ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Изкуството като превенция срещу депресия, деменция и Алцхаймер

Депресия – същност и причини за нейната поява. Последните открития на световната медицина. Продължителната депресия отключва деменция и Алцхаймер. Изкуството като превенция срещу депресия, деменция и Алцхаймер

В „Духът на здравето“ д-р Неделя Щонова покани проф. Лъчезар Трайков и  Нешка Робева, за да коментират проблемите депресия, деменция и Алцхаймер.

депресията
Д-р Щонова разглежда пагубното влияние на депресията

Датата 21 септември е обявена като  Световен ден за борба с Алцхаймер.

Проф. Лъчезар Трайков е ръководител на Катедра по неврология при Медицински университет  – София. Проф. Трайков коментира, че преди няколко години медиците въобще не са можели да си представят, че е възможна профилактика на мозъка по повод заболявания като деменция и Алцхаймер.

Днес медицината е напреднала толкова много, че това е напълно нормално. Профилактиката и лечението не се извършват само с медикаменти и психологическа помощ.

депресията
Д-р Щонова Те се извършват и с помощта на естествена терапия под формата на изкуство.

Пеенето и танците влияят изключително позитивно върху емоционалното, психическо и мозъчно състояние на страдащите от деменция и от Алцхаймер.

Различните форми на изкуство вече са заложени в световните практики като превенция от депресия, деменция и Алцхаймер. Нешка Робева е на мнение, че няма човек на Земята, който да не е изпадал в депресивни състояния. Тя даде пример с нейната майка, която доживяла до 90 години.

Майката на Нешка Робева през цялото време пеела. Когато чистела в дома, когато перяла дрехите, докато готвела. През последните години от своя живот се събирала с друг възрастен човек, само за да попеят заедно.

депресията

Учителят Петър Дънов е казвал, че всичко е свързано с музиката и с ритъма.

Дори, когато разговаряме, отново излъчваме ритъм. В момента хората преследват бързите резултати. Когато трябва да се полагат усилия, хората бързо се отказват. Именно това отказване не позволява да се изгради здрав и силен характер. А един здрав и силен характер е в пъти по-малко податлив на отчаяние и депресия, отколкото един нетрениран характер.

Терминът депресия означава нещо, което притиска и потиска човек.

Много често се оказва, че депресията всъщност е замаскирала една деменция. Лекарите определят появата на една депресия като депресивен епизод.

депресията

Особено при пациентите след 60-годишна възраст появата на депресия трябва да се гледа изключително внимателно.

Това се отнася както за близките, така също и от общопрактикуващите лекари. Изключително важно е да се търси лекарска помощ, когато човек започне да изпада в депресия. За съжаление у нас все още в малките населени места това е тема табу. Когато човек изпада в депресия, започват да коментират, че е разглезен или че навлиза в критическата възраст. В България страдащите от деменция са 100 000 пациенти.

Тренирането на мозъка през целия живот е изключително важно.

депресията
В студиото на „Духът на здравето“

Това е т.нар. невропластичност – бързо превключване от една материя в друга.

Едно лесно упражнение е да започнете да изброявате градове. След това животни, после цветове. Това става за максимално кратко време. Така вие изпробвате колко бързо мисли вашият мозък. В момента лекарства, които лекуват болести като Алцхамейр, Паркинсон и други подобни няма.

Последните новости в медицината са свързани с най-ранна диагноза на Паркинсон и деменция. 

Изследванията показват, че болестта започва да се развива 10 години преди да се проявят първите класически симптоми. Пациенти, които са починали на 80-годишна възраст от някакво заболяване, е направена аутопсия. Патологът открива, че те носят белтъка на Паркинсон.

Деменция означава, че пациентите не могат сами да се справят със своето ежедневие.

Важно е пациентите да се хранят рационално. Да използват зехтин и много риба в своето хранене, защото тези храни са особено полезни за правилното функциониране на мозъка. Освен това трябва да се ядат пресни плодове и зеленчуци.

Ще ви бъде полезно и интересно да чуете разговора в студиото на „Духът на здравето“    ТУК  >>>.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *