Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ринит – възпаление на лигавицата на носа – ето какви са причините и как се лекува!

В статията ще намерите информация за видовете ринит. Причини и симптоми. Поставяне на диагноза. Лечение с билки и други средства. Препоръчителни хранителни добавки. Превенция.

Ринит
Ринит

Ринит е неспецифичен термин, с който се обозначава отделянето на секрети и „запушването“ на носа поради инфекции, алергии и други смущения. При ринит лигавицата на носа се възпалява и раздразва, което води до отделяне на секрет, „запушване“ на носа и оток на тъканите. Най-разпространената форма на заразен ринит е „настинката“, която е и най-честата вирусна инфекция сред населението. Тези т.нар. простуди са самоограничаващи се и продължават около 10 дни, въпреки че понякога са последвани от бактериална инфекция.

Причини и симптоми за ринит

Хремите могат да бъдат причинени от над 200 различни вируса, които се предават при подсмърчане и кашляне, чрез контакт със замърсени тъкани или носни кърпи или при близък контакт със заразен индивид. Началото обикновено е внезапно. Вирусът причинява възпаление на лигавицата на носа и я кара да произвежда големи количества бистра, водниста слуз. Възпалението се разпространява от носните проходи към гърлото и горните дихателни пътища, предизвиквайки суха кашлица, главоболие и насълзяване на очите. След няколко дни възпалението на носните тъкани намалява и секретът от воднист става плътен и лепкав. Тази промяна помага да се разграничи ринитът, причинен от вирусна инфекция, от алергията.

Друга често срещана причина за ринит са алергиите (т. нар. алергичен ринит). Алергиите се появяват, когато имунната система на човек реагира прекалено остро на вещество, наречено алерген. Въздушнопреносимите алергени са най-различни, като най-обичайните са частици плесен, цветен прашец, прах и пърхот от домашни любимци. Симптомите включват насълзяване на очите, носов секрет, подсмърчане, кихане и главоболие.

Диагностициране

Вирусният ринит се диагностицира на базата на признаците. Ако последните продължават повече от седмица, може да се наложат допълнителни изследвания, за да се изключи вторична бактериална инфекция или алергия. Алергиите могат да се установят чрез кръвни тестове, кожни тестове за специфични субстанции или назална намазка.

Лечение на ринит
Лечение на ринит

Лечение

Тук няма да се занимаваме с множеството алтернативни лечения на настинки и алергии. Описани са специфичните лечения за ринита, независимо от причината, която го е предизвикала.

Билколечение

Флавоноидите имат противовъзпалителни свойства. Те се откриват в много растения, сред които са сладникът, магданозът, бобовите растения, лукът, чесънът, дребните безкостилкови плодове и цитрусовите плодове. Билките, които могат да спомогнат за облекчаване на симптомите на ринита, включват:

Корен от китайско клинавиче (Astragalus membranaceus)

Отвара от байкалски шлемник (Scutellaria baicalensis)

Ехинацея (Echinacea spp.)

Чай от черен бъз (Sambucus nigra)

Чесън – съдържа противовъзпалителни съставки

Хидрастис (Hydrastis canadensis)

Чай от пчелник (Marrubium vulgare) – облекчава запушването на носа

Сладък корен или сладник (Glycyr- rhiza glabra) – има противовъзпалителни свойства

Лопен (Verbascum thapsiforme) – действа като деконгестант и успокоява лигавицата

Чай от коприва (Urtica dioica) — спира носовия секрет

Лук — има противовъзпалителни свойства

Чай от мащерка (Thymus vulgaris) – има противовъзпалителни свойства и успокоява болезнените носни тъкани

Чай от листата на ореха (Juglans nigra или regia) – спира отделянето на секрет от носа

Други средства

Традиционната китайска медицина също предлага естествени средства за лечение на хремата. Хроничният ринит се лекува с акупунктура, ушна акупунктура и билки (приемани вътрешно или прилагани външно). Най-популярното лекарство Bi Yan Pian (Bi означава нос) съдържа много билки, между които форзиция, сладник, пищялка, хризантема, китайски лимонник и др. Има и много други, като изборът им зависи от специфичния случай на пациента. Често се използват цветовете на магнолията и обикновената рогачица (Xanthium strumarium).

По-рядко срещано китайско лекарство е Нuо Dan Wan (хапче от агастахис и свински жлъчен мехур), което се приема три пъти дневно. Вътрешно може да се приема отварата Yu Xing Сао (хотуния). Пациентът може да прилага 30% Huang Lian Shui (коптис), Huang Bai Shui (корково дърво), сок от Yu Xing Сао (хотуния), отвара от Е Вu Shi Сао (центипеда) или 1% разтвор от ефедрин директно в носа.

Терапията с цветна светлина (цветотерапия) се базира на теорията, че на болното тяло му липсва специфична светлинна честота. Смята се, че терапията със зелена светлина може да облекчи хроничния ринит.

Хомеопатите предписват над 10 различни лекарства в зависимост от появата на носов секрет, емоционалното състояние на пациента и етапа на инфекцията.

Витамин С е естествен антихистамин. Витамин А и цинкът също могат да имат полезен ефект.

Хранителни добавки при ринит
Хранителни добавки при ринит

Препоръчителни хранителни добавки

За повече подробности последвайте линка, който е поставен на името на продукта.

ЕХИНАЦЕЯ – Имуностимулиращ био сок, код 30464 – Естествен антибиотик с доказан ефект; №1 сред природните продукти от тази група. Подходящ за възрастни и деца над 4 години за лечение на широка гама от заболявания. Добър за профилактика на вирусни състояния, проблеми с дихателните пътища и др.

Чесън – капсули, код: 30408 – добра защита срещу вирусни инфекции. Чесънът е и безотказното средство за неутрализиране на свободните радикали.

ВИТАМИН C с удължено освобождаване, код: 30420 – незаменим елемент от лечебни и възстановителни програми при вирусни заболявания и настинки. Укрепва имунната система и противодейства на обострени алергии и болестни състояния при бактериални и вирусни зарази. Добър за антигрипна профилактика.

КАНЕЛА С ХРОМ И ЦИНК, код: 30424 Простудните и грипни заболявания се повлияват положително от капсулите канела с добавки от хром и цинк.

За силна имунна система – ВИТАМИН А – 180 капсули код30497

КАРОТИН ПЛЮС, код: 30442 – Забавя и неутрализира оксидантните разрушителни процеси в тялото.

МАСЛО ОТ ЕВКАЛИПТ Дишай свободно! код30432 – Евкалиптовото масло има противовъзпалително, антисептично, обезболяващо, антиспазматично и диуретично действие.

ВИРУМИН ЛУКС пази от настинки и грип –  Пиенето на ВИРУМИН ЛУКС дава усещане за приятна топлина, а ароматът и вкусът на инфузията са неповторими! Хранителният продукт доставя на организма важни витамини, минерали, антиоксиданти, флавоноиди и етерични масла.

ВИТАМИНИ С ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ, код: 30469 –  Помощно средство, което стимулира организма при срив на имунната система, вирусни и простудни заболявания.

Имуно комплекс Doctor Nature код30062 – Във всяка капсула се съдържа екстаркт от ехинацея (125 мг); витамин С (66 мг); екстракт от андрографис Andrographis paniculata (16,67 мг); екстракт от гроздови семки 95% (5 мг); цинк (5 мг).

В помощ могат да ви бъдат и статиите:

Капките и спрейовете за нос НЕ лекуват хремата!

Ароматерапията помага при тези проблеми!

Облекчаващ симптомите спрей при ринит
Облекчаващ симптомите спрей при ринит

Алопатично лечение

Няма известно лечение за хремата, а само различни средства за облекчаване на симптомите. Лекарствата включват аспирин или нестероидни противовъзпалителни лекарства при главоболие и мускулни болки, както и деконгестанти за облекчаване на запушения или течащия нос. Антибиотиците не са ефективни срещу вирусни инфекции. Алергиите се лекуват с антихистамини (Benadryl).

Очаквани резултати

Повечето настинки се излекуват напълно след около седмица. Усложненията не са обичайни, но може да включват синит (възпаление на носните синуси), бактериални инфекции или инфекции на средното ухо. Що се отнася до алергиите, те в някои случаи отминават, но в други продължават цял живот.

Превенция

Няма ефективна ваксина срещу настинка и преболедуването не предпазва от бъдещи хреми. Превантивни мерки са миенето на ръцете, ограничаването до минимум на контакти със заразени хора и избягването на общите кърпи за ръце, прибори за хранене или чаши. През 2002 г. изследователи откриват ново антисептично средство за почистване на кожата, което може да предотврати предаването от ръка на ръка на риновируса, причиняващ настинката. Активната съставка на почистващото средство е салицилова или пироглутаминова киселина и всяка една от тях е показала обещаващи резултати при унищожаването на вируса по ръцете. Алергиите могат да бъдат предотвратени чрез избягването на ус­ловията, които ги предизвикват, въпреки че това невинаги е практично или осъществимо. Възможно е да се потисне чувствителността на пациентите към дразнещия алерген чрез серия от инжекции. През 2002 г. австралийски изследователи откриват нова потенциална ваксина, която може да промени имунната реакция към някои алергени, без риск от страничните ефекти, съпровождащи някои от използваните днес ваксини за намаляване на чувствителността.

Основни термини, използвани във връзка с ринит

Алерген – субстанция, която причинява алергична реакция поради свръхчувствителност на имунната система.

Възпаление – защитна реакция, предизвикана от увреждане на тъканите, която служи да елиминира вредния агент. Възпалението се характеризира със зачервяване, температура, оток, болка, отделяне на течност (секрет), нарушена функция.

Източници: .wikihow.com; webmd.com; ayzdorov.ru; московский-доктор.рф; health.mail.ru

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *