Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Паразитните червеи или чревните глисти могат да се лекуват с тези методи!

В статията ще намерите подробно описание на паразитните червеи.

Видове чревни червеи. Какви са симптомите при заразяване с паразитните червеи. Поставяне на диагноза. Видове лечения. Препоръчителни хранителни добавки. Изход от лечението. Предпазване.

Това са паразитни организми с меко тяло, които могат да заразят хората и животните. Те се делят на няколко различни класа и включват метили (трематоди), кръгли червеи (нематоди) и тении (цестоди).

Паразитните червеи
Паразитните червеи

Описание

Паразитните червеи живеят вътре в приемния организъм (човешки или животински) с цел да си набавят храна. Тежките случаи на заразяване, причинени от тях, могат да бъдат фатални. Терминът „червеи“ обикновено се отнася до чревните глисти, въпреки че паразитите могат да засегнат и други органи и кръвта. Чревните паразитни червеи се разделят на три класа: цестоди (тении), нематоди (кръгли червеи) и трематоди (метили).

Цестоди

Тениите имат тяло, подобно на панделка, съставено от сколекс (главичка), който закрепва глиста за чревната стена, и от дълга верига от прогресивно развиващи се проглотиди (членчета). Проглотидите в опашката на червея съдържат яйца. Тениите могат да имат 3000-4000 проглотиди и да бъдат с дължина няколко метра. Тениите, които засягат хората, включват говежда тения (Taenia saginata), свинска тения (Taenia solium), тения джудже (Hymenolepis папа) и рибна тения (Diphyllobothrium latum). Те живеят в тънките черва и абсорбират храната от чревното съдържимо.

Сложният жизнен цикъл на цестодите се различава при всеки род и включва три различни приемника. Като цяло единият приемник (междинният) поглъща яйцата, които се развиват в ларви. Вторият приемник (окончателният) поглъща ларвите, които се развиват в зрели организми в червата. Хората могат да се заразят с тении при ядене на сурова или неправилно приготвена заразена риба, свинско или говеждо месо. Те могат да служат и като междинен, и като окончателен приемник за определени цестоди. Въпреки че е възможно да развият тежко заболяване, когато служат като междинен приемник, не е изключено да имат малък брой симптоми на болестта, в случай че са приемници на възрастни тении.

Нематоди

Чревните нематоди, или кръглите червеи, приличат на земния червей.

Нематодите имат уста с три устни или зъби (анкилостоми), пълен храносмилателен тракт и отделен пол. Те са с дължина от няколко милиметра до над един метър. Кръглите червеи, които могат да заразят хората, включват власоглав червей (Trichuris trichiura), острица (Enterobius vermicularis), Capillaria philippinensis, космати червеи (Trichostrongylus species), детски глисти (Ascaris lumbricoides), Ancylostoma duodenale (анкилостома), Necator americanus (друг вид анкилостома) и Strongyloides stercoralis. Заразата се появява след контакт (поглъщане или през кожата) със заразена почва. Нематодите са често срещани при децата и лесно се разпространяват сред другите членове на семейството.

Съществуват три етапа (четири ларвени и един зрял) в живота на нематодите. Всеки род има уникален жизнен цикъл, който може да бъде класифициран в три стадия. Човек се заразява чрез поглъщането на яйца или ларва или чрез кожно проникване на ларвата. Веднъж погълнати, в зави симост от рода на нематодите, яйцата могат да се развият в зрели червеи в червата или ларвата да проникне в кръвта, да влезе в дробовете и да пре­мине като зрял червей в червата. За определени родове ларвите проник­ват в кожата, достигат до дробовете през кръвта, поглъщат се и стават зре­ли червеи в червата. Яйцата се из­хвърлят е изпражненията или при ня­кои видове женските снасят яйца по кожата, обграждаща аналния отвор.

Трематоди

Трематодите, или метилите, са плоски, листообразни и варират по дължина от няколко до 75 милиме­тра. Чернодробните метили първоначално са открити в Азия. Черно­дробните метили, които могат да за­разят хората, са Fasciolopsis buskii, Heterophyes heterophyes, Metagoni- mus yokogawai, Echinostoma species и Nanophyetus salmincola.

Жизненият цикъл на всички метили включва водни охлюви като междинен приемник. Метилите се прихващат чрез поглъщането на яйца или енцистирани (обвити) ларви от заразена вода, сурови водни растения (водни кестени, водни бамбукови пъпки и др.), сурова или неправилно приготвена риба или охлюви. Яйцата или ларвата се развиват в зрял червей (метил) в червата.

Симптоми
Симптоми

Какви са симптомите при заразяване с паразитните червеи

Заразата е причинена от поглъщане или от кожен контакт с хелминтни яйца или ларви, както бе описано по-горе.

Симптомите на хелминтната инвазия (хелминтозата) варират в зависимост от рода и броя на червеите, които са включени. Заразата със зрели червеи (трематоди) често не причинява симптоми, но някои пациенти може да получат диария, коремни болки, анемия и дефицит на витамин В12. Инфекцията с кръгли червеи също е възможно да не причинява симптоми, но някои пациенти може да получат коремни болки, диария, забавяне в растежа, анемия и кървави, слузести изпражнения. Някои видове нематоди причиняват раздразване и сърбежи по кожата, заобикаляща аналния отвор. Сърбежът може да е по-тежък през нощта и да пречи на съня. По-леките инфекции с метили могат да протекат безсимптомно, но по-тежките инфекции понякога причиняват диария, коремни болки и обилни изпражнения, съдържащи несмляна храна. Страничен ефект от нашествието на някои червеи, което понастоящем се изучава за потенциални приложения в ле­куването на атопията (вид наследствена алергична реакция), е освобождаването на определени химикали в тялото, наречени цитокини.

Поставяне на диагноза

Пациентът трябва да съобщи за пътувания и поглъщане на високорискова храна. Червеите се диагностицират чрез микроскопско изследване на изпражненията, за да се идентифицират яйцата и възрастните червеи. Могат да се вземат три проби: две от нормална чревна перисталтика и една след употребата на лаксативи. Червеите се идентифицират чрез метода „Шотландска лента“, при който парче лента се поставя до кожата, заобикаляща аналния отвор. Яйцата на червеите и понякога възрастни червеи се залепват за лентата и се изследват под микроскоп.

Видове лечения

Въпреки че алтернативните лекарства могат да помогнат за лечението на паразитните червеи, пациентът трябва да се консултира с лекар, за да получи точна диагноза и подходящо антихелминтно лечение. Диетичните ограничения подпомагат лечението на инфекцията от червеите. Консервираните храни и храните, които съдържат захар, бяло брашно и млечни продукти, трябва да се избягват. Диетата трябва да включва 25% мазнини 25% протеини и 50% комплексни въглехидрати. Трябва да се приемат поне две супени лъжици масло от суров сусам, шафраника, рапица или ленено олио дневно.

Билки против паразитните червеи
Билки против паразитните червеи

Билките, които може да унищожат тениите, включват:

Алое (Aloe vera)

Кора от ясен (Fraxinus americana)

Чай от кора на дафиново дърво (Myrica cerifera)

Кора от черен орех (Juglans nigra)

Извлек от Brassica oleracea

Американски орех (Juglans cinerea) – корен, кора

Екстракт от цитрин (Garcinia саmbogia)

Карамфил (Eugenia caryophyllus)

Прах от червена боровинка или екстракт на таблетки

Златиста папрат (Ceterach ojficinarum)

Резене (Foeniculum officinale)

Чесън (Allium sativum)

Вид лобода или огниче (Chenopodium ambrosioides)

Джинджифил (Zingiber officinale)

Хидрастис (Hydrastis canadensis)

Лимон (Citrus limon)

Мъжка папрат (Dryopteris filix mas)

Обелки от портокал (Citrus sinensis)

Лук (Allium сера)

Палмароза (Cymbopogon martinii)

Спигелия (Spigelia anthelmia)

Семена от тиква (Cucurbita pepo)

Запарка от кората на нара (Punica granatum)

Градински чай (Salvia officinalis)

Вратига (Tanacetum vulgare)

Чай от ранилист (Stachys officinalis)

Тинктура от обикновен пелин (Artemisia absinthium)

Китайски билкови лекарства

Кръглите червеи се лекуват с билките Chuan Lian Gen Pi (Cortex Meliae radicis – кори от мелиа) и Bing Lang (Semen Arecae – семена от арекова палма или бетел) и с патентованите лекарства Wu Mei Wan (Миmе Pill) и Qu Hui Wan (прогонващото кръгли червеи хапче). Нематодите се лекуват с билките Ки Lian Gen Pi (Cortex Meliae radicis) и Shi Jim Zi (Fructus Quisqualis). Метилите се лекуват c билките Bing Lang (Semen Arecae) и смес от Bing Lang (Semen Arecae), Da Huang (Radix et rhizoma Rhei — ревен) и Qian Niu Zi (Semen Pharbitidis). Анкилостомата се лекува с билките Lei Wan (Sclero- tium Omphaliae) и комбинация от Gnan Zhong (Rhizoma Dryopteris crassirhizomae — вид папрат), Ku Lian Gen Pi (Cortex Meliae radicis), Tu Jing Jie (Herba Chenopodii ambrosioidis – огниче) и Zi Su Ye (Folium Perillae — перила).

Други алтернативни средства

Други средства срещу глисти включват:

  • Акупунктура – може да бъде използвана като допълнение към друго лечение, за да облекчи бол­ката и да се регулират функциите на далака и стомаха.
  • Аюрведа – срещу нематоди се препоръчва приемане на четвърт чаена лъжичка два пъти дневно с течност от билковата смес vidanga (5 части), shardunika (2 части) и trikatu (една осмина част). Пациентът може да приема също така половин чаена лъжичка трифала в топла вода всяка вечер.
  • Хомеопатия – най-разпространеният лек срещу нематоди е Cina. Нематоди, свързани с други усложнения, се лекуват с гръцка коприва (Urtica urens), мексиканска трева (Sabadilla – канадска чемерика) за треска, подъбиче (Teucrium) за полипи, спигелия (Spigelia) за сърцебиене или лицева болка и ратания (Ratanhia) за ректални фисури (цепнатини на правото черво).

Препоръчителни хранителни добавки

За повече подробности последвайте линка, който е поставен върху името на продукта:

Тиквени семки
Тиквени семки

МАСЛО ОТ ТИКВЕНИ СЕМКИ, код: 30446

Медицинската тиква Cucurbita Pepo convar L. Varcitrullina styriaca изисква специфични условия за развитие и се отглежда само в няколко защитени района на света. Един от тях е в Северна Америка; там туземните индиански племена са използвали семената от тиква при бъбречни проблеми и за изчистване на организма от вътрешни паразити.

ЧИСТ ЕКСТРА СОК ОТ АЛОЕ ВЕРА 1000мл код30247

Сок Алое Вера Екстра съдържа 100% неразреден и чист сок, който е получен от подбрани студено обработени и студено стабилизирани листа Aloe Vera Barbadensis VAR Miller (99,55%), за максимална защита и запазване на оригиналните съставки на продукта.

ДЖИНДЖИФИЛ таблетки код 30492

Корените от джинджифил дължат силният си аромат и парлив вкус на съдържащите се в тях полизахариди, смоли, флавоноиди, етерични масла и други. Активните съставки в джинджифила задействат стомашните жлези, действат тонизиращо и противомикробно.

Чесън
Чесън

Чесън – капсули, код: 30408

Опитът сочи, че голяма част от лечебните свойства на чесъна се губят при термична обработка. Ето защо биоактивната съставка на капсулите се приготвя чрез изсушаване при ниски температури, което съхранява здравословното действие на природната субстанция в пълнота. Някои хора не понасят чесън или миризмата му, поради което се препоръчва за тях да използват капсули, които не миришат и не дразнят стомаха.

ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА, код: 30453

Въздействието на червената боровинка се дължи на проантоцианите – вещества, които пречат на болестотворните микроорганизми или паразити да се задържат по стените на органите, в които пребивават. Това на пръв поглед елементарно действие на практика ликвидира инфекциите, тъй като патогенните микроби и бактерии са лишени от условия за развитие.

ПРОБИОТИК КОМПЛЕКС За баланс на чревната микрофлора!

Полезните млечно-кисели бактерии понижават рН, започват да произвеждат L (+) млечна киселина, унищожават патогенните микроорганизми ( E.coli, Salmonella, Stafilocochi, Clostridi), заемат тяхното място и моментално подобряват състоянието на стомашно-чревния тракт. Имунната защита на организма, както и работата на стомашно-чревния тракт се подобряват значително при повишаването на здравословната микрофлора.

За да изхвърлите паразитите по-лесно трябва да вземате хранителна добавка за подобряване на метаболизма си. БОДИЛАКС е хранителна добавка срещу запек. Съдържа: кори oт зърнастец, корени от ревен, листа от касия, плодове от резене, ленено семе, казанлъшка роза, плодове от анасон.

За още информация за глисти прочетете и тези статии:

Глисти

Народно лечение от глисти (рецепти)

Изчистете всички паразити от тялото си с това уникално природно лекарство!

Медикаменти за лечение на паразитни червеи
Медикаменти за лечение на паразитни червеи

Лечение с медикаменти

Глистната инфекция се лекува с лекарства, много от които дават ефект след една доза. Хелминтните инфекции се лекуват с албендазол (Albenza), левамизол (Ergamisol или Decaris), мебендазол (Vermох), празиквантел (Biltricide), пирантел (Antiminth, Ascarel, Pin-X) или тиабендазол (Mintezol).

При лечението на тенията е важно да се отстранят напълно зоните около главата и врата на тенията, тъй като целият червей може да се възстанови от тези части. Лечението може да продължи повече от три месеца, но трябва да се спазва правилната диета и хигиена на болния. Храната не трябва да съдържа захар, а всички продукти особено месото трябва да бъдат много добре обработени – варени или печени. Особено е важно болният да прекрати контакт с всякакви животни – домашни любимци или селскостопански. Токсоплазмите също са едноклетъчни паразити. Те живеят в организма на различни животни и птици, диви и домашни. Но човек може да се зарази само с токсоплазмите на котката. Цистите от техните изпражнения попадат в почвата и оттам на растенията, пренасят се по въздуха и водата върху различни предмети, и може да оцелеят на тях до 1 година и повече. Ако котката живее в къщата, нейният стопанин и членовете на семейството му могат да се заразят при почистване на котешката тоалетна, ако не ползват ръкавици.

Какви са резултатите от лечението

Лекарствата са много ефективни за отстраняването на хелминтни инфекции, обаче винаги са възможни повторни инвазии. Някои видове червеи, изглежда, причиняват промени в човешката имунна система, които правят повторната инфекция по-лесна. След лечението пациентите трябва да бъдат повторно тествани, за да е сигурно, че инвазията е елиминирана. Усложненията от тежките нелекувани инфекции включват анемия, забавяне на растежа, недохранване, блокиране на червата, ректален пролапс (спадане на правото черво) и смърт.

Измивайте добре всичко, което ще консумирате
Измивайте добре всичко, което ще консумирате

Как да се предпазите

Повечето глистни инвазии могат да се предотвратят чрез правилно миене на ръцете след използване на тоалетна, миене на кожата след контакт с почва, носенето на обувки навън и ядене на добре сготвени риба, месо (включително месо от дивеч) и пресни зеленчуци. През 2003 г. в Северна Америка са регистрирани определени случаи на инфекция от червеи, причинени от ядене на сурова сьомга и омари, в добавка е имало и разпространение на трихинелоза в Саскатчеуан през 2000 г., при която е установено наличието на инфектирано мечешко месо.

Проникването на ларви в кожата може да бъде намалено чрез приемане на храни, богати на витамин А, включително тиква, моркови, сладки картофи и зелени зеленчуци. Хора, които живеят във ферми или имат кучета или котки като домашни любимци, трябва да ги преглеждат редовно при ветеринар и да ги обезпаразитяват, ако е необходимо.

Центровете за контрол на болестите и превенция препоръчват хората, пътуващи в чужбина, да си мият ръцете със сапун и вода, преди да пипат храната, и да мият добре или да белят всички сурови зеленчуци и плодове преди ядене; да пият само бутилирана или преварена вода или газирани напитки от кутии и бутилки. От края на 2003 г. изследователите в развиващите се страни работят върху създаване на ваксина за прасета, за да помогнат да се избегне предаването на червеи от тях върху хората.

Термини, които са използвани в статията

Атопия – наследствен вид алергична свръхчувствителност, свързана с IgE антитела. Изследвания за ефекта от нашествието на червеите върху човешката имунна система осигуряват нови сведения за превенция от атопията.

Цестоди – тении, които са дълги, плоски, сегментирани паразитни чревни червеи.

Окончателен приемник – приемният организъм за финалния (зрял) етап в жизнения цикъл на паразита.

Хелминт – общ термин за паразитен червей.

Междинен приемник – приемният организъм за междинния (ларвен) стадий в жизнения цикъл на паразита.

Нематоди – кръгли червеи, които са паразитни чревни червеи, приличащи на земните.

Паразит – организъм, който живее върху или в приемен организъм с цел да си набавя храна.

Трематоди – метили, които са плоски, листообразни паразитни червеи

Трихинелозис – паразитна болест, причинена от меки кръгли червеи от вида Trichinella spiralis, обикновено придобити чрез яденето на заразено месо.

Източници: healthline.com; webmd.com; f-med.ru; sekretizdorovya.ru

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *