ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Кундурджиев изтъкна факторите, които увреждат бъбреците

Бъбреци – фактори, които причиняват увреждане. Първично и вторично увреждане на бъбреците. Увреждане на бъбреците следствие прекомерна употреба на готварска сол и фруктоза. Затлъстяването – малко познат враг на бъбреците

Д-р Атанас Кундурджиев е нефролог и гостува в поредицата HealthBG, за да коментира факторите, които увреждат бъбреците.

бъбреците
Затлъстяването е малко познат враг на бъбреците

Първично увреждане на бъбреците

Камъни в бъбреците

Образуването на камъни в бъбреците е физиологичен процес. Трудно може да бъде спрян с медикаменти и други средства.

Затлъстяването  оказва негативно влияние върху бъбреците

1 – Мастната тъкан активира т.нар. цитокини.

Те имунно увреждат бъбреците.

2 – Затлъстяването довежда до високо кръвно, което също уврежда бъбреците.

Употреба на фруктоза

Постоянната употреба на фруктоза под формата на сокове и сиропи е нараснала с висок процент през последните няколко години.

Прекомерна употреба на готварска сол

Причинява артериална хипетрония. Съвкупността от висока консумация на сол, фруктоза и затлъстяване причиняват диабет. Консумацията на голямо количество сол не е свързана само със солта, която използвате да посолите своите ястия и салати. Тук става дума и за високото количество сол, което производителите влагат в колбасите, сиренето, кашкавала, дори в хляба.

Производителите залагат на вкуса на своите клиенти. Солените и сладките храни са вкусни. Затова потребителите ги консумират, без да се съобразяват, че са вредни и опасни за здравето.

В Япония и във Финландия правителствата са предприели сериозни мерки за контрол върху количеството сол и захар в храните, които се предлагат в търговската мрежа. В тези страни се провежда политика насочена едновременно към производителя и към потребителя. Производителите трябва да въвеждат безвредни суровини в хранително-вкусовата промишленост. Потребителите трябва да се научат да търсят и да изискват здравословно хранене.

Вторично увреждане на бъбреците

Увреждането на бъбреците е следствие увредените съдове. За да се увредят съдовете, върху тях влияние оказват различни фактори.  Фактори, които причиняват или предпазват от кръвосъсирване. Фактори, които стесняват или разширяват кръвоносните съдове.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *