БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

5 супер трика за отлично здраве през есента! (златни съвети)

Никой не може да ви обещае, че ако направите това или онова, никога вече няма да се разболявате. Но ето какво можете да предприемете, за да подсилите организма си и да опитате да се предпазите от сезонните атаки на инфекциозни болести през предстоящите есен и зима. Успех!

Струва ви се, че лепвате всеки нов вирус или бактерия, която се появи през сезона, докато другите около вас не ги хваща нищо? Не им завиждайте и не си повтаряйте „защо все на мен ми се случва“. Не обвинявайте и болестотворните микроби, а имунната си защита (системата от клетки и органи, които се борят с болестите (или поне се опитват да ги отблъснат).

отлично здраве
Да бъдем здрави през есенния сезон

Колко често се разболявате зависи от нивото на имунитет на организма ви, което е генетично предопределено до известна степен. Определящ фактор е и доколко сте изложени на вируси и бактерии във всекидневието си (обкръжение, професия). Стилът на живот е също ключов момент: физическа активност, сън и стрес са важните показатели.

Предлагаме ви да следвате пет изпитани тактики, за да сте в бойна готовност за идващия сезон на настинки и грипове.

Стратегия 1

Напомпайте… чинията си!

Организмът ви има нужда от протеини, за да произвежда бели кръвни телца, които са „гръбнакът“ на имунитета. Богатите на протеини храни като мляко, нетлъсто месо и риби, дават допълнителна защитна сила, като доставят още полезни нутриенти – витамини от групата В, желязо, омега 3 мастни киселини, цинк.

Важно е менюто ви да е разнообразно и балансирано, за да осигурявате всички необходими за здравето си хранителни съставки.

Основни тактики за подсилване на имунитета чрез режима на хранене:

Хапвайте 5-6 пъти на ден, на малки порции. Приемайте с всяко хранене зеленчуци и плодове – при този режим рискът от простуда намалява с 25%. Добре е във всяка порция да има поне два различни по цвят продукта. И един вегански съвет: включете гъбите шийтаке, които могат да увеличат природните защитни Т-клетки в организма.

есен хранене
Хапвайте 5-6 пъти на ден, на малки порции

Увеличете протеиновите продукти. Нека присъстват във всяка порция. Ето част от меню, с което да си доставите препоръчителното дневно количество протеини: 230 г кис. мляко на закуска, 1 чаена чаша сварен боб (или друг вид вариво) със салата за обяд, 1 шепа бадеми за следобедна закуска, 100 г пилешко месо за вечеря.

Консумирайте риба. Поне два пъти седмично хапвайте скумрия, сьомга или риба тон. Тези мазни видове риба са богати на есенциалните омега 3 ненаситени мастни киселини, които понижават риска от дихателни инфекции, защото повишават нивото на защитните Т-клетки в организма.

Стратегия 2

Изберете подходящите хранителни добавки!

Продават се най-разнообразни имуностимуланти, но има само две твърдо доказани защитни съставки: витамин D и пробиотици.

Основни тактики за подсилване на имунитета чрез прием на добавки:

Издигнете защитна бариера от витамин D. Според изследване хора с ниско ниво на витамин D са с 40% по-податливи на заболяване. През сезоните с по-малко слънце приемайте допълнително витамин D, защото се доставя трудно само чрез храната и слънцето (то е основният източник, дава ни 80-90% от количеството).

Препоръчителната доза е 1000 единици дневно.

Приемайте пробиотик. Продукти с тази съставка се продават без рецепта в аптеките. Доказано е, че те намаляват опасността от респираторни инфекции с 12%. Пийте пробиотика в доза, препоръчана в листовката на медикамента.

Стратегия 3

Открийте своя антистрес метод! Трупането на защитни сили може да стане не само с физическо натоварване. Емоционалният стрес кара организма ви да произвежда хормоните кортизол и адреналин,които намаляват защитните Т-клетки.

антистрес метод
Открийте своя антистрес метод

Основни тактики за подсилване на имунитета чрез разтоварване от напрежението:

Смейте се. Смехът от сърце увеличава броя на антивирусните и дори противораковите „бойни“ клетки в тялото.

Танцувайте. Това приятно занимание е силен антистрес, разтоварвате се дори само като си представяте, че се носите във вихъра на танца. След 50-минутно слушане на танцова музика нивата на кортизола в тялото спадат и се увеличава броят на антителата. Така че изберете любимата си мелодия, слушайте и танцувайте за здраве.

Молете се или медитирайте. Вярващи, които посещават църковните служби редовно, са почти два пъти по-неподатливи на инфекции. Подобен резултат показват и хора, които медитират всеки ден.

Стратегия 4

Движете се! Според изследване от 2010 г. продължителността на болестта е почти два пъти по-кратка при хора, които се занимават с физическа дейност поне пет дни в седмицата. Други учени твърдят, че пациенти, прекарали инфекциозни заболявания, които спортуват редовно след оздравяване, удвояват имунните си сили.

Основни тактики за подсилване на имунитета чрез активен начин на живот:

Тренирайте поне по 30 минути най-малко пет пъти седмично, но не се претоварвайте. Силови упражнения над 90 минути за една тренировка могат да стресират тялото и имунитетът ви да е по-нисък в следващите три дни.

Стратегия 5

Сложете си противогрипна ваксина! Всеки сезон се разработва ваксина според очакваните щамове на грипа, която в голяма степен ви предпазва от заразяване, а ако все пак се поддадете на вируса, ви гарантира по-бързо и леко да прекарате болестта и да не получите усложнения след грипа, пише „Журнал“. Целта на ваксината е да накара организма да произвежда антитела срещу вируса и така да си създаде имунитет.

Какво да правите, ако усетите, че се разболявате:

ХАПНЕТЕ ТОПЛА ПИЛЕШКА СУПА. Това не е само бабина рецепта, а научно доказан метод за облекчаване симптомите на простуда.

ПРИЕМЕТЕ ЦИНК. Ако взимате по 1 таблетка цинков ацетат или цинков глюконат през няколко часа, докато отшумят симптомите на простудата, можете да съкратите продължителността на болестта с два дни.

СПЕТЕ ДОСТАТЪЧНО. По време на сън имунната система продуцира цитокинини, Вид протеини, които се борят с настинката. Колкото повече спите, толкова по-добре.

ПИЙТЕ ВИТАМИН С. Той няма да ви предпази от настинка, но според анализ на 29 изследвания от различни учени, ако започнете да приемате витамин С при първите симптоми на настинка, имате с 8% по-голям шанс да стопирате развитието на болестта.

Според поддръжниците на тази теория препоръчителната дневна доза е 1000 милиграма. Други специалисти обаче твърдят, че приложението на ударни дози витамин С за намаляване риска от усложнение на болестта не е клинично доказан.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *