви

Съвременните жени са във възторг от факта, че в голямата чанта могат да поберат буквално всичко – от пълен козметичен набор до резервни обувки. И тя натежава. Изчислено е, че много от дамските чанти достигат тегло 4-5 кг, а има и до 10 кг.

Продължителното носене на такива тежести води до здравословни проблеми. Това създава риск за гръбначния стълб – обикновено я носим на едното рамо или я държим в едната ръка, а това променя стойката заради повишената натовареност на раменната става и междупрешленните дискове и има опасност от развиване на сколиоза или остеохондроза. Ако тежестта е разпределена неправилно, към това се добавят и мускулни болки. И не на последно място: дръжките на чантата притискат кръвоносните съдове на рамото, които захранват мозъка, както и нервите на шията, от което се появява и главоболието.

Как да избягваме подобни проблеми?

Като спазваме няколко прости правила.

– При избора на чанта се убедете, че самата тя не е твърде тежка. Можете да направите и тест: хванете чантата с едната ръка, а с другата бръкнете до дъното й. Ако не го достигате, това не е вашата чанта, защото ще се изкушавате да я пълните.

– Насочвайте се към чанти с широки презрамки: при тях тежестта се разпределя по-равномерно и не притискат кожата. Добре е и презрамките да не са твърде дълги, защото така е още по-неудобна за носене.

– Не препълвайте чантата – тя не трябва да тежи над 2 кг. Ако трябва да носите нещо допълнително, по-добре го сложете в отделен плик или торба, която да държите в другата ръка. Разбира се, другият вариант е да носите чантата ту в едната, ту в другата ръка.

– Не е лошо да усвоите техника за самомасаж, а не би ви навредила и малко гимнастика – избирайте упражнения, които укрепват мускулите на гърба и корема. Така ще поддържате еластичността на ставите и мускулите.

Когато носите чанта на сгъвката на лакътя

Лекарите не одобряват този тип чанти, защото в областта на предмишницата има много кръвоносни съдове, близо до кожата. Така чантата, особено ако е по-тежка, спира нормалното кръвообращение. Ако все пак искате такава чанта, то поне нека между дръжката и кожата да има дреха. Носенето на такива чанти при заболявания на сърдечносъдовата система е противопоказно, защото може да доведе до припадък или хипертонична криза.

Тежестта – на гърба

Haй-полезният вариант е раницата: при нея тежестта се разпределя равномерно по целия гръб и ръцете са свободни. Но и тук е важно да спазвате много точни критерии при избора:

– Първо определете за какво ви е нужна – за работа или за разходки. В първия случай е добре раницата да побира таблет или формат А4, ако работата ви изисква боравене с документи. Във втория случай чантата може да е по-малка.

– Обърнете внимание на формата: раницата не трябва да прилича на чувал, защото тогава съдържанието й се мести по гърба ви и центърът на тежестта се променя, а това товари определени части на гръбнака. Търсете раница с твърда основа и по-плътна при гърба. Ако раницата ви е необходима за пътуване, е добре да изберете модел с анатомичен гръб, както и материята й да е въздухопроницаема, защото иначе гърбът ще се поти.

– Задължително е раницата ви да е с широки и меки ремъци с възможност за регулиране – така ще я наместите удобно и няма да се врязва в раменете ви.

Диагонален вариант

Второ място сред безопасните за здравето аксесоари заема чантата, която се носи по диагонал – виси на едното рамо, но пада от другата страна. Предимството на този вариант е, че напрежението се разпределя равномерно между рамото и торса, а ръцете са свободни, пише „Журнал“. Но и тук има „подводни камъни“:

– Материалът не трябва да е много твърд, защото при ходене чантата може да се удря в бедрото.

– Тези чанти не трябва да се претоварват, защото мускулите на шията и рамото се напрягат твърде много.

Затова и презрамките не трябва да са тънки, за да не притискат.

– Залагайте на модели с регулируема дължина на каишката, за да променяте в зависимост от натоварването.

Не е лошо моделът да има и къса дръжка, за да редувате натоварването.

Непрактично малки, но щадящи здравето

Може да са чанти, които се носят закачени на колана. Днес те се свързват предимно с уличните търговци, със спортистите, с туристите. Но всъщност е време да заемат достойно място сред дамските аксесоари. Те са толкова малки, че няма никакъв начин да ги напълним с голяма тежест, пък и са закачени на колана, а това ни дава свобода на ръцете.

Разбира се, този вариант е удобен, ако носите дънки. Другият са клъчовете: те също няма как да натоварят гръбнака. Удобни са за по-официални случаи и могат да се носят различно: или в дланта, или на рамо. По-големите клъчове, които напомнят меки папки, са чудесен вариант за работещите в офис.

Като имате предвид всичко това, заложете на най-добрия за вас вариант – хем да отговаря на естетическите ви изисквания, хем да не вреди на здравето ви.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *