Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Нощно напикаване при децата – как да се справим с този проблем?

Нощното напикаване или енуреза е уриниране в леглото при децата, докато спят нощем. Това е хронично състояние, което често преминава от само себе си преди тийнейджърдките години.

Седенето в хладна седяща вана (потапя се само тазовата част) за около пет минути дневно може да подсили уретралния пръстеновиден мускул. Може да се използва обикновена вана с около 5-8 см вода, голям леген или специална седяща вана (която може да откриете в големите санитарни аптеки).

нощно напикаване
Нощно напикаване при децата – какво трябва да знаем?

Мануалната терапия, лечение като акупресура, рефлексология и шиацу може да помогне на детето да се отпусне, да противодейства на стреса и да подобри действията на нервната система. Хипнотерапията също може да помогне. Наред с другите методи помага и следното – детето да казва позитивно твърдение преди лягане. Това спомага за по-съзнателното усещане към необходимостта от уриниране през нощта и насърчава детето да се събуди и да отиде до тоалетната.

Хомеопатията трябва да се прилага само след посещение при хомеопат и по индивидуално предписание.

Презимуващ хвощ 6с може да помогне, особено ако детето страда от сънища и кошмари, свързани с нощното напикаване. При много динамични деца, които се напикават скоро след заспиване, може да се препоръча каустикум 6с. Лекарствата трябва да се дават веднъж дневно преди лягане в продължение най- много на две седмици. За по-специфични лекарства е необходима консултация с лекар.

Билки

Може да се направи силен чай, като се използват равни части хвощ, жълт кантарион, царевична свила и маточина. Две до три шепи от сместа трябва да се сложат в литър вряща вода. Чаят трябва да се остави да кисне през нощта. На детето се дава половин чаша от него три пъти дневно, като последната за деня доза се приема поне два часа преди лягане.

Копривата под формата на чай се консумира през деня като тоник за бъбреците. Чаят може да се смеси с равни части плодов сок, така напитката ще е по-приятна за детето.

За лекуване на този проблем ароматерапията използва етерично масло от кипарис. Няколко капки от него се добавят към масажен зехтин. Със сместа разтрийте корема на детето точно преди лягане.

Съществуват и специални програми за модификация на поведението. Един от начините е през нощта да се използват аларми, задействащи се от телесна влага. Те ще събудят детето при първите признаци на нощно напикаване. Тогава то трябва да отиде до тоалетната, за да приключи с изпразването на пикочния мехур.

Този метод има за цел да научи детето да се буди при усещане за пълен пикочен мехур, но това може да отнеме до четири или пет месеца. Друга програма се фокусира върху усилието на детето да уринира, преди да си легне, да регистрира влажните и сухи нощи, да сменя мокрите дрехи и постелки и да обсъжда постигнатия прогрес.

Позитивни награди като златни звезди в таблица и други се дават за нощите, през които детето не се е напишкало в леглото.

Алопатично лечение

Ако останалите терапии не дават положителен ефект, се прилагат медикаменти. При прием на имипрамин подобрението обикновено настъпва през първата седмица от лечението, ако изобщо има полза от него.

Лекарството трябва да се спре, ако не подейства в рамките на една седмица или след като е минал месец без нощно напикаване. За нещастие при това лечение много често проблемът се появява повторно. Освен това, тъй като импираминът е силно лекарство, кръвта трябва да се изследва всяка седмица за нежелани странични ефекти.

Помага и назален спрей, съдържащ дезмопресин (антидиуретично лекарство). Необходимо е да се използва поне четири до шест седмици за максимален ефект. Дезмопресинът също има негативни странични ефекти и затова се препоръчва само за краткотрайна употреба.

Нощното напикаване обикновено се израства. Възможно е обаче то да е признак на скрити болестни състояния, които трябва да бъдат лекувани.

Кофеинът има диуретичен ефект и трябва да се избягва. Той се открива в кафето, шоколада, чая и много газирани напитки. Преглеждайте етикетите на храните, за да предотвратите приема му.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *