ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

8-те навика, които гарантирано подобряват здравето на всеки

Здравето – как да го подобрим? Някои дейности, които извършваме, без да се замислим, или на които не отдаваме голямо значение, всъщност имат доста благотворен страничен ефект: повишават имунитета, спомагат за преодоляване на умората, предпазват от и подобряват цялостно качеството ни на живот.

Затова нека не ги пренебрегваме, оправдавайки се, че сега нямаме време и настроение или ни боли глава.

здравето
Да се погрижим правилно за здравето си!

1. Креативност в свободното време

Обичате да рисувате? Или може би мечтата ви е да се научите да яздите кон? Искате да танцувате танго или меренге? Проблемът е, че вечер се прибирате у дома, уморени и често изнервени, и опитвате да дадете цялото си внимание и време на семейството. Грешка! Всеки човек има нужда от лично и неприкосновено време за нещата, които мечтае да прави, казват психолозите.

И това време не трябва да е обвързано с дома или поддържането на външния вид, а с хоби, което развива въображението и креативността. Дайте си възможност да опитате нещо, за което винаги сте мечтали. Посветете му един час седмично, не повече.

Това няма да наруши ежедневния ви ритъм, а близките ви със сигурност ще могат да се справят и сами през този един час. Но за вас това ще бъде безценно време, което ще ви зареди както физически, така и духовно.

А това според специалистите е полезно за сърдечносъдовата дейност.

2. Общуване с ведри хора

Според различни проучвания хората, които прекарват твърде много време с негативно настроени индивиди, боледуват по-често от обградените с ведри, усмихнати, шегуващи се хора. Обяснението е, че така попиват от лошата енергия, която ги заобикаля, което освен влошено настроение и песимизъм, им носи и негативи по отношение на здравето.

усмихнати хора
Тези, които са обградени от ведри и усмихнати хора, боледуват по-малко

На първо място – това е стъпка към понижаване на имунитета и съответно – предразположение към различни заболявания. Така че помислете добре в каква компания се движите и с какви хора се обграждате.

И ако роднините няма как да подмените или промените, то поне приятелите могат да отговарят на това условие. Търсете позитивни хора, които да бъдат източник за вдъхновение и оптимизъм.

3. Повече секс

Сексът определено е един от най-приятните начини да влезете или поддържате форма. Освен че гори калории, той освобождава ендорфини и окситоцин, които пък са изключително ефикасни за работата на сърцето и предпазват от евентуални сърдечносъдови проблеми.

Освен това сексът нормализира кръвното налягане. Не на последно място – повишава настроението и подпомага психическото благосъстояние.

4. Готвене с удоволствие

Не гледайте на ежедневното приготвяне на храна като на досадно задължение, което удължава работния ви ден с още един час. Превърнете готвенето в удоволствие, споделена любов, а защо не и в ново хоби, с което да се забавлявате и релаксирате.

Още повече, че в момента кулинарстването е страшно модерно. Вижте социалните мрежи, които са пълни със споделени снимки на специалитети, майсторски създадени от работещи жени, чиято професия е далеч от кухнята. С какво това е полезно за здравето? Домашно приготвената храна със сигурност е по-здравословна от полуготовите продукти, които не знаете колко точно елемента от Менделеевата таблица съдържат.

Освен това така получавате възможност да контролирате какво и в какви количества се добавя във всяко едно ястие – ако например имате нужда от отслабване, е достатъчно да замените солта с повече подправки, което няма как да стане, ако разчитате на готова храна, закупена навън.

Не на последно място: готвенето е фина ръчна дейност, съчетана с концентрация, което пък помага да отклоните вниманието си от ежедневните проблеми, тревоги и притеснения.

5. Използване на дневната светлина

Светлината е естествен антидепресант. Изследвания, проведени в скандинавските страни, показват, че през зимните месеци процентът на хората, които са потърсили лекарска помощ заради депресивни симптоми, се увеличава драстично. Затова не се скъпете на време и винаги, когато имате възможност, излизайте навън. Дори 10 минути на открито са достатъчни, за да се възползвате от слънцето.

Слънчевите лъчи всъщност носят много ползи за здравето: стимулират производството на витамин D, който от своя страна улеснява усвояването на калция от костите; имат благоприятно въздействие върху сърдечносъдовата система и т.н.

разходка
Светлината е естествен антидепресант

6. Увереност в технологиите

В миналото доста ежедневни дейности са се извършвали на ръка. Но с навлизането на технологиите в ежедневието, това вече не стои на дневен ред. Във всичко обаче трябва да има умереност. Забравете за телефона, таблета и компютъра в леглото.

Синята светлина, която излъчват пречи на добрия сън. Така че просто ги оставете в дневната, когато се отправите към спалнята. Като цяло е добре да изпразните това помещение от всякакви електронни устройства: телевизор, електронен часовник и т.н. Всички те по един или друг начин се отразяват на качеството на съня.

7. Отказ от свръхангажименти

Като откажете да направите нещо, категорично не попадате в групата на егоистите, твърдят психолози.

Запомнете това и си го припомняйте всеки път, когато изпитвате неудобство да откажете услуга в напрегнат за вас момент или когато не ви е в компетенцията.

Да се научите да казвате „Не!“, когато нещо не е по силите ви или нямате нужното време, е важно, тъй като това ще ви позволи да подобрите както качеството си на работа (не допускайки компромиси в личните задължения), така и в личния живот (няма да се налага да се лишавате от свободно време заради някой друг).

А за здравето е важно, тъй като спестява стреса, тревогите и притесненията.

8. Достатъчно сън

Експертите са единодушни, че сънят е изключително полезен за здравето. Ето защо. Той ни зарежда с енергия, повишава имунитета, нормализира кръвното налягане и помага на паметта. Защо тогава опитваме да крадем от съня си, оставайки будни в малките часове? Причините според специалистите са много.

Някои хора използват това време, за да почетат на спокойствие интересна книга, други намират вдъхновение в този период от денонощието, трети довършват изостаналата работа от деня, четвърти просто не могат да заспят, тъй като превъртат различни сценарии в главата си от изминалия или предстоящия ден. Всичко това не е полезно за здравето, пише „Журнал“. При хората, които спят по-малко, съществува много по-голям риск да извършат действие, без да се замислят за евентуалните последици, предупреждават учени.

Префронталният кортекс – тоест онази част в мозъка, която контролира инстинктите и решенията, се влияе силно от количеството сън. И именно това е причината някои хора да бъдат по-импулсивни от други и да правят неволни грешки.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *