Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Детето не иска да пие лекарства! Какво да правя?

Не им е лесно на родителите, чиито деца упорито отказват лекарствата, предписани от доктора. Няколко полезни съвета могат дa помогнат.

Не всички деца харесват силния вкус на сиропите против кашлица, течните витамини и антибиотиците. Само при вида на лъжичката или капкомера много от тях гледат да избягат. Класически е случаят на дете, което отказва да отвори уста или се мята на всички страни, ако трябва да му се постави свещичка. Не по-лесно е да се капнат капки в ухото или в очите. Коя майка не се е сблъсквала с тези проблеми!

детето
Детето ми не иска да пие лекарства

Подгответе детето

С бебето най-лесно ще постигнете успех, ако отклоните вниманието му чрез играчка или музика. След като му дадете лекарството, не забравяйте да го полюлеете в прегръдките си и да му поговорите нежно. За да избегнете изтичането на лекарството от устата на бебето, повдигнете главичката му и духнете леко в лицето му.

Проверете в указанието дали лекарството трябва да бъде прието преди, по време или след хранене. Ако това не е уточнено, по-добре го дайте преди хранене, защото тогава детето е гладно и по-лесно ще отвори уста. На по-големите деца трябва да се обясни как ще стане взимането на лекарството.

При нужда можете да го разсеете с анимационен филм или книжка с картинки.

Течните лекарства

Най-важното е да дадете точната доза, тоест сиропът да не се разлее. Ще ви бъде по-лесно, ако използвате биберон или спринцовка за течни лекарства. Не давайте голямо количество наведнъж. Ако вкусът на лекарството е горчив, насочете го между бузата и венеца, за да не попадне върху езика, където са вкусовите папили, съветват от „Здравен журнал“. Поставете мерителната спринцовка в устата на бебето, сукателният рефлекс ще се задейства и то ще поеме лекарството.

По-сложен е въпросът с мерителната лъжичка, тъй като детето може да я отблъсне. Отворете внимателно устата му, като издърпате надолу брадичката, пъхнете лъжичката и излейте съдържанието, без да правите резки движения.

Свещички

Предимството на свещичките е в това, че лекарството бързо се усвоява от организма. За да ги поставите лесно, първо ги сложете в хладилника или пък ги оставете за няколко секунди в ледена вода, след като сте махнали опаковката.

Можете също да намажете свещичката с тоалетно мляко. Поставете детето да легне настрана или по корем със свити в коленете крака. Пъхнете свещичката колкото може по-дълбоко и задръжте с ръка дупето на детето стегнато за една минута.

Капки в ухото

Ушният канал е чувствителен към студено, така че първо затоплете капките в дланите си. Сложете детето да легне настрана – болното ухо да е насочено нагоре. С едната ръка задържайте ухото неподвижно, като леко разтваряте ушната мида, така че да е по-достъпен ушният канал.

Капнете лекарството и задръжте детето в това положение една минута.

Капки в очите

Сложете бебето да легне по гръб върху масата за повиване. Поставете едната си длан върху челцето му. С палеца и показалеца на тази ръка повдигнете горния клепач и капнете продукта във вътрешния край на окото, без да го докосвате с върха на капкомера. Предвидете компрес, с който да избършете кожата, ако детето се разплаче. Измийте ръцете си, преди да преминете към другото око, за да избегнете риска от разпространение на заразата.

Ако детето е по-голямо, накарайте го да легне по гръб на леглото, застанете зад него и прихванете главата му между коленете си. Отворете леко долния клепач с пръстите на едната ръка, докато капвате лекарството с другата.

Въпросът с хапчетата

Само по-големите деца могат да приемат лекарства на хапчета. Ако хапчето е голямо, стрийте го на прах и го разтворете в малко вода. Ако е капсула, разтворете я и изсипете прахчето в малко плодов сок, за да неутрализирате горчивия вкус.

Лекарството трябва да бъде прието в право или седнало положение при леко килната назад глава. Гранулите на хомеопатичните продукти за бебето разтваряйте в шишето с вода и ги давайте между храненията.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *