Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

АЛЕНДРОНИК АЦИД / ALENDRONIC ACID

Съдържа алендронова киселина, микрокристална целулоза, царевично нишесте, натриев нишестен гликолат, повидон, магнезиев стеарат

Предназначение

alendronic_acid_alendronate_bisphosphonates_pplАЛЕНДРОНИК АЦИД е лекарствен продукт от групата бифосфонати. Възпира загубата на костно вещество при жени след менопаузата, предотвратява остеопороза и свързаните с нея рискове от счупване на гръбначни прешлени и бедрени кости. Създава условия за по-бързо възстановяване след внезапни фрактури.

За разлика от други медикаменти, чрез които се въздейства срещу проявата на остеопороза, АЛЕНДРОНИК АЦИД е нехормонален препарат и не предизвиква присъщите на тях странични ефекти. Загубата на костно вещество и проявата на остеопороза е една от честите причини за битов травматизъм при възрастни жени; освен споменатите уязвими зони счупвания може да има в китките на ръцете, както и деформации на гръбначния стълб с последици за здравето на вътрешните органи.

Как се приема

АЛЕНДРОНИК АЦИД се приема веднъж седмично – само по една таблетка, като се спазват следните условия:

Таблетката се поглъща сутрин, поне половин час преди първото хранене. Приема се цяла – без да се стрива или сдъвква – с чаша чешмяна вода. Течността трябва да е поне 200 мл; на всяка цена използвайте обикновена вода – не минерална, нито чай, сок, мляко или кафе. При приема на таблетката трябва да сте прави или в седнало положение; не бива да се ляга. Денят за прием трябва да е един и същ всяка седмица.

Дозата не бива да се превишава при никакви обстоятелства. При случайно предозиране трябва да се изпие веднага чаша прясно мляко и да се потърси медицинска помощ.

Възможни нежелани ефекти

АЛЕНДРОНИК АЦИД е киселина; възможно е след приема да усетите парене и/или болка в зоната на гръдния кош. Прекратете приема и потърсете лекар.

Често срещана странична реакция е болката в мускули, кости или стави.

Възможни са парене и болки в хранопровода и стомаха, киселини, гадене и повръщане. В някои случаи приемът е последван от запек или диария, интензивно образуване на газове и подуване на корема.

При някои потребители се наблюдават подувания на крайниците, оточни стави. Възможна последица е и косопадът.

Съобщава се още за главоболие и световъртеж, зрителни смущения, промени във вкуса.

Има информация за обриви, черни изпражнения, болки в мускулите като при вирусна инфекция.

По-рядко се съобщава за алергични реакции. Има оплаквания от язви в устната кухина и храноровода, стомашна язва.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът е противопоказан при алергични реакции към някоя от съставките, при проблеми със стомашно-чревния тракт, при ниски стойности на калция в кръвта.

АЛЕНДРОНИК АЦИД е неприложим при лежащо болни. Продуктът не се използва за деца и подрастващи.

Рискови групи пациенти са тези с бъбречни заболявания, със затруднено преглъщане, със заболявания на венците и лигавицата на устната кухина, раково болни – включително тези на химио- или лъчева терапия, пациенти на кортикостероиди, пушачи.

Медикаментът е неприложим при бременни и кърмачки.

Взаимодействие с други медикаменти

Таблетките АЛЕНДРОНИК АЦИД не трябва да се приемат по едно и също време с калциеви добавки и антиациди, тъй като усвояването им може да бъде затруднено. По тази причина се изисква времеви интервал между поглъщането на двете групи продукти.

Ако се налага постоянен прием на нестероидни противовъзпалителни, стомашно-чревният тракт може да е раздразнен и приемът на АЛЕНДРОНИК АЦИД да е проблемен. Рискът от поява на дискомфорт и болки следва да бъде обсъден с лекуващия и да се избере щадяща схема на лечение.

_

Усреднена цена в аптеките – 8 лв за 4 таблетки от 70 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *